Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

Hiba, bűn, tragédia

2010. október 06. 08:00 - beszédírók

A MAL Zrt. kommunikációs vesszőfutása

Magyarországon még mindig nem egyértelmű a cégvezetők számára, hogy egy válságkommunikációs helyzet rossz kezelése saját cége számára okozhat megsemmisítő elemi csapást. A MAL Zrt. menedzsmentjének amatőr hozzáállása a katasztrófahelyzet válságkommunikációs kezelésére garantáltan negatív tankönyvi példa lesz.

 
A MAL Zrt.-nek kutya kötelessége – és jól felfogott vállalati érdeke - lett volna azonnal sajtótájékoztatón informálni szóban és írásos közlemény formájában a médiumokon keresztül a lakosságot. Majd a kárelhárítás alatt folyamatosan rendelkezésre kellene állni a média képviselőinek szóban és írásban egyaránt.  Mindemellett fel kellett volna vennie a kapcsolatot a hatóságokkal, a kormányzattal és maximális együttműködésről biztosítani őket.
 
Mindez nem történt meg. Így fordulhatott elő a cégvezetés részéről cinikus nyilatkozat az iszap ártatlanságáról és a slaggal való lemosás terápiás javallatáról. Így fordulhatott elő, hogy maga a belügyminiszter csapta le a magas labdát és kérte fel a cég képviselőjét arra, hogy maga merítkezzen meg a vörös iszapban. A környezetvédelmi államtitkár kommunikációja pedig kriminalizálni tudta a cég menedzsmentjét.
 
A lakosságra veszélyes üzemet működtető vállalat vezetése ma ennyit tud Magyarországon tenni a hiteles tájékoztatásért, a válság kommunikációs kezeléséért. Ez több mint hiba, ez több mint bűn, ez tragédia.
4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr602349940

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Hedge_Hugi 2010.10.06. 20:14:05

WARNING!!!! WARNING!!!!

Vorosiszap-tarozo kozvetlenul a Duna Mellett! Csak a folyo toltese
valasztja el a Dunatol. Almasfuzito, 1-es es a 10-es ut talalkozasanal.

...Cselekedni kell meg egy ujabb, sokkal nagyobb katasztrofa elott!!!

Itt talaljatok a tarozot:
maps.google.com/maps/ms?ie=UTF8&hl=no&t=h&msa=0&msid=105648488176984657915.000491f62ffcbbd4f51ad&ll=47.727691%2C18.278589&spn=0.010017%2C0.030727&z=...16&iwloc=000491f6400a9adcac0da

magyar-magyar szótár 2010.10.07. 05:34:01

Ja. Ez a kommunikációs oldala a kérdésnek. Csakhogy a vállalatnak meg jogászai is vannak. És a jogászok igazságai metszésben állnak a kommunikátorok igazságaival. És még sok más igazság is van. A kínaiigazság az, hogy letartóztatják őket, elítélik, pert józanparasztésszel belátható hibákat vétettek -nyilvánosan akasztják fel őket kb 40-60 nappal később.

meg akarják úszni. Életösztön is van De, majd kiállnak -és megfelelnek diplomás kommunikátorok papírigazságainak, nem? A kártszenvedett emberek eszelős állapotban vannak, majd megnéznék pl jó kommunikátorokat, hogyan kommunikálnának velük..
Nem a gazembereket védem..
de ebben az ügyben lehetetlen jól kommunikálni.

meg lehetet volna előzni.
És most arra kéne koncentrálni, hogy minden ilyen múltból-maradt pokol-helyet vizsgáljanak felül... (lásd előző komment)

magyar-magyar szótár 2010.10.07. 05:35:15

Teszemazt, pl a devizahiteleseket a legékesebb szólásokkal szopatták be a gerillamarketingbe.
Dr Jospeh Goebbelsnél aligha találni ékeseben szólót a múlt században...

beszédírók 2010.10.07. 14:09:06

@magyar-magyar szótár: lehetett volna sokkal jobban kommunikálnia a cégnek.
1. Elismeri a katasztrófa tényét
2.Elismeri a tragédia tényét és a kiömlő anyag veszélyességét.
3.Folyamatosan kommunikál a sajtóval, bemutatják, hogy most éppen hogyan próbálják elhárítani a további katasztrófa lehetőségét is
4. A cég ad felvilágosítást a kikerült veszélyes anyagról és azazzal való érintkezés veszélyességéről
5.) Azonnal a helyiek elé áll.

Fontos lenne ez a kommunikáció, ami nem mond ellent a "jogászok" igazságának, mert a jogászoknak is a legfontosbb feladatuk a cég védelme. Viszont, ha nem veszik figyelembe a válságkommunikáció alapszabályait se, akkor nincs értelme a jogászok igazságának, mert a céget, viselkedése miatt, a politika és a közélet, a közvélemény nyomására teljesen el fogja lehetetleníteni. Ha őrizetbe veszik a cégvezetőt, aki nem szokott hozzá a fapriccshez, nem fogja érdekelni a jogászok igazsága. Pedig csak azt kellett volna tenni, amit a kríziskommunikáció szakmai szabályai megkövetelnek. Csak egy példát: Milyen érdekes, hogy mindenki móri tragédiáról beszél, és senki sem kötötte össze a tragédia szót annak a banknak a nevével, melynek finoman szólva is hiányos volt a biztonsági rendszere. Ez azért van, mert ott és akkor a bank kríziskommunikációs szakembereket alkalmazott!!!
süti beállítások módosítása