Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

A VASLADY NEM SZÁMÍT

2013. április 09. 16:52 - beszédírók

Amit elronthatnak, azt el is rontják – a jelenkori magyar híradózás Murphy törvénye.

Vendégszerző: mg

2013.04.08. NÉMET RTL.pngA német RTL híradója a képre kattintva indítható

Valamikor 1998 elején láttam egy kézzel írt guideline-t az akkor még legnézettebb magyar híradó newsroom-jában. A mindössze A/5 méretű lapon az szerepelt, hogy a híradóban az első hír az aznapi legfontosabb külföldi vagy belföldi hír legyen. Ezt tegnap sem az RTL, sem a TV2, sem az MTV hírműsorainak főkiadásai nem tudták teljesíteni.

2013. április 8-án Margaret Thatcher halála volt a legfontosabb hír abban a politikai közegben, ahol Magyarország van. A hazai hírműsorok azonban ezt negligálták. Az esetlegesen megfogalmazódó miértre pedig egyszerű a válasz. A magyar televíziózásban a kereskedelminek nevezett csatornák és a közmédia is rosszul fogja fel a szerepét. A kertévék gyakorlatilag indulásuk után rövid idővel menekülni kezdtek minden olyan hírtől, ami politikusnak számított. Így lettek a vér hírműsorai. Gyilkossággal, erőszakkal, rosszul értelmezett bulvárral stb. nehéz a hatalom rosszalló szemöldök ráncolását provokálni. Ehhez elhitették, hogy az embereket ez érdekli. Ez pedig így hazugság.

Az újságírónak éppen az lenne a feladata, hogy megszűrje a rengeteg információ közül azokat, amelyek lényegesek. Kérdezhetnék - és itt most következzen egy gyakran használt érv -, hogy az emberek életére milyen hatással van a Vaslady halála. És a divattervezőé, vagy a bamba buszsofőré, aki saját figyelmetlenségének az áldozata lett? Tetszik, nem tetszik Margaret Thatcher-nek több köze van a mindennapjainkhoz, mint az említett két esetnek. Oly annyira, hogy még a német RTL is ezzel kezdte el a hétfői főkiadását.

Ami pedig a közmédiát illeti. Tegnap éppen azt produkálták a 19.30-as kiadásban, mint amit Michael Jackson 2009-es halálakor. Sem az akkori felelős szerkesztő, sem a mostani nem értette meg, hogy mi dolga. Annak idején egy erősen kifutó viharkárral indultak, most a napok óta tartó árvízzel.

Pedig a híradó napi főkiadásának éppen az lenne a feladata, hogy a megelőző 24 óra legfontosabb híreit megmutassa. De mi újdonság volt a hazai árvízi helyzetben. Semmi. A hazai politikai hírekben pedig a közmédia rég nem sajtó, hanem agitprop.

Tegnap az aktív magyar híradósok elrontották, azt mit elronthattak…

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr185213723

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása