Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

ATTILA, AZ MSZP OSTORA

2014. május 30. 14:12 - beszédírók

Mesterházy Attila, az MSZP elnöke megbukott. Persze nem most, hanem sokkal korábban. Bár 2010 óta tudatosan építette fel imázsát egy profi kommunikációs csapat, az MSZP lemondott elnöke az egyik legjobb példa arra, ha a termék nagyon nem jó, akkor hiába minden PR- és marketingkommunikációs hókuszpókusz, a végén már a válságkommunikáció sem segíthet.

2014.05.30. 00 mesterházy.JPG

Nem elég vezetőnek lenni, annak is kell látszani (Fotó: mszp.hu)

Már a 2010-es kampányban látható volt, hogy Mesterházy Attila tudatosan építkezik kommunikációs szempontból. Bár még sokszor esetlenné sikerült az akkori kampányindító beszéde, mégis lehetett látni azt a kommunikációs és retorikai háttérmunkát, amely segítette profi politikusi imázsának kialakulását. Akkori blog bejegyzésünk részletesen elemezte ezt a beszédet.

Ez a profi kommunikációs csapat elérte, hogy papír nélkül is tudjon szónokolni, megváltoztatta imázsát és folyamatosan professzionális kommunikációs eszközökkel támogatta az elmúlt négy évben.

Azonban mindez kevés. A politikus is csak egy termék, mint egy mosópor (copyright: Wermer András). El kell adni, de nem minden a csomagolás! Ha maga a termék silány, akkor egy idő után a csomagolás is lelepleződik. Jó példa erre, hogy a baloldali pártok összefogása kapcsán Mesterházy Attila nem volt hajlandó lemondani a miniszterelnök-jelöltségről, mondván, ő a legerősebb baloldali párt vezetője, őt illeti meg ez a feladat. Azonban a választókat soha nem érdekelte, hogy a belső csatározásokban ki az erősebb kutya. A választók számára egy fontos kérdés van: elhiszik-e a jelöltről, hogy lehet belőle miniszterelnök. Mesterházyról soha sem hitték el.

Pedig, ha az MSZP most leköszönő elnöke belátta volna, hogy ha egy önzetlen gesztussal átengedi a jelöltséget, akkor sokkal többet nyer, mint veszít, hiszen az elkövetkezendő negyven évben mindig hivatkozhatott volna arra, hogy ő nemcsak pártpolitikus módon gondolkodik, hanem államférfiként is. Így azonban páriává vált. Attila széles ostorcsapásokkal kergeti pártját a vég felé, elkezdődött az MSZP vesszőfutása.

39 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr826236356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

turista a saját országában 2014.05.30. 16:22:33

Elnökség miért nem mondott le? A k..va anyjukat! Megint egy ember viszi el a balhét?!

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 16:48:13

"Bár 2010 óta tudatosan építette fel imázsát egy profi kommunikációs csapat"

Ezt miből gondolod? Semmi jel nem mutat rá, hogy kommunikációs csapat lett volna mögötte, arra meg pláne nem, hogy profi lett volna a csapat.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 16:51:40

"a végén már a válságkommunikáció sem segíthet."

Válságkommunikációról meg végképp nem beszélhetünk. Hiszen a szóvivőjüknek a nevét se tudjuk, nem is láttuk kb nem tudom mióta, a pártvezetés meg következetesen kussban van.

Blogger Géza 2014.05.30. 17:01:38

@polyvinyl: Levágta a mókás arcszőrzetét. :) Én ott jöttem rá, hogy már feladta a reményt, amikor elkezdte visszanöveszteni. :)

Blogger Géza 2014.05.30. 17:02:40

@polyvinyl: Lehet hogy adott helyzetben még ez a legjobb megoldás, némelyik szóvivőjük szerintem többet ártott mint használt.

Blogger Géza 2014.05.30. 17:06:08

Amúgy MA tényleg hülye volt, hogy ragaszkodott a miniszterelnök-jelöltséghez. Ez van, amikor valaki nem képes szembenézni a valósággal. Elhitte, hogy minden felmérés rossz, manipulált. Ha reálisan felméri, hogy nincs esélyük 2014-ben, előre engedhette volna Bajnait, aki mostanra valószínűleg már egy politikai hulla lenne. Most ő töltheti be ezt a szerepet.

Blogger Géza 2014.05.30. 17:10:47

@turista a saját országában: "Pénteken benyújtották lemondásukat az elnökség mesterházystái, így a párt vezető szerve működésképtelenné vált."

index.hu/belfold/2014/05/30/hatarozatkeptelenne_valt_az_mszp_elnoksege/

_most_ 2014.05.30. 17:46:47

hát mikor a jackson táncolt tolta, már akkor látszott, hogy nem a legalkalmasabb vezetőnek, főleg ilyen háborús időkben, mikor a fidesz harcot hirdetett a nem fideszes többség ellen, ilyenkor hadvezérre van szükség, nem bohócokra, de ne Gyurcsány legyen az, ő majdnem annyira káros, mint Orbán.

conchita wurst 2014.05.30. 17:53:35

Hót mind1 Napóleon sem csinált volna túrógombócot a ganéjból.

Hát Atesz se csinált.

beszédírók 2014.05.30. 17:55:20

@polyvinyl:

profi weboldal: mesterhazyattila.hu/
profi Facebook oldal 221 ezer kedvelővel: www.facebook.com/mesterhazy.attila?fref=ts
profi fotós lásd a weboldal
beszédírók, szövegírók, stylist,
Nézd meg, hogy hogyan volt felépítve a kampányindító nagygűlés
mszp.hu/video/mesterhazy_attila_ma_az_mszp_a_legerosebb_legszervezettebb_legfelkeszultebb_es_legnagyobb
stb. ezeket mind-mind kommunikációs szakember menedzselik, tervezik meg, gyártják,
A profi azt jelenti, hogy ez a munkája. A profi nem biztos, hogy mindig sikeresen dolgozik, de professzionális eszközökkel törekszik rá.

beszédírók 2014.05.30. 17:56:29

@polyvinyl: Nem azt írtuk, hogy válságkommunikációt csináltak, hanem azt, hogy már az sem segíthet. Bocsi, olvass figyelmesebben...

röhögő 2014.05.30. 18:03:26

@conchita wurst: "Hót mind1 Napóleon sem csinált volna túrógombócot a ganéjból." :-))

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 18:14:35

@beszédírók:

"A profi azt jelenti, hogy ez a munkája."

A profi azt jelenti, hogy tisztában van a szakmája elvárásaival. Tudja, milyen egy weboldal, egy kampányvideó, egy FB-oldal, amivel tömegeket lehet megszólítani és mozgósítani.

Mesterházy weboldala amatőr, a kampányvideók gyalázatosak, a beszédei modorosak, csapnivalóak voltak, a FB-oldala pedig menthetetlenül brosura-ízű volt.

Ha te erre azt mondod, hogy profi stáb dolgozott rajta, akkor kevered a párthűséget és a "mi kutyánk kölyke" elvárást a professzionalizmussal.

Mesterházy mögött egy párthű, Mesterházy-hű, ám szakmailag gyenge, botcsinálta stáb állt, aki nem a szakmai szempontok szerint elvárható legjobb tudást adta, hanem szolgai módon kiszolgálta a pártvezetés amatőr, dilettáns kívánságait, én kívülről, nem-szavazó választóként így látom.

Ezt igazolja az is, hogy képtelenek voltak megszólítani és megnyerni a Fidesszel elégedetlen szavazókat.

Nem mintha sajnálnám, hogy így alakult a dolog.

Lovag Mihály 2014.05.30. 18:15:16

én sajnálom Mházyt, borzasztóan palira vették

beszédírók 2014.05.30. 18:24:55

@polyvinyl: Jaj ugyan már. Aki nem látja, hogy 2010 óta milyen tudatos kommunikációs építkezés folyt a háttérben, az finoman szólva is elfogult.

Nem tudott beszélni négy éve, most tavasszal legalább papír nélkül, sőt súgógép nélkül tudott. Sok nagy cég örülne annak, ha a Facebook oldaluknak ennyi kedvelője lenne stb., stb. Bocs de a F1-ben is profik dolgoznak, mégis van első, meg 11-dik is.

Azt hogy, ha valaki elveszti a választásokat, nem jelenti azt, hogy dilettáns háttéremberei voltak .

Ez persze nem jelenti azt, hogy mindig sikeresek is a profik...

conchita wurst 2014.05.30. 18:41:46

@beszédírók: Ezek a dolgok egy országos párt szintjén aprópénznek számítanak.

221ezer lájk mennyibe kerül? Nem sokba. De nem is ér annyit mint a nem vásárolt lájk, lévén nem valódi követőkről van szó.

A valódi követők számára abból lehet következtetni, hogy 1-1 FB bejegyzést hányan lájkolnak/osztanak meg.

Bogyó 2 2014.05.30. 18:45:18

@beszédírók: Főleg, hogy Orbán a nagy szónoklatait a mai napig papírból olvassa, tanárbácsis súlykoló hangsúlyozással. De náluk ilyesmik nem számítanak, akkor is MA a hülye. Elképzelem, hogy mikor 1994-ben a Fidesz másodjára sem tudott 7%-nál többet elérni a választásokon, Orbán leváltása akkor sem merült fel véletlenül sem, de az már akkor is olyan párt volt. Utána kormányzati pozícióból indulva megint kétszer veszített egymás után választást, de akkor sem volt mozdítható.

A baloldalon senki nem kap ennyi esélyt, pedig egy normális demokráciában ennyi után talán másnak is lenne sikere, talán még Mesterházynak is, aki nagyon hálátlan feladatot válllalt el 2010-ben. Nem látok olyan embert a mai magyar politikában, akinek ilyen helyzetből sikerült volna sokkal többet kihoznia ebből a pártból, egy ilyen tisztességtelenül játszó ellenféllel szemben, miközben maguk is fúrták egymást. Mesterházy kétségtelenül semmi kiemelkedőt, semmi rendkívülit, semmi zseniálisat nem tudott nyújtani és követett el taktikai hibákat, de ennél sokkal többre nem is volt esélye, akkor se, ha most ő viszi el a balhét, pedig csak életben tartotta a Gyurcsány és Orbán által közösen szétvert Mszp-t.
Ahhoz, hogy az Mszp-nek esélye legyen 2018-ban, ahhoz nem elég átlagos teljesítményt nyújtania egy pártelnöknek. Ha csak ilyen lesz, az MSZP akár végérvényesen elveszítheti a váltópárti esélyt.

conchita wurst 2014.05.30. 18:45:48

@beszédírók: Itt van összehasonlításképpen a tótok királyának FB oldala, aminek alig több mint 3000 lájkja van, azt mégis ez a fazon a tótok örökös királya. De ezek igazi lájkok, nem kamu lájkok.

www.facebook.com/ficorobert2014

Mesterházy a tótoknál már igazi FB császár vóna.

conchita wurst 2014.05.30. 18:47:25

@Bogyó 2: Orbán nem Mo-n hanem Európában a legsikeresebb miniszterelnök jelenleg. Mesterházy 2 ligával játszik lejjebb.

ephart 2014.05.30. 18:47:35

az utód Pártot Kurcsányi verte szét nem Atis

beszédírók 2014.05.30. 18:50:14

@conchita wurst: Persze, de nem erről volt szó, hnem arról, hogy professzionális kommunikációs munka folyt a háttérben. Ugye azt nem gondolod, hogy M.A. saját kezüleg írja a Face-bejegyzéseket, a beszédeit, meg a sajtóközleményeit, a haverok fotóznak és dobnak össze többkamerás közvetítéseket... :-)

beszédírók 2014.05.30. 18:54:41

@conchita wurst: Tisztelem a véleményedet, de azért ugye megvan az a név, hogy Angela Merkel ?

conchita wurst 2014.05.30. 19:02:48

@beszédírók: Mi van vele? Hányszor volt miniszterelnök AM?

♔batyu♔ 2014.05.30. 19:08:29

Szerintem Gyurcsány és bajnai bukott meg. Mesterházy ugyanis pontosan annyi szavazóval adta át az MSZP-t amennyivel átvette, de addig jó, amíg a ballibsik azt hiszik, hogy Mesterházy kúrta el. Feri pedig teljesen ártatlanul 2018-ban megint belevezetheti a "demokratákat" a vereségbe.

beszédírók 2014.05.30. 19:08:40

@conchita wurst: Ne menjünk le erre a szintre, kérlek. Németországban van miniszterelnök? Nincs. Van államfő? Igen.! Államfő-e A.M.? Nem.
Kicsoda akkor? Kancellár. Az meg mi? nagyjából olyan mint a mi fogalmaink szerint egy miniszterelnök (jogkörök, alkotmányos hatalom stb.).

beszédírók 2014.05.30. 19:10:36

@conchita wurst: Bocs, csak hogy a ligákról beszéltél

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:11:23

@beszédírók:

" Aki nem látja, hogy 2010 óta milyen tudatos kommunikációs építkezés folyt a háttérben, az finoman szólva is elfogult."

Lehet, hogy tudatos volt, de a profizmushoz nem sok köze volt.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:12:42

@beszédírók:

"Sok nagy cég örülne annak, ha a Facebook oldaluknak ennyi kedvelője lenne "

lájkolók száma =/= kedvelők száma =/= mozgósíthatók száma

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:16:08

@beszédírók:

"Bocs de a F1-ben is profik dolgoznak, mégis van első, meg 11-dik is."

Az F1-ben nem a lehető legtöbb néző szimpátiáját kell elnyerned ahhoz, hogy győztes lehess. A politikában viszont a lehető legtöbb ember szimpátiáját kell elnyerned.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:17:15

@beszédírók:

"Azt hogy, ha valaki elveszti a választásokat, nem jelenti azt, hogy dilettáns háttéremberei voltak ."

Ebben az esetben azért vesztették el ENNYIRE a választásokat, mert dilettáns háttérembereik voltak. Szerintem.

beszédírók 2014.05.30. 19:18:05

@polyvinyl: Arról nem tehetek, ha nem akarod érteni a hasonlatot :)

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:19:35

@♔batyu♔:

"Mesterházy ugyanis pontosan annyi szavazóval adta át az MSZP-t amennyivel átvette"

De gonosz :)))

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:20:09

@beszédírók:

"Arról nem tehetek, ha nem akarod érteni a hasonlatot :)"

Rossz a hasonlatod :)

beszédírók 2014.05.30. 19:21:15

@polyvinyl: Értelek, sajnos nem egyezik a véleményünk. Itt igazából arról van szó szerintem, hogy kapott M.A. egy F1-es autót, kiszolgálószemélyzetet, mérnököket és nem tudott nemhogy győzni, de a célba sem érni.

♔batyu♔ 2014.05.30. 19:21:31

El lehet itt vitatkozgatni ki az amatőr, de valójában annyi történik, hogy ugyanaz a pár százezer ember vonulászik Gyurcsány, Bajnai és az MSZP között.

Nem profizmus, hanem bizalom kérdése ez. Orbán akár röhöghet is beszéd közben, amíg olyan érvei vannak, mint rezsicsökkentés, 3%GDP, 2.3% államháztartási hiány, csökkenő munkanélküliség addig lehet az MSZP élén akár a Jézuska, az is kukába kerül, nemhogy az a Gyurcsány, aki eleve az elkúrásról híres.

polyvinyl · http://beszelomajom.blog.hu 2014.05.30. 19:24:32

@Bogyó 2:

"pedig csak életben tartotta a Gyurcsány és Orbán által közösen szétvert Mszp-t"

Ha zseniális és tehetséges politikus lenne, nem a történelem turkálójából túrt volna magának pártot, hanem épített volna egy újat magának.

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2014.05.30. 19:29:57

már akkor "megbukott", mikor elment gyurcsány alá államtitkárnak.

Azóta haldoklott politikailag. Úgy, hogy bevállalta, hogy a fidesz pofozózsákja legyen 2010ben 2x, majd 2014ben is eddig 2x már csak a saját hülyesége.

conchita wurst 2014.05.30. 20:17:12

@beszédírók: Hányszor volt Merkel kancellár?
süti beállítások módosítása