Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

ELKÉSETT AZ ELTE

2014. szeptember 04. 12:27 - beszédírók

Válságkommunikációból pótvizsga

Az egyetemek, oktatási intézmények alapvetően nincsenek tisztában a válságkommunikáció eszközeivel, így fordulhat elő, hogy hírnevüket kockáztatják, és tekintélyvesztést szenvednek el. Erre jó példa, ahogy az ELTE eddig kezelte a gólyatáborában megerőszakolt hallgató esetét.

A válságkommunikáció legfontosabb lépéseinek egyike a gyorsaság, valamint a válság terjedésének megakadályozása és a szervezet jó hírnevének védelme. Ezt hagyták figyelmen kívül az ELTE kommunikációért felelős szakemberei.

A bűncselekmény 2014. augusztus 29-én történt. A SONLINE (Somogy Online) megyei hírportál augusztus 31-én írta meg, az országos online média szinte azonnal átvette a hírt. Hétfőn, szeptember elsején már egyre több részlet vált nyilvánvalóvá.

Keddre a hír már tematizálta az egész médiát (print, TV, rádió, online) és természetesen elérte a blogvilágot is. Nemcsak a bulvár napilapok címlapján jelent meg a téma, hanem a nyomtatott közéleti napilapok jelentős felületein, pl. a Magyar Nemzet is címlapon, vezető hírben foglalkozott az eseménnyel és az elkövető személyével. Kiderült, hogy az erőszakoló nem külsős, hanem az intézménnyel igencsak kapcsolatos személy. Ekkor adott ki egy közleményt az egyetem, ami már későnek bizonyult. A reputációvesztés megtörtént, sőt viharos gyorsasággal erősödött.

Szerdán ráadásul az is kiderült, hogy az ELTE HÖK-ben tudhattak az erőszakoló múltjáról. Ezután hívott össze az ELTE rektora 2014. szeptember 4-ére, csütörtökre egy sajtótájékoztatót, amin már kellő eréllyel léptek fel. Azonban az egyetemen esett folt (több száz média-megjelenés) már nehezen mosható le.

Ezt a sajtótájékoztatót hétfőn kellett volna összehívni, s akkor a szörnyű eset ellenére a bizalom, ami a jó hírnév alapja, nem foszlott volna szét.

Az egyetemeknek is látni kell – ugyanúgy, mint a nagy cégeknek –, hogy bárki, aki összefüggésbe hozható a szervezettel, jelentős károkat okozhat az oktatási intézmény jó hírnevének.

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr416668261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Tudományos libsizmus 2014.09.04. 20:25:42

Válságkommunikáció. Na bazdmeg. Azt megoldani kell, nem "kommunikálni". Az ELTE és sajnos az egész magyar közoktatás elmehet a kurva anyjába. Megköszönhetik az 5%-os ávóspártnak.

beszédírók 2014.09.04. 20:40:03

@Tudományos libsizmus: Itt nincs mit megoldani. A borzasztó bűncselekmény megtörtént. Viszont ha hétfőn állt volna az egyetem vezetése a nyilvánosság elé ezzel a kommunikációval, amelyet ma tettek meg, akkor mindenki azt mondta volna, hogy na végre van egy "tökös" vezetés, aki megvédi a hallgatókat és tesz arról, hgy többet ilyen ne fordulhasson elő. Akkor ezzel lett volna tele a sajtó, mint ahogy ma sok médium idézte a sajtótájékoztatón elhangzottakat. A különbség az, hogy az elmúlt négy napban sok negatív cikk is megjelent az egyetemről. Így a megítélése igencsak felemás...

Tudományos libsizmus 2014.09.04. 21:12:12

@beszédírók:
Így van. Nem "kommunikálni" kell, hanem józan paraszti ésszel cselekedni. Ha az ELTE is ezt tette volna, most nem lenne szarban.
süti beállítások módosítása