Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

(ÁL)SZENT PROVOKÁCIÓ

2017. szeptember 06. 14:55 - beszédírók

Veres András katolikus püspök nagy nyilvánosság előtt ráront a lombikbébi-programra, majd 14 nap múlva ad egy interjút, ahol rácsodálkozik a reakciókra. A profi kommunikátor nincs tisztában a média XXI. századi működésével vagy csak egy hiteltelen lelki provokátor?

– Püspök úr, mit szólt ahhoz az áradathoz, amit a megnyilatkozása elindított?

– Váratlanul ért ez a fajta reakció, annál is inkább, hiszen ez a szentbeszédemnek egy részlete volt – hangsúlyozta Veres András.

Kisalföld.hu – 2017.09.04. Glüch Csaba

Egy nemzeti ünnep egyházi cselekményének főszónokát hogyan érheti váratlanul a mindenkit nagyon közelről érintő téma ostorozása? Ne feledjük el, a püspök, bizony, ebben a szerepében nemcsak a hívőkhöz, hanem a nemhívőkhöz is szólt, hiszen beszédekor jelen volt többek között a köztársasági elnök, nagykövetek, világi és egyházi diplomaták, otthon pedig televíziónézők sokasága látta-hallgatta. A főpásztor olyan kivételes médiahelyzetben volt, akinek a szava elérhetett akár több millió emberhez a helyszíni televízió-közvetítésnek, a híradók TV- stábjainak, a nyomtatott és az online médiumok tudósítóinak köszönhetően.

Testvérek, még egy belső veszélyre oda kell figyelnünk! Ugyanis egy fondorlatosan megfogalmazott, a jó szándék köntösébe bújtatott törvény által, amely figyelmen kívül hagyja a krisztusi értékrendet, észrevétlenül is belopódzik a keresztény értékekre építkező társadalom önfeladásának mételye! Láthattuk ezt legutóbb például a lombikbébiprogram támogatásának növelésével kapcsolatos rendelkezésben…

Veres András püspök beszéde, részlet – 2017.08.20. – Budapest

Először talán arra lehet gondolni, hogy a Magyar Püspöki Konferencia elnöke nem ért a médiához. Valamilyen rejtélyes ok miatt nem vett részt médiatréningen, nem tud róla, hogy beszédét nemcsak a helyszínen, a televízión keresztül, de online formában is szinte azonnal megismeri a világ. Egyes kijelentéseit, erős retorikai fordulatait elemezni fogja a sajtó, csámcsogni fog róla a bulvár, szétszedik a bloggerek, sőt esetleg a katolikusok közül több ezren, tízezren is felháborodnak nyakatekert, agresszív és befejezetlen gondolatán. Nem tudja, hogy ilyen médiaszerepléseknél meg kell határozni azokat a legfontosabb üzeneteket, amiket – megfelelő módon – sikeresen célba akar juttatni.

De ne legyünk álnaívak. A püspök kiváló elme, elég sokáig a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia titkára volt, vagyis munkaköre szerint kapcsolatot kellett tartania valamilyen szinten a médiával,  egyetemi docensként és a római Pápai Magyar Intézet rektoraként jó ismerője a sajtónak. Ebből pedig az következik, hogy tudatosan provokált. A fondorlat ott jelentkezik, hogy a szentbeszédben csak egy fél gondolatot mondott, és nem fejtette ki a kérdésről az álláspontját. Ez a retorikai technika arra jó, hogy felkorbácsolja az indulatokat, kieressze a palackból a szellemet.

De miért tette mindezt? Nem lehet tudni, egyelőre legutóbbi nyilatkozatával, ahol arra utal, hogy váratlanul érte a reakció, hiteltelenítette önmagát és a helyzetet is. Hiszen vagy médiakommunikációs oldalról alkalmatlan, vagy nincs tisztában a társadalom és sok-sok katolikus eltérő véleményével

Azonban van még egy hiteltelenítő tényező is, ez pedig nem más, mint az, hogy olyan kérdésben akar „észt osztani”, amely kérdéssel – mivel nem családos – a gyakorlatban nem találkozhatott.

Egyébként pedig ideje lenne minden közszereplőnek komolyan venni a nyilvános beszédeket!

komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr6112807626
süti beállítások módosítása