Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

4 vagy 5? - DEMOKRÁCIA SZÁMTAN

2010. április 12. 12:45 - beszédírók

Túl vagyunk az első fordulón – ami nagy valószínűség szerint nem sokaknak okozott meglepetést. Legalábbis ami az eredményeket illeti. Tegnap késő éjjel – ugyanis ekkor lehetett csak először – közzétették a szavazatszámokat az elektronikus és online médiumok, ma reggel pedig a napilapok is. A rövid összegzés így hangzik: Négy párti parlament, nem kell szükségkoalíció.

 
De miért beszél mindenki 4 pártról? Van ugyanis egy párt, amely jóformán semmit sem tett azért, hogy parlamenti párt legyen, mégis az lett. Nem kommunikált, nem voltak plakátjaik, nem emlékszünk markáns megszólalására a kampányban. Sokan küzdöttek, harcoltak, vért izzadtak, mégsem érték el a bűvös 5%-nak a közelét sem, miközben van egy párt, aki megkapta a sült galambot. Nekik van igazuk, minek a nagy felhajtás, ha így is lehet?
 
Ez a tény azonban magában hordozza azt a sokak által félreértelmezett hírt is, miszerint a FIDESZ önállóan foglalja el az országgyűlési székek kétharmadát (hogy lentről vagy fentről közelíti-e meg ezt az arányt, majd a második forduló után kiderül). Ez sem az tehát, mint aminek mondják, hiszen a sorok között – ha csak megbújva is, de – ott lesznek az oldalvízen szépen behajózó KDNP-képviselők is.
 
A lead-ekben, head line-okban megjelenő apró képzavart azonban lehet, hogy csak a tegnap este okozta. Az a tegnap este, amikor a választási események átláthatósága, biztonságos lebonyolítása és folyamatos figyelemmel kísérése szenvedett csorbát. Az Országos Választási Bizottság és az Országos Választási Iroda április 11-i működésében jelentős szervezeti, médiakommunikációs és demokrácia-kommunikációs hiba keletkezett, mely visszavonhatatlan sebet ejtett a XXI. századi magyar demokrácián. Az illetékeseknek nem volt elegendő 24 óra arra, hogy felmérjék a választókerületek befogadóképességét, és biztosítsák a zökkenőmentes lebonyolítást. A működési és szervezési hibákon túl az eset egyértelműen belső szervezeti-kommunikációs problémára is visszavezethető. A döntésképtelenségéről kialakult képet tovább súlyosbította a válságkommunikációs terv vagy annak alkalmazásának hiánya is.
 
Az este folyamán ráadásul nemcsak a sor, de a káosz is tovább gyűrűzött, méghozzá a médiában. A kampánycsend feloldása után 15 perccel sikerült meghosszabbítani a kampánycsendet. A köztes negyed óráért mindezek alapján az OVB a felelős, a kampánysértéseket pedig az általa generált médiakommunikációs hiba okozta.
 
A fentieket figyelembe véve tehát azt állapíthatjuk meg, hogy a szervezeti és médiakommunikációs hibák alapján keletkezett egy demokrácia-kommunikációs hiba, melynek köszönhetően a választást befejező közös demokráciaélmény egy részétől a magyar társadalom megfosztódott.
138 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr471914431

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Törés(vonal)teszt 2010.04.12. 17:56:54

Nos, foglaljuk össze röviden, mit tudunk eddig biztosan: A részvétel 64,42%, meglepően jó. A listás szavazatok megoszlása a következő: Fidesz 52,71%, MSZP 19,29%, Jobbik 16,66%, LMP

Trackback: Hülye törvényhozók, hülye végrehajtók 2010.04.12. 16:51:16

Két kérdés a mi kedves sorállásos botrányunk kapcsán:1) Kedves törvényhozók!Mi a fenének kellett (nagyjából) választókörzetenként egy szavazókörre korlátozni az igazolással szavazókat?Az alkotmánybíróság csak azt kifogásolta, hogy a két forduló között ...

Trackback: Hülye törvényhozók, hülye végrehajtók 2010.04.12. 15:19:08

Két kérdés a mi kedves sorállásos botrányunk kapcsán:1) Kedves törvényhozók!Mi a fenének kellett választókörönként egy szavazókörre korlátozni az igazolással szavazókat?Az alkotmánybíróság csak azt kifogásolta, hogy a két forduló között ne mozoghassana...

Trackback: Tragikomédia 2010.04.12. 14:06:07

A tegnapi nap után, ma úgy ébredtem, hogy nem tudtam a tükörbe nézni. Életem legnagyobb lehetőségét szalasztottam el azzal, hogy nem vettem a kezembe egy kamerát és nem ugrottam neki a választókerületeknek.Ennél jobb burleszket, vagy tragikomédiát, ami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

manócska 2010.04.12. 15:00:34

A KDNP és a Fidesz kapcsolatát tökéletesen mintázza a régi-régi elcsépelt vicc, mikor a kisegér és az elefánt mennek át a hídon, és a kisegér megszólal: Hallod, milyen jó hangosan dübörgünk?

Don_Pipita 2010.04.12. 15:01:41

A KDNP tényleg nem egy párt, de több egy párton belüli tagozatnál. A KDNP a mai vezetéssel nem fog önálló lenni, de talán most még külön frakciót sem fog kapni, lássák mennyire egységesek vagyunk... Azt nem mondom, hogy a fidesz nem lenne meg a KDNP nélkül, de, aki közelebb van a tűzhöz pontosan látja, hogy egy nagyon hasznos szervezet. Nem egy olyan vk.-ról tudok, ahol a kampányt szinte teljesen kdnp-s pénzekből fedezték, mert a fidesz helyi szervezetének nem volt pénze, nem egy olyan helyről tudok, ahol a helyi fidesznek a rossz személyi vezetés miatt csak döcögött a szekere(helyi szervezet!) A fidesznek is jó, hogy meg tudja szólítani azt a 7-800e gyakorló keresztényt(ezzel nem azt mondom ,ha külön indulnának ennyi ember rájuk szavazna, pont emiatt nem akarnak külön vállni.) A KDNP-nek jó, mert tudja érvényesíteni a saját értékrendjét párton belül, beletartoznak egy váltópártban, arra hatással vannak. Mert hatással igen is vannak, persze nem övék az utolsó szó joga,de ez olyan, mint egy organizmus, ahol a parazita és megtámadott is jól jár. Érdekes, hogy minden kdnp-s(tag) fideszes, de nem minden fideszes kdnp-s. Pont emiatt több, mint egy keresztényi tagozat. Érdkesség: Nagyon sok, oylan is kdnp-s tagsággal rendelkezik, akik amúgy az izraeli műhelyhez tartoznak.:D

vuvuzela importőr 2010.04.12. 15:04:03

"visszavonhatatlan sebet ejtett a XXI. századi magyar demokrácián"
menj politikusnak, denmagógia rulez :)

Don_Pipita 2010.04.12. 15:04:18

@Enok mester: hadügyminiszter lesz Simicskó

lunatik 2010.04.12. 15:05:49

@Bogyó 2: bazz, MSZP-re 30%-al kevesebb szavazott mint 4 eve.

kk_kk 2010.04.12. 15:07:46

Sírjatok csak :-)

belvárosi jampi 2010.04.12. 15:12:45

A Fidesz bevitte magával a pedofil KDNP-t. Szép jövő elé néznek a kis ministránsfiúk.

Herrgeneral 2010.04.12. 15:14:49

Én úgy tudom, hogy a Fidesz valamiféle pártszövetség. Van egy csomó tagja mint pl. a Fidelitas, KDNP, Lungo Drom-os cigányok, kisgazdák stb. A KDNP pedig biztosan rendes párt, elvégre külön frakciójuk is volt a Parlamentben.

immortalis · http://immortalis.blog.hu/ 2010.04.12. 15:16:27

@Walter Melone: A kalocsai emberek nagyobb boldogságára...Vajon mi köze van Kalocsához Tömjén Zsoltnak?
(azon kívül, hogy Bábel Balázs kollégiumi szobatársa volt...)

Elárulom: semmi.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 15:18:37

@notinlist: Az kétségtelen, hogy a törvény el van baltázva, de az szvsz nem igaz, hogy nem lehetett volna kialakítani úgy a kijelölt választóköröket, hogy a szavazók gyorsabban tudjanak szavazni: a bizottságok létszámát, a szavazófülkék számát, stb. meg lehetett volna növelni. A névjegyzékről se írja a törvény, hogy egy példányban létezhet, tehát megfelelően kialakított szavazókörökben sokkal gyorsabban le lehetett volna bonyolítani a szavazást.

Az se igaz, hogy mindössze 24 órájuk lett volna a felkészülésre, nagyjából ugyanannyian szavaztak igazolással most, mint négy éve, tehát a régi számokat áttanulmányozva lehetett (volna) tudni, hogy lesz szavazókör 2-3 ezer szavazóval.

Csak gondolni kellett volna rá időben.

efhábé 2010.04.12. 15:33:28

@frompearly: LMP=SZDSZ, ezt mégis miből sikerült leszűrnöd? Minden agyhalott jobbikos ezt hajtogatja, de ezen kívül konkrétan mi az, ami ezt bizonyítaná? Vannak tömegesen ex-SZDSZ politikusok az LMP-ben? Nincsenek. Arra a néhányra, aki ott van, jut legalább annyi fideszes. De tegyük hozzá, hogy még a jobbikban is van ex-szdsz-es...

Manyizga (törölt) 2010.04.12. 15:34:43

Ha a nyugdíjasoknak nem lenne szavazati joga, az MSZP 5-6%-ot kapott volna csak. ;)

dtk74 2010.04.12. 15:35:19

Van egy másik párt, akinek az LMP-re szánt figyelemnek, médiaidőnek, és pénznek a töredéke sem jutott, mégis közel egy százalékot kaptak. A Civil Mozgalom. Ők az önkormányzati választáson okozhatnak meglepetést.

Senkifia 2010.04.12. 15:37:46

@énisfélek: nem az lmpre,hanem a kdnp-re....kicsit figyelmesebben olvass :)
"hiszen a sorok között – ha csak megbújva is, de – ott lesznek az oldalvízen szépen behajózó KDNP-képviselők is."

dtk74 2010.04.12. 15:39:08

@Walter Melone: Majd ha függetlenként indul, vagy legalább az önálló KDNP színeiben. Az lesz elvitathatatlan. Vagy más olyan párt nevében, akinek nincs borítékolva a győzelme. A FIDESZ nevében most egy lovat is megválasztottak volna számos helyen. Ahogy korábban az MSZP nevében is megtették volna az emberek - csak a pártatlanság kedvéért.

erom? 2010.04.12. 15:40:21

mi a franc az, hogy demokrácia-kommunikáció?

lunatik 2010.04.12. 15:40:25

@dtk74: szerintem eltunnek a sullyesztoben, mint pl annak idejen a centrum. ha mar nincsenek a parlamentben, akkor megcsappan majd a motivacio is. ugyanarra a meguresedett poziciora palyaztak mint az LMP, de csak egyik nyerhette meg (vagy egyik se). meg jo is hogy a media csak az egyiket tamogatta, mert igy legalabb az egyik bekerult, egyebkent pedig egymastol vettek volna el a szavazatokat es mind2 kinnmarad.

efhábé 2010.04.12. 15:41:51

@promontor: Azé' az szép lenne, ha több példányban létezne a névjegyzék. Beállna ecceri szavazó a sorba, szavazna, majd szépen beállna a következő névjegyzékhez tartozó sorba és megint szavazna.
A szavazás végén aztán érzékelnék a névjegyzék alapján, hogy itt bizony csalás történt, még az elkövető is meglenne, viszont a szavazata nem. Véletlenszerűen kéne kivenni a kupacból 2 szavazatot. Csodás lenne.

Esetleg az egy névjegyzéket lehetne megbontani, A-tól M-ig itt áll a sor, N-től Z-ig amott.

efhábé 2010.04.12. 15:43:41

@lunatik: Ugyanez fennállt egyébként LMP-MDF viszonylatban is, ha az MDF nem bénázza el a kampányt és nem áll össze a szadesszel, akkor simán előállhatott volna olyan helyzet, hogy sem LMP, sem MDF nem jut be.

Don_Pipita 2010.04.12. 15:49:00

@dtk74: Ugye azért harakirit nem fogsz elkövetni, hogy a kdnp-t a fidesz vitte be a parlamentbe? Néha tényleg úgy érzem, hogy az emberek úgy viselkednek, mint ha csak a fociról beszélgetnének. "Te Pista milyen dolog már az, hogy a Real csak úgy tud nyerni, ha millárdokért vesz játokosokat?"...

lunatik 2010.04.12. 15:49:37

@efhábé: hat elo.
de igy legalabb lesz eros baloldali part 2014-re (no nem az MSZP), csak annyit kell elhitetni az egyszerubb baloldali szavazokkal, hogy LMP nemegyenlo SZDSZ es akkor gyujtopart lehet.

Orbán Diktor (törölt) 2010.04.12. 15:51:57

@agyvihar: "a KDNP csak virtuális párt"

Igen, azt hiszem a komornyikok demokratikus néppártja, ahol Tömjén úr a főkomornyik a legfelsőbb vezér udvarában.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 15:53:20

@efhábé: Mondjuk az abc-szerinti csoportosításra én is gondoltam, de az általad írt problémát nem tartom "életszerűnek".

Egyrészt ha jól tudom, az igazolásra is ráírják, hogy az illető szavazott már, tehát a második kisérletnél nem lesz mit bemutatnia. Másrészt ha rosszul tudom, akkor is az illetőt utólag elkapnák, tehát szépen meg lehetne büntetni. Az adott szavazókör eredményét meg nyilván megsemmisítenék, nem pedig találomra húznának ki két szavazólapot.

Ezért aztán szerintem nem csinálná senki.

tony zionist 2010.04.12. 15:54:48

az LMP egy hazaáruló zsidópárt. sokkal inkább az, mint amennyire az SZDSZ valaha volt.

belvárosi jampi 2010.04.12. 15:56:00

@efhábé: Ezt kikérem magamnak. Egyébként pl. innen vesszük: galeria.index.hu/belfold/2010/04/11/elokeszuletek_az_lmp_kozpontjaban/?current_image_num=1&image_size=ml
Látod a plakátot? Majd akkor legyen ugyanannyi a fizetésük ha ugyanannyit dolgoznak.

Alex3000 2010.04.12. 15:56:07

Persze, hogy olyanra is szavaznak az emberek, akiről semmit sem tudnak, de ez azért van, mert bármire, még ha egy malac indult volna, arra is szavaznának, csak a mostani ne maradjon, mert attól rosszabb már nehezen lehet!

magyar-magyar szótár 2010.04.12. 15:57:22

@énisfélek: Eelenzékben hűddelazza jópofizással négy évet simán kihúzni, ráadásul most csak kettőt kell. És védettek lesznek ezután is. És ingyen nyomatják őket -olyan jógyerekek! Nem? Rajtuk lehet szemlélteni, milyen volt 20 éve a két liberális párt. Olyanok, mint egy mai beatkoppincs zenekar - mégis, azért a 'Who -nál jobb minőségű a videójuk.

efhábé 2010.04.12. 15:59:23

@promontor: Eddig is ráírták az igazolásra, de állítólag nagyon könnyű volt hamisítani és ezért vezették be ezt a rendszert. Így nem lehet több szavazókörben is szavazni egy OEVK-n belül.

A szavazókör eredményének megsemmisítése jól jönne bármelyik pártnak, aki csalást akar lobogtatni, lásd pl. most Lendvai első reakcióját.

A névjegyzék több példányban hibákra, visszaélésekre adhat okot.

Sokkal egyszerűbb lenne nem egy szavazókörre terhelni az igazolásos szavazókat, hanem OEVK helyett konkrét szavazókört megjelölni az igazoláson. A jegyző véletlenszerűen jelölhetne ki szk-t adott településen vagy kerületen belül. Szerintem legalábbis.
Aztán mondjátok, ha ebben láttok valami visszaélési lehetőséget.

efhábé 2010.04.12. 16:01:33

@belvárosi jampi: Mit kérsz ki magadnak? Az ex-szdsz-est a jobbikban?

Agyhalott vagy, nem is kérdés, tökéletesen látszik ez a plakátra adott reakciódból is :)
Szerinted a nők kevesebbet dolgoznak?

borovi 2010.04.12. 16:01:39

@énisfélek: Öreg, te nyilván funkcionális analfabéta lehetsz. Azért csak nyugodtan kommenteljél máskor is, máshol is.

szigiri 2010.04.12. 16:03:18

Szerintem is egy hatalmas bakit követtek el: a kampánycsenddel kapcsolatosan össze-vissza foglaltak állást. Ez vérgáz volt. Azon nem kellett volna pöcsölni. El kellett volna dönteni, hogy elvi szinten, akár egy szavazópolgárt is figyelembe veszünk és akkor negyed kettő után lesz eredmény, vagy azt mondjuk, hogy pragmatikusok vagyunk, le vannak szarva a szavazók, mert csepp a tengerben és akkor hadd szóljon este héttől. De ezt nyilván este hatig el kellett volna dönteni (különös figyelemmel arra, hogy déltől már mindenhol kialakultak a sorok). Mindenesetre én,az exit-pollok után szavaztam és máshogy ikszeltem, mint eredetileg terveztem.

Amúgy a sorokat nem lehetett volna felgyorsítani. Ezek fix, bővíthetetlen számú bizottságok voltak (egy részét az önkormányzat választja jóval a szavazás időpontja előtt, másik részét a pártok delegálják [1párt max. 1 fő]), nem lehetett behívni csak úgy embereket, mint egy házibuliba,mert kizárta ezt a lehetőséget a törvény. Ezt elég gáz akármelyik szervezetre tolni. Ezt a szart a néhai öt párt kavarta 2007-ben, függetlenül attól,hogy melyikük találta ki eredetileg. Nem vizsgálták meg a hatásokat,

@Bougheau Tschichka: Az OVB és az OVI is elmondta, hogy a kampánycsenddel sok a gond, de ez is törvényalkotási,ráadásul kétharmados. Szóval ők nem tudják ezt soha eltörölni, ezt se kenjük rájuk ha lehet.

Ákos apu 2010.04.12. 16:03:36

@Walter Melone: A szavazók nagy része aki rá szavazott, azt sem tudja mi az a KDNP.
Te tudod?

Ákos apu 2010.04.12. 16:05:09

@lunatik: Miből gondolod, hogy bármi köze van hozzá?

Ha lenne, nem krajcáronként kellett volna kampánypénzt gyűjtenie.

Samuzia 2010.04.12. 16:05:36

@efhábé: Ha-ha- ha nem hiszem hogy arra gondolt.

efhábé 2010.04.12. 16:06:46

@Samuzia: Igen, ez volt az eredeti állítás is, amire kérdeztem a dolgot.
Esetleg valami konkrét bizonyíték azon kívül, hogy te kijelented ex cathedra?

Samuzia 2010.04.12. 16:07:44

@efhábé: Na az LMP- MDF összehasonlításban egyettértünk.

szigiri 2010.04.12. 16:08:28

@efhábé: akkor már jöjjön vissza a régi rendszer és mindenki azt a SZAVAZÓKÖRT válassza ki, amit akar (nem VÁLASZTÜÓKERÜLETET csak szavazókört). Aki át akar csoportosítani szavazókat az most is át tudott, csak sokat kellett sorban állni. Ezt megoldhatná, ha nem kéne mindenkinek egy épületben szenvednie, hanem a 15 épületben oszlanának el egy választókerületen belül.
A te verziódban a jegyzőt fogják szidni, hogy az osztogatja a pártszavazókat (természetesen a kubatov-lista alapján:) ahogy neki megfelel, bármit is csinál. Akkor inkább az arctalan választási csalókkal kokettáló szavazópolgárt gyanúsítgassák.

lunatik 2010.04.12. 16:10:55

@Ákos apu: nem en gondolom, csak sok majdani potencialis szavazojuk gondolhatja majd, ha ilyesmi velemenyt hall majd folyamatosan a mediabol, vagy a szavazok 70%-atol.

JohnHenry 2010.04.12. 16:12:08

Ha jól emlékszem, a Fidesz-KDNP közöslistán van még Magosz, roma, meg mittoménmilyen emberke is, akik önállóan indulva soha nem jutotnának be a parlamentbe, ergo az általuk képviselteknek semmilyen érdekképviselete nem lenne. (Az most mellékes, hogy milyen az a képviselet.)

Vagyis azért nem olyan rossz dolog ez. Senki nem tiltotta meg se az MSZP-nek, se a Jobbiknak, hogy felvegye a listájára szavazatszerzési célokkal ezt vagy azt a társaságot, lelkül rajta, hogy nem tették.

Host 2010.04.12. 16:13:57

Azért 4 párt, mert amikor nem akarnak fájó döntéseket meghozni, majd hirtelen pártszakadás lesz.
És "elvész" a 2/3-os többség.

Samuzia 2010.04.12. 16:14:29

@efhábé: Nézd lehet csomagolni ahogy akarják, de ugyanazokat hangoztatják mint egykor a szadesz, és a jelöltek is elárulják kik ők, még hogy vidék, Budapest vitte be őket a parlamentbe. Azok álltak melléjük akik éveken át vagy szadeszra, vagy a mszpre, és végül az mdfre szavaztak. Az anyagi hátterükről szólva, mindenki azt mond el amit akar, de biz az amerikás támogatás jelentős volt, ugyan úgy a hit gyülis is. Kinél örvendezett az éjszaka az amcsi nagykövet...

belvárosi jampi 2010.04.12. 16:15:44

@efhábé: Értetlenkedsz és rögtön terelsz. Ráadásul direkt.

efhábé 2010.04.12. 16:18:27

@Samuzia: Aha, tényleg, echte szadesz-program volt a fenntartható fejlődés, a helyi termelés és fogyasztás. Soroljam még? Nagyon nem ugyanazt mondják, mint a szadesz mondta.

Samuzia 2010.04.12. 16:18:37

@efhábé: Nézd meg jobban a képet...

efhábé 2010.04.12. 16:19:33

@belvárosi jampi: Értetlenkedek? Csak kérdezek.
Szóval, szerinted egy nő kevesebbet dolgozik, mint egy férfi? Vagy nem erre gondoltál a plakát kapcsán? Szólj, ha nem erre gondoltál.

Samuzia 2010.04.12. 16:20:08

@efhábé: Miért ezt annó Illés Zoltán is hangoztatta, ez új lenne, NEM,ahogy támogatások, a liberális értékrend, stb.... sem.

efhábé 2010.04.12. 16:20:58

@Samuzia: Megnéztem, van rajta egy férfi meg egy nő. Nem?

efhábé 2010.04.12. 16:21:48

@Samuzia: Nem akarlak kiábrándítani, de Illés Zoltán fideszes.

Samuzia 2010.04.12. 16:22:13

@efhábé: "a helyi termelés és fogyasztás." És Pesten mit fognak enni? Még valami, a helyi termelés és fogyasztás már 1999- es fejlesztési tervekben is szerepelt. Van még valami új?

efhábé 2010.04.12. 16:23:35

@Samuzia: Bocsánat, de a felvetés nem az volt, hogy újat mondanak-e. Azt mondtad, ugyanaz az LMP, mint az szdsz.
Nézd végig a programjukat, az emberi jogi részen kívül nem nagyon fogsz átfedést találni.

efhábé 2010.04.12. 16:24:59

@Samuzia: Tényleg ennyire bonyolult lenne? Pesten azt fogják enni, amit Pest közelében megtermelnek. Nyilvánvalóan ez demagóg leegyszerűsítés, pont, mint a kérdésfelvetés.
Abban, gondolom, egyetértünk, hogy nem mindegy, a paradicsom utazik 1500 km-t vagy ötvenet.

efhábé 2010.04.12. 16:25:38

@Samuzia: Igen, azt mondtad, az lmp=szdsz, majd közlöd, hogy dehát ugyanazt mondják, mint a fidesz...

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 16:25:55

@efhábé:

Amit Te mondasz, az is jó lenne, de azt feltételezi, hogy már az igazolás kiadásakor rávezetnének a választókör névjegyzékére. Ezzel szemben a törvény tudtommal azt mondja, hogy hivatalosan csak akkor vezetnek rá, amikor megjelensz az igazolásoddal a szavazókörben.

(Ez persze nagy baromság, simán lehetne akkor, amikor átjelentkezel, de legkésőbb az átjelentkezések lezárásakor, ráadásul emiatt az igazolással szavazók leszavaztatása lassabb is.)

Ha viszont csak az értesítőből tudják, hogy az adott szavazókörhöz tartozol, akkor a hamisíthatóság problémája ugyanúgy fennáll. Sőt, ha nagyon paranoiások vagyunk, akkor előzetes lista nélkül még a mostani rendszerben is szavazhat kétszer két ember ugyanazokkal az iratokkal, mondjukaz egyik délelőtt, a másik este: ez ellen is csak az utólagos ellenőrzés véd.

Szóval szerintem nem kellene ennyire paranoiásnak lenni: ha valaki nagyon akarja, biztos tud a mostani rendszerbe is "becsempészni" pár szavazatot ilyen módon, de nem gondolnám, hogy ezen fordulna meg a választás eredménye. Egyébként is, ennyi erővel olcsóbb megvenni néhány szegényebb szavazót.

Samuzia 2010.04.12. 16:26:02

@efhábé: LMP= vaklátás, vagy ez is az új politika része, fej a homokban, nyomjuk a segélyt, vagy vigyük le az oktatás szinvonalát( ezt már hallotuk) deszegregáció?

freemind93 2010.04.12. 16:26:12

osszemosni barmely partokat lehet, majd az osszes part meg is probalta a tobbiekre.

Samuzia 2010.04.12. 16:27:05

@efhábé: Egyébként is Kisgazda volt...

freemind93 2010.04.12. 16:30:30

fidesz: mindanki mas rajtunk kvul az orszag ellensege. jobbik: mszp-fidesz nagykoalicio, lmp=szdsz. mszp: fidesz=jobbik, mdf: mindenki ragalomhadjarata ellenun. tenyleg azon vitatkozotok, kis ciganyozassal, hogy vannak e olyan emberek, akiknek nincs baja a masikkal kizarolag boszin alapjan (es a tobbi nyitott, liberalis gondolat), es ezen emberek egy resze korabban szdszre, most meg lmpre szavazott? es ezek nagy resze budapesten lakik?

efhábé 2010.04.12. 16:32:30

@Samuzia: Esetleg idézni is tudnád a fej a homokban részt az lmp programjából? Vagy azt, hogy nyomjuk a segélyt? Pontosan hol beszélnek arról, hogy le kell vinni az oktatás színvonalát?
A deszegregációról, magyarul integrációról valóban beszélnek. Érdemes megnézni az integrált oktatási rendszerű iskolák mutatóit. Nem azt mutatja, hogy csökkent volna az oktatás eredményessége. Mondjuk nyilván ez pont egy olyan kérdés, hogy hiába állnak rendelkezésre mutatók, ha világnézeti okokból nem hiszed el, akkor mutathatnak bármit a mutatók. Te így gondolod, más meg másképp gondolja. ráadásul attól, hogy valaki bizonyos kérdésekben hasonlóan gondolkodik, mint ahogy az szdsz gondolkozott, attól még nem válik szadesszé.

efhábé 2010.04.12. 16:34:12

@Samuzia: Ki? Illés Zoltán?

"1990. júniustól decemberig a Környezetvédelmi és Területfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára. 1994 tavaszi országgyűlési választásokon pártonkívüliként indult. 1994-ben belépett a Fideszbe, 1994-től 2003. májusig alelnök; 2001-2003-ban az elnökség póttagja. A párt terézvárosi szervezetének elnöke. 2003. július 12-én beválasztották a Fidesz Zöld Tagozatának elnökségébe; egyidejűleg a tagozat alelnökeként az országos választmányba delegálták."

Samuzia 2010.04.12. 16:35:42

@efhábé: Nem a mezőgazdasági program....

efhábé 2010.04.12. 16:37:12

@promontor: Magyarán a jelenlegi rendszer úgy szar, ahogy van. Gondolom, az idei incidens után gyökeresen újragondolják a lakhelytől távol való szavazást.

Samuzia 2010.04.12. 16:37:48

@efhábé: Én tanítok ilyen iskolában, nos nem a romagyerekek nőnek fel a feladathoz, persze ehhez az is hozzájárul, hogy nincs megfelelő családi háttér, és igen is gondok vannak vele, lásd Hajdúnánás.

efhábé 2010.04.12. 16:38:56

@Samuzia: Hogy került a kisgazda mezőgazdasági program illés zoltán szájába? Érzek azért némi zavart az erőben a megnyilatkozásaid kapcsán.

Samuzia 2010.04.12. 16:40:04

@efhábé: Látom olvasni nem megy . Már régen nem róla van szó, hanem a termékek helyben tartásáról...

efhábé 2010.04.12. 16:43:19

@Samuzia: Mondom, a mutatók mást mutatnak, de ebben a kérdésben egyezségre sosem fogunk jutni, másként látjuk és kész. Ettől színes a világ.

efhábé 2010.04.12. 16:45:11

@Samuzia: Olvasd már vissza, mire mit reagáltál.
Említettem a helyi fogyasztást, mire azt reagáltad, hogy illés zoltán már beszélt róla.
Aztán közölted, hogy a fejlesztési terv része volt, aztán közölted, hogy a fejlesztési terv kisgazda terv volt.
És mindez onnan indult, hogy szerinted az lmp=szdsz.

Samuzia 2010.04.12. 16:46:20

@efhábé: A mutatók tudjuk mit érnek az mszp- szdsz időből..., nagyon jól tudom hogy tömegével viszik más iskolába a gyerekeket, onnan ahol integrált nevelést vezetnek be.

Ray  · flavors.me/raymund 2010.04.12. 16:46:45

a fidesz és kdnp pártszövetségben vannak, így nekik a bejutási küszöb 10%

Samuzia 2010.04.12. 16:48:09

@efhábé: efhábé 2010.04.12. 16:25:38
@Samuzia: Igen, azt mondtad, az lmp=szdsz, majd közlöd, hogy dehát ugyanazt mondják, mint a fidesz...

Samuzia 2010.04.12. 16:27:05
@efhábé: Egyébként is Kisgazda volt...

Itt hol is van szó Illés Zoltánról?

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 16:49:13

@szigiri: Szerintem lehetett volna jelölni kellő számú bizottsági tagot előre: ugyanis a kérdéses szavazóköröket szintén jóval a választások előtt kijelölik, tehát amikor a jegyző kijelöli a szavazókörhöz tartozó szavazatszámláló bizottság tagjait, akkor már tudja, hogy oda több ember kell.

(Arról nem is beszélve, hogy rákerestem a törvényben, nem ír olyat, hogy ki segíthet a választás lebonyolításában a szavazóhelyiségben, tehát szerintem olyasvalaki is lehet, akit eredetileg nem jelöltek a bizottságba. Na most nyilván ez nem azt jelenti, hogy én is bemegyek "segíteni", de szerintem az OVB jóváhagyásával lehet segítőket küldeni.)

efhábé 2010.04.12. 16:52:30

@Samuzia: Jó, levezetem neked:

efhábé 2010.04.12. 16:18:27
@Samuzia: Aha, tényleg, echte szadesz-program volt a fenntartható fejlődés, a helyi termelés és fogyasztás. Soroljam még? Nagyon nem ugyanazt mondják, mint a szadesz mondta.

Erre te ezt reagáltad:
Samuzia 2010.04.12. 16:20:08
@efhábé: Miért ezt annó Illés Zoltán is hangoztatta, ez új lenne, NEM,ahogy támogatások, a liberális értékrend, stb.... sem.

Erre írtam én, hogy illés zoltán fideszes volt, majd ezután került elő a kisgazda vonal.

promontor · http://jozsefbiro.blog.hu/ 2010.04.12. 16:53:09

@efhábé: Hát az jó lenne. Meg mondjuk a kampánycsendet is.

efhábé 2010.04.12. 16:55:59

@promontor: Azt sem lenne rossz, az biztos.

Samuzia 2010.04.12. 16:56:24

@efhábé: Ha rákattintottál volna a nevedre akkor tudtad volna mire válaszoltam, mert közben egy másik téma is elő került, de csak vagdalkozol, na ez az LMPs stílus?

Netuddki. 2010.04.12. 16:56:58

Na akkor most már lehet leépíteni a tömjén zsoltékat is.

efhábé 2010.04.12. 16:59:16

@Samuzia: Tudom, mire válaszoltál, nézd meg.
MIUTÁN szóltam, hogy Illés zoltán fideszes, te újra visszatértél ahhoz a hozzászóláshoz és közölted, hogy az már szerepelt a fejlesztési programban.

Ne nézzük már egymást madárnak, jó?

Megjegyzem, nem tudom, milyen az LMPs stílus, mivel nem vagyok LMP-s...

Samuzia 2010.04.12. 17:00:47

@efhábé: Madárnak legfeljebb te nézed a másiknak, kattints a nevedre is kidobja hogy mihez szóltam hozzá, gáz mert jobb az mszpnél.

efhábé 2010.04.12. 17:06:11

@Samuzia: Mondom, hogy tudom, mihez szóltál hozzá. Ugyanahhoz szóltál hozzá, amihez illéssel is hozzászóltál.

Segítek jó? figyeld az időpontokat:

efhábé 2010.04.12. 16:21:48
@Samuzia: Nem akarlak kiábrándítani, de Illés Zoltán fideszes.

Majd ezután te újra reagáltál az eredeti felvetésre, immár kisgazda programra való utalással:
Samuzia 2010.04.12. 16:22:13
@efhábé: "a helyi termelés és fogyasztás." És Pesten mit fognak enni? Még valami, a helyi termelés és fogyasztás már 1999- es fejlesztési tervekben is szerepelt. Van még valami új?

Tekintve, hogy a 16:21:48 korábban van, mint a 16:22:13, a kérdés eléggé egyértelmű.

Samuzia 2010.04.12. 17:10:50

@efhábé: Mint mondtam ha nem tudod használni a fórumot akkor ne beszélj. Katints a nevedre és megmutatja mihez szóltam hozzá. Ez a tipkus sz.. keverő stílus tényleg a maszophoz illik...

törppapa 2010.04.12. 17:17:32

@parttalan
Az azért aranyos, hogy lazán lehülyézed az ország kétharmadát...

Aladár69 2010.04.12. 17:19:52

@Manyizga: nézd már vissza a fidesz rendezvényeken készült felvételeket, hány nyugdíjas tapsikol viktor királynak. legalább annyian vannak, mint az mszp-s nyugdíjasok.

efhábé 2010.04.12. 17:34:01

@Samuzia: Könyörgöm, fogd már fel, hogy pontosan értem, kétszer szóltál hozzá ugyanahhoz a hozzászólásomhoz.
Először Illéssel reagáltál rá, majd MIUTÁN szóltam, hogy Illés fideszes, hozzászóltál ugyanahhoz még egyszer, de akkor már kisgazda programot emlegetve.
Megjegyzem, az egész onnan indult, hogy közölted, az lmp=szdsz, majd amikor kiemeltem egy részt az lmp-programból, akkor közölted, hogy ez nem újdonság, ezt mondta illés, majd közölted, hogy ez benne volt a kisgazda programban is.
Tehát az lmp programja szerinted nem újdonság, mert fidesz és fkgp is mondta már ugyanezt. Hogy ebből hogyan következik az, hogy az lmp=szdsz, még mindig nem értem.

egyittlakó (törölt) 2010.04.12. 17:46:10

@tony zionist: "az LMP egy hazaáruló zsidópárt"

Nem is tudtam, hogy újra megnyitották a Lipótot... meg azt sem, hogy a kezelteknek internet hozzáférést biztosítanak...

dr kíváncsivagyok 2010.04.12. 17:54:35

@kovi1970: Torgyán szindróma . Mehetnek a süllyesztőbe, de oda is valók !

dr kíváncsivagyok 2010.04.12. 17:56:49

@egyittlakó: Az egyszerű emberek szókincse : "hazaáruló , zsidó , cigány, kötelet , takarodjatok , majd Mi , élettér, stb"

dr kíváncsivagyok 2010.04.12. 17:59:03

@törppapa: Egyáltalán nem hülyék, hiszen rokonaim is vannak köztük. ( Bár attól még lehetne.) Inkább a "megvezetettek" a helyes kifejezés. Esetleg "naivak" .

efhábé 2010.04.12. 18:02:01

Azt hiszem, rájöttem a problémádra. Azt állítottad, az lmp=szdsz. Én ezt cáfoltam a programból példaként kiragadott résszel. Ezt a cáfolatot ironikusan fogalmaztam, amit te egyáltalán nem érzékeltél és állításként kezeltél (az mondjuk borzalmas, hogy tanárként ilyen szinten nem tudod értelmezni az írott szöveget). Mivel cáfoltam, hogy az lmp=szdsz, ezért jeleztem, hogy illés fideszes, hiszen ez is azt támasztja alá, hogy lmp!=szdsz. Summa summarum, szövegértésből csúnyán megbuktál.

gramercy 2010.04.12. 18:06:16

a kdnp szabad futasanak csak annyi haszna volna, hogy legalabb kiderulne hogy meg 5 szazaleknyi valodi "kereszteny" sincs itt

es ez jo!

wega 2010.04.12. 18:15:17

Hozzászólok, de minek?
Milyen az a demokráciaélmény? Ezt még valahogy ki tudnám izzadni én is. De, hogy mi az a demokrácia kommunikáció? Rettenetesen okos(-nak hiszi magát) a szerző, az olvasót meg hülyének nézi!
Fellengzős, nagyarcú, szar írás. És alapsan csúsztat is.
Egyes.
(Merthogy, röviden csak annyi történt, hogy nehány ember egyszerűen OSTOBA volt.)

motoszka 2010.04.12. 18:17:04

@törppapa: Ejh az a matek nem nagyon megy látom.
5 172 212 szavazó szavazott a 8 034 395-ből.
Az egyszerűség kedvéért számoljunk 10 millió Magyar állampolgárral.
Tehát az ország ~52%-a szavazott. Már ez nincs nincs kétharmad ugye.
Ebből a Fidesznek sikerült 2 760 410 szavazatot megszereznie. Ez az ország lakosságának (10 millió fővel számolva!) 27,6%-a.

Azaz a mondatod helyesen valahogy így hangzana: Az azért aranyos, hogy lazán lehülyézed az ország kicsivel több, mint negyedét...

Kalmár 2010.04.12. 18:34:43

@motoszka:
Azok közt, akik nem mentek el ugyanezt az arányt kell számolni.
Azokban a családokban ahol gyermek van a szülő döntése egyben a gyermeké is.
Szóval ez van.
A kétharmad az kétharmad.
Kár hülyézni. Ráér ha tényleg lesz oka. Egyenlőre annak a k...any....t aki a nyakunkba engedte ezt a rablóbalfék kormányt 8 évre.
Egyben üdvözlöm azokat akik úgy érezték, hogy : EZAZ!! Így kell ezt csinálni, jó volt a szoci kormány, folytassák még.....elképesztő sötétség.

Mindenesetre a választásokat illetően, érdekesebb lesz talán a parlament, hogy az MDF helyére belépett a Jobbik. A z SZDSZ ügyesen áttelelt és bábjából kikelve szabad madárlepkeként beröppent a parlamente ismét. Ügyes.

dráva 2010.04.13. 09:20:50

Kedves Bezsédírók!

Mindig csak az a fránya szakma... Én azért köszönöm, hogy összekötöttétek a nekünk kellemest a nektek hasznossal. De ha valóban "játszóblog" jelleget szeretnétek adni ennek az oldalnak, pöröghetne jobban is. Hiszen az írások jók, kiérezni belőlük a kompetenciát és a fiatalos lendületet. Már a blog puszta léte is bizonyítja, hogy értetek ahhoz, amit csináltok.

További sok sikert!