Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

MOST MÚLIK PONTOSAN – GAME OVER

2011. szeptember 05. 06:22 - beszédírók

 

MEGSZŰNT A REGIONÁLIS TELEVÍZIÓZÁS HAZÁNKBAN

 
A nézők csak a műsorújságokból értesülhettek
 
Mától sem regionális híradót, sem magazint nem gyártanak Magyarországon. Mindez azért megdöbbentő, mert a nyilvánosság olyan szintje tűnik el, amely a vidéket képviselte nem pesti sztereotípiák alapján. A regionális stúdiókból indult az országos ismertség felé például Erős Antónia – RTL Klub (MTV Pécs), Bakos Piroska – a magyar EU elnökségi időszak egyik szóvivője (MTV Sopron) Banner Géza – Duna TV (MTV Szeged), Kálmán Olga – ATV (MTV Szombathely), Gulyás István – MTV (MTV Miskolc), Kozári Réka – MTV (MTV Debrecen), vagy éppen Élő Gábor – MTI (MTV Pécs). És ők csak az ismertebb arcok…
 
A megszűnés tényéről a nol.hu szombaton számolt be, amit a szegedkurir.hu még aznap megerősített és néhány további pikáns információt is közölt a témában.
 
A regionális műsorok vidéken készültek a vidékieknek. Pontosabban helyben, a helyi lakosságnak. Ezeket a műsorokat az MTV már több mint 10 éve folyamatosan mostohán kezelte. A regionális magazinokat például olyan lehetetlen időben tűzte műsorra (kora délután), amikor a lehető legkisebb volt a nézőszám. Hasonlóan humoros volt a regionális híradók helyzete is, hiszen a reggel 6 óra körüli kezdést leszámítva a többi időpont megint a kevésbé nézőbarát kategóriába tartozott (dél és délutáni időpontok).
 
Persze szavak szintjén az MTV politikának megfelelni kívánó vezetése, valamint minden politikai párt hitet tett a regionális televíziózás mellett, a gyakorlatban azonban pont az ellenkezőjét lépték meg és most pedig ezt be is teljesítették.
 
 Három dolog miatt visszafordíthatatlan értékvesztéssel járó bűn, hogy a regionális televíziózás megszűnt.
 
Egyrészt a nyilvánosság olyan szintje veszik el, amely több volt egy-egy település nyilvánosságánál, hiszen a körzeti stúdiók régiós hírekben tudtak egy-egy tájegységet és gazdasági térséget integrálni. Ezeket a televíziós adásokat a regionális hírérték alapján szerkesztették (terjedelem, feldolgozási mód, stb.). Éppen ezért ilyen anyagokat sem az országos tévécsatornák, sem a helyi televíziók nem fognak már készíteni. Pedig a regionális hírek sokszor közelebb állnak a nézőkhöz, mint az országos események. Például egy békéscsabai polgár sokkal inkább magának érzi a gyulai vagy a szegedi eseményeket, mint a budapesti vagy soproni történéseket.
 
Másrészt a regionális nyilvánosság kérdéséhez kapcsolódik az a hihetetlen nagyságú archív anyag, mely az elmúlt több mint negyed évszázadban a vidék Magyarországát dokumentálta. Igen, nagyon sok dokumentumfilm készült és lappang a körzeti stúdiókban. Legtöbbször ezek a filmek nem is kerültek országos adásba. Most azonban megszűnik a magyar vidék részletes dokumentálása. Mindez a nemzeti emlékezet elleni főbenjáró bűn.
 
Harmadrészt nem szabad elfelejteni a regionális televíziózás országos hatását sem. Hiszen ezek a szakmai műhelyek szakember-utánpótlásban az élen jártak. Csak néhány név a mai országos médiumok arcai, meghatározó televíziósai közül:
Erős Antónia, Élő Gábor (MTV Pécs), Banner Géza, Exterde Tibor, Mucsányi János, Pikó András, Zöldhegyi Katalin (MTV Szeged), Kálmán Olga (MTV Szombathely), Gulyás István (MTV Miskolc), Kozári Réka (MTV Debrecen), Bakos Piroska (MTV Sopron).
 
1996-ban még volt mit ünnepelni ezzel a kiadvánnyal 
 
Sok további szerkesztő, gyártásvezető, operatőr, vágó, rendező található az országos televíziótársaságok szerkesztőségi szobáinak íróasztalai, kamerái vagy vezérlőpultjai mögött, akik a regionális televíziókból indultak.

Mától tehát a vidék, az a vidék, ami egyébként az ország lakosságának jóval több mint kétharmadát teszi ki, regionális közszolgálati adás nélkül marad.

Jellemző a helyzetre, hogy a legutolsó hírműsorban egyedül csak Sopronban utaltak (9:00-nál) arra a nem melléles hírértékkel bíró történésre, hogy megszűnt a regionális híradó és a magazin.
 
Soproni Regionális Híradó 2011. szeptember 2.  - 16:19
 
Bartal Tímea felelős szerkesztő, műsorvezető:

 „És ez volt a Nyugat-magyarországi Híradó Sopronból. Munkatársaim nevében is köszönöm, hogy 11 éven keresztül megtiszteltek figyelmükkel. Viszontlátásra!”

A felhasznált logók forrása: mtv.hu

 

44 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr373203257

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kabbe (törölt) 2011.09.05. 10:45:43

a Párt mindent maga rendez:)

Terézágyú 2011.09.05. 10:50:06

A németeknél minden régiónak van rendes saját tévéje. Igazi, folyamatosan sugárzó stb. ahol rendszeresen közvetítenek mindenről, ami abban a régióban történik. És persze bárhonnan vehető, még műholdról is.

Itt nálunk is van x régió - miért nincs nekik tévéjük?

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.05. 10:50:35

Én vidéki vagyok, de azt kell, h mondjam, teljesen jogos, h megszüntették őket, nekem egyáltalán nem fognak hiányozni.

Egyetlen olyan esetet sem tudnék felidézni, amikor vmit a regionális tv-ből/rádióból tudtam volna meg és nem hamarabb máshonnan.

Bocs, de állami pénzből ne kelljen már néznem (néznem???, azt se tudom mikor adták ezeket), hogy Karakódorogmán kifestették a faluházat, mert a., nem érdekel, b., nincs hírértéke, töltötték vele a csak a műsoridőt c., a helyiek mind tudták, mert egy kis faluban mindenki mindent tud, ezeket nem lehet nem észre venni.

Jól van ez így, ez egy elavult dolog volt. Magyarország nem nagy ország, h erre szükség lenne, ha itt több millió embert szólítottak volna meg ezek a tv-k/rádiók azt mondom nem az jó intézkedés, de így nagyjából tök mindegy. Fel se fog tűnni...

tintamin 2011.09.05. 10:53:36

Tévét eddig sem néztem, ezután sem teszem.
Jó szórakozást!

liliom 2011.09.05. 10:59:24

@klarky: Ha a regionalitás elavult, egész Nyugat-Európa elavult...
Az illetékeseknek is fel fog tűnni, ha más nem, legkésőbb 2014-ben.

beszédírók 2011.09.05. 11:02:23

@klarky: Lehet rosszul is csinálni egy regionális televíziót, de lehet jól is. pl. 90-es években csak az MTV Szeged készített dokumentumfilmet a Feszty-körkép felújításáról. Vagy talán 30 éven felüliek még emlékeznek arra a szórakosztató és szolgáltató regionális gyártású műsorra, ami péntek délutánonként ment, ez volt a Szieszta-nagy közönségsikerrel

Bandibacsi34 2011.09.05. 11:06:04

KApitalizmus van gyerekek! CSináljanak magán tv ket és tegyék nézhetővé. Ausztria nem Magyarország, Németországban meg azért pl. Bajoroszég eléggé nagy egy regionális TV re. Az országos közszolgálati TV-k legyenek állami kézben, a többit tartsa el a piac.

Peetee 2011.09.05. 11:06:16

Túl sok figyelmet követelt, még az is előfordult, hogy valaki ezekben a regionális műsorokban nem a legeges-leges legnarancssárgább véleményt formálta meg. Ez pedig a fülkeforradalom idején teljesen elképzelhetetlen, hiszen nézzük meg az M1 híradóját: Narancssárga mikrofonnal kérdez a narancssárganyakkendős riporter, amit a narancssárga kosztumben kommentál kollégája a narancsságra háttérrel elátott stúdióból.
2014-ben nem is kell más csak 100.000db nagy narnacsságra óriáspalkát 1 kur@a szó nélkül meg narancssárga színnel írt szavazólap és a birka már tudja is mire kell szavazni.

Lutetia 2011.09.05. 11:10:39

Az elmúlt hónapokban "regionális műsor" címszó alatt Közép-Magyarország híreit adták le Szegeden. Ezekben a hírekben kizárólag Budapestről, esetleg nagy ritkán Pest megyéről volt szó. Elnézést a tudatlanságomért, de Közép-Magyarország = Pest megye? És ha netán igen, akkor vajon miért ezt kell néznie (sok más magyarországi településsel együtt) a szegedieknek?

kerdesek05 2011.09.05. 11:13:00

2014, én így szeretlek, szavazzatok!

beszédírók 2011.09.05. 11:15:11

@Lutetia: Feltehetőleg, ha kábeltévén kapod a műsorokat, akkor a szolgáltatód rossz csatornán szállította neked az MTV műsorát, így kaphattad a közép-magyarországit ( lehet, hogy már tudtak valamit???)

Bandibacsi34 2011.09.05. 11:16:32

@Pernahajder Viktor:

"23.30 Hazai örömök... erotikus tartalom!!! 18+!!!
válogatás a 90' es évek nagy klasszikusaiból"

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.05. 11:17:18

@liliom: "Ha a regionalitás elavult, egész Nyugat-Európa elavult..."

Nézzük már meg, hogy egy német tartományban vagy egy francia országrészben hányan élnek, aztán meg azt, h pl., a miskolci körzeti stúdió kiknek csinált műsort. Gyanítom, h nem ugyanazok az értékek fognak kijönni.

@beszédírók: Te mondtad ki: lehet jól is. Szerinted ez jó volt? Nem! Akkor minek rá költeni?

Amúgy ha vkinek hiányzik és lát benne üzleti lehetőséget rajta, tessék csinálni regionális tv-ket az otthon ülő munkanélkülieknek és kisnyugdíjasoknak. Ja, h az úgy ha a saját pénzt önti vki a feneketlen kútba nem jó, ha az államét akkor lehet, mert van benne egy kis romantika, hisz régen minden jobb volt?

Szerintem ez speciel jó döntés volt, bárcsak mindenben ilyen határozottan jártak volna már el az uralkodó kormányok az elmúlt 20-25 évben. Ha nem sunnyognának, már rég minden jobb lehetne, de így... Elvagyunk nyakig a sz@rban, ami klassz, mert jó meleg, csak kár, h büdös.

beszédírók 2011.09.05. 11:17:48

@Bandibacsi21: Most is a közszolgálat TV-k állami kézben vannak. Szegeden, meg Pécsett 1976 óta jelentős bázist alakítottak ki profi technikával, ezt miért is kell lerombolni???Megszűntetni?

beszédírók 2011.09.05. 11:21:43

@klarky: Nem akarlak elkeseríteni, de a hajnali regionális híradóknak volt nézettségük, a többi olyan idősávban volt ahol LEHETETLEN mást csak a "munkanélkülieket, meg a kisnyugdíjasokat" - idézet tőled- elérni. Így persze, hogy nem lehet regionális műsort csinálni.

Terézágyú 2011.09.05. 11:24:09

@klarky:
"Nézzük már meg, hogy egy német tartományban vagy egy francia országrészben hányan élnek, aztán meg azt, h pl., a miskolci körzeti stúdió kiknek csinált műsort."

Hát ez az, hogy eddig a körzeti stúdiók mit csináltak? naponta 10 perc körzeti híradót?????

Valaki írta: ott a példa, hogy lehetne ezt jól is csinálni.

De persze nem ebben az országban.

Deneware. 2011.09.05. 11:24:15

@beszédírók: Mert gondolom sokba kerültek, és alacsony volt a nézettség. Bár ezen az alapon magát at MTV-t is meg lehetne szüntetni...

Terézágyú 2011.09.05. 11:25:23

ja és ott a rengeteg kis városi tévé. Miért nem fognak össze? (Egyébként megtették: Hálózat tv néven)

beszédírók 2011.09.05. 11:28:51

@Terézágyú: Ez fog megtörténni az MTV-ben. Mindenféle kis helyi TV-től ( műszaki minőségről és egyéb felkészültségről lehetne beszélni, tisztelet a kivételnek) rendelik majd meg az anyagokat u.n. külső gyártásban...

beszédírók 2011.09.05. 11:34:07

@Deneware.: Most megrendelik majd városi TV-től, nem hiszem, hogy sokkal olcsóbb lenne+ a városi TV-k elkészítik a maguk anyagát a saját híradójukba és azt küldik tovább, így olcsóbbak lesznek de a híradás minősége? Mondjuk egy városi TV-nek nem lesz politikai érdeke a saját polgármesteréről negatív tudósítást küldeni. Sőt kampányban pedig az lesz az érdeke, hogy kenyéradó gazdája a polgármester és a képviselőtesület tagjai az országos híradókban pozitív színben tűnjenek fel.

Severus 2011.09.05. 11:45:07

@beszédírók: Évente 80 milliárdot költ az állam köztévézésre. Ezt most mind Budapesten költik el, és marad egy darab vidéki tudósítójuk 8 millió emberre, magyarul pl. miskolci hír akkor üti meg a pesti szerkesztők figyelmét, ha legalább 3fejű borjú születik. Ugyanenny tudósítónk van van tudtommal Moszkvában vagy Brüsszelben is, azaz EGY. Igen, fognak rendelni anyagot külsős cégtől, konkrétan attól a csókától, aki korábban a Regionális Műsorok Igazgatóságának vezetője volt, csak most már a saját cégén keresztül küldi az anyagot. :) Magyarul egy közszolgálati szolgáltatót megszüntettek, és megy a havercsávónak a della zsebbe, hogy lássa el ezt a feladatot. Persze mindenki döntse el, hogy ez miért jó.

Rendeb kéne már tenni ezt a pártfinanszírozást, a fene egye meg...

juliusbond 2011.09.05. 11:59:41

Marhaság, a vidéket is meg fogjuk szüntetni...nincs rá szükség

Xmas 2011.09.05. 12:03:24

Nem szeretnék senkit elkeseríteni, aki ebből él, és ezt tette élete céljának... De én és családom egyetlen tagja sem nézett városi tévéket, regionális műsorokat és egyéb idétlenségeket. Sosem volt érdemi tartalmuk, azt mondták el, amit már egyébként is tudott az ember.

Teljességgel szükségtelen ilyesmire költeni az adóforintokat.

kéne egy nick 2011.09.05. 12:06:37

@Pernahajder Viktor:
Attól tartok, ez a tévé nem létezik, csak poén a honlap.

(A képeken szereplő "munkatársak" egy részét ismerem, és sem a nevük, sem a szakmájuk nem stimmel.)

kéne egy nick 2011.09.05. 12:07:44

@Xmas:
Gondolom, budapesti vagy.

Vidéken szokták nézni a helyi regionális műsorokat (merthogy csak ott érhetők el persze).

vauvauvau 2011.09.05. 12:15:45

Nem lesz munkanélküli, mert a munka nélkül maradtott tévéseket az Alaptörvény Asztalához ültetik át közmunka keretében.
Feladat:
-Alaptörvény Asztala gondozása
-Virágnak friss vízet ad
-Ellenőrzi a nemzeti szalag épségét
-Üvegfedél tisztán tartása
-Narancsillat utántöltése és levegőbe permetezése

Előnyt jelent a pályázáshoz:
-OKJ-s takarítói állás
-Citromtermesztésben tapasztalat
-Egyetemi vagy főiskolai végzettség
-Álamfői tapasztalat

Fizetés havi bruttó 55000 Ft

Jó hangulat, fülkeforradalmi hevület! Jöjjön dolgozni az Alaptörvény Asztalához!

Karrierlehetőség! Nemzeti Együttműködés falidísz-őr is lehet!

Terézágyú 2011.09.05. 12:29:19

@Xmas:
Erre megint csak azt lehet mondani, hogy pl. a németeknél ezek a regionális tévék igenis érdekesek, hasznosak és nagyon profik. És fent vannak a műholdon, tehát bárki láthatja őket.
Ezért van a németeknek vagy 20 nagyon jó nem-kereskedelmi csatornájuk...
Nekünk meg...

HúszTíz 2011.09.05. 12:36:45

Eddig sem néztem ezeket, úgyhogy számomra nem nagy veszteség - persze lehet sajnálni azokat az embereket, akik emiatt esetleg elvesztik állásukat. Bezzeg ha a ValóVilág, vagy valami hasonló műsort szüntettek volna meg, akkor lenne itt lázadás :-P

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.09.05. 12:51:22

@beszédírók: Biztos, mert racionalizálnak. A következő lépés az lesz, hogy megszüntetik a a vidéket és mindenki Budapestre fog költözni. Egy csomó pénzt meg lehet spórolni és a felszabaduló területeken lehet plázákat, kaszinókat, szállodákat csinálni a külföldieknek.

csoko20 2011.09.05. 12:53:19

XXI. század: ott a facebook, meg a twitter! Pártunk csak csökevényeket vágja vissza:)))
Jövőre bevezetik a járási rendszert is, hogy kevesebb polgit kelljen megvenni/fenyegetni választások előtt! Mondjuk nem kár értük...

A_blogger 2011.09.05. 13:02:59

A közmédia feladatköre többek közt a tájékoztatás, tanítás, szórakoztatás. Gondolom, mivel a fene nem nézte (tisztelet a kivételnek) a délutáni magazinműsorokat (ami a tanítás, tájékoztatás feladatkörbe illik), arra gondoltak, hogy majd csinálnak egy olyan -viszonylag népszerű- sorozatot, mint a Tűzvonalban. És ha az új sorozattal nyernek új nézőket, akik talán más műsor miatt is maradnak a köztévén, nekik már megérte. Majd mutogathatják, hogy délután eddig x százalékról y százalékra ugrott a nézettség. Így talán nő a reklámbevétel is, és az állami támogatás is. Egyébként, megvallva az igazat: kapott mostanság bármilyen m1/m2/duna műsor ekkora ingyen hírverést, mint ez az új sorozat, amiről semmit sem tudni? Na ugye.

pástétom 2011.09.05. 13:53:44

"Tartsatok ki!" - ezt üzente a Felcsúti Gazember még a választások előtt a közszolgálati médiában dolgozóknak.

Ki is tartottak, mert akkor senki nem akarta elküldeni őket, aztán a választások után megkapták a jutalmukat. Mint 1849 után a nemzetiségek: azt kapták jutalmul a császári udvartól, mint a magyarok büntetésűl.

lolperec 2011.09.05. 13:55:13

eléggé vicckategória manapság a hírszolgáltatás bulvárországban. :)

csárli hárper 2011.09.05. 15:08:39

megszüntetik, megszüntetik, pedig közéjük is lövethettek volna...

jorda 2011.09.05. 15:10:39

Magyarország egyik baja a Bpest központúság.Ez a lépés megint egy lépés ennek növelése érdekében.

A helyi események érdeklik az embereket,ezt csak közelről lehet hitelesen közvetíteni.

Az ember csak álmélkodik olyan lépéseken amit pl.ez a Jáksó sztori is jelent.
Erre a fazonra két forintot nem bíznék,nemhogy 2 milliárdot.

öntelt radírpók 2011.09.05. 15:12:43

Regionális magazinok, nemzetiségi magazinok, egyházi magazinok - három olyan műsor-kategória, ahol a készítőkön is látszott, mennyire mérhetetlenül unják az egészet. Pedig lehetne ezeket jól is csinálni.

M. Péter 2011.09.05. 15:39:35

@Bandibacsi21: Az állami tv viszont ne legyen Budapest központú, ha az egész ország adojából tartják fenn.

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2011.09.05. 16:00:04

Én legutóbb kb 10 éve néztem tévében híradót, de vidékiként akkor sem kötött le a regionális híradó. A városi tévén pedig mindenki egybehangzó véleménye szerint a leggázabb műsor volt, amit senki se nézett...

acsa77 2011.09.05. 17:13:09

@Terézágyú: Hasonlítsuk össze No. és Mo. GDP-jét összesen, és egy főre. Az átlagbér még arányában véve is rosszabb. Csoda, hogy egyáltalán költenek állami tv-re. És mivel nincs diverzifikáció, ezért a hatalom is jobban kisajátítja szükségszerűen. Azért az igényes TV-tartalomhoz és széleskörű terjesztéséhez kell pénz. Persze lehetne olcsón kreatívkodni youtube- vagy hulu-jelleggel (vagy bánomisénhogyishívják), de a szakma és a közönség nem tart ott. Honlapot profin megtölteni is csak kevesen tudtak régen, most meg tömegek csinálják. És még nem is igazán alakultak ki itthon komoly hálózati tartalomszolgáltatók. Szóval én nem látom olyan sötéten a jövőt.

dr. v.b.1990 2011.09.07. 00:07:52

Azért az az érdekes az egészben amikor az előző ciklusban is felvetődött hasonló az akkori ellenzéki Fidesz jó szokásához híven szinte mindenhol tiltakozott e lépés ellen(hozzáteszem jogosan). Most majd regionális híradók helyett lehet nézni a Marslakókat és "színvonalas" műsort. Mellesleg nem értem,hogy egy KÖZSZOLGÁLATI tv-nél miért is fontos annyira nézettség?

beszédírók 2011.09.07. 07:56:54

@v.b.1990: Jó az emlékező tehetséged...

klarky · http://kreport.blog.hu/ 2011.09.08. 11:51:05

Tegnap teljesen véletlenül belenéztem a Duna TV 18 órási híradójába. Következő intézkedésként javaslom azt is megszüntetni, ill. ha vkinek kell, az legyen kedves fizetni érte Új-Zélandtól, Erdélyen keresztül Ausztráliáig.

Kicsit sem felháborító, h magyar adóforintokból azt kell néznem, hogy vmelyik szutyok határon túli településen elfoglalta a kisváros moziját egy disco és nem akarnak kiköltözni onnan. Nagyjából ilyen hírek vannak, rohadtul nem érdekel engem. Erre kár pénzt fecsérelni.
süti beállítások módosítása