Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

Szijjártó gatyában

2013. március 09. 18:57 - beszédírók

Kisgatyában látható a magyar kormány külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkára. Céda módjára szétvetett lábai mellett a jobb oldalán egy szőke nő masszírozza belső combja lágyékához közeli részét. A combizom húzódásának kezeléséről tudósító fotó nemcsak közönséges és gusztustalan, de egyben egy rossz PR- kommunikációs döntés visszavonhatatlan bizonyítéka.

Szijjártó.jpg

Az elején szeretnénk leszögezni, hogy ennek a fotónak a nyilvánosságra kerülésében – szakmai meglátásunk szerint 99,5%-os bizonyossággal, (a többi a tévedésé) – egyetértő szerepe kellett, hogy legyen Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági ügyekért felelős államtitkárnak és stábjának. Ne feledjük, hogy Szijjártó, többek között, a miniszterelnök személyes szóvivője is volt már.

Tény, hogy a politikai kommunikációban egyre nagyobb szerepet játszik a bulvár. Az is tény, hogy a bulvárban való megjelenést is professzionálisan kell megtervezni, kivitelezni, utánkövetni, tehát irányítani, hogy a politikus pozitív imázsát erősítse.

Ez a fotó azonban – finoman fogalmazva – nemcsak esztétikai, hanem PR-kommunikációs szempontból is kontraproduktív.

Egy húzódás – bármennyire is fájdalmas – nem igazán alkalmas heroizáló mítosz teremtésére. Ettől a képtől senki sem válik hőssé. A tini lányok pedig nem igazán esnek extázisba a fotón látható – a fájdalom okozta élettani hatások miatt, hát hogy is fogalmazzunk…, igencsak petyhüdt –  férfi nemi szerv által a gatya szövetén felsejlő dudort okozó formától. A képkompozíció félreérthető államtitkári gesztust is megörökít. Az ellátást végző szőke nőt (bocsánat a hölgytől, lehet, hogy orvos, lehet, hogy gyúró) Szijjártó a jobb kezével igen érdekes helyre irányítja…

Összefoglalva: nem kell azért kutyába lemenni (Elnézést az ebektől!), hogy bekerüljünk a médiába, hiszen ez a fotó és a mellékelt szöveg egyáltalán nem támogatja az államtitkár pozitív imázsát. Gusztustalansága, közönségessége és szánalmassága az örökké szerepelni vágyó politikus negatív allegóriája.

Ezek után már csak reméljük, hogy aranyere a közeljövőben nem lesz az államtitkárnak!

Fotó: Dunakeszi Kinizsi Futsal Klub Facebook oldala

30 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr265125017

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bloodscalp 2013.03.09. 20:37:00

Nyugat válogatottja??? Baszod...ez a pancser pár éve még csak hallott a fociról/futsalról...ez a magyar futball:D

ob.szerver 2013.03.09. 20:50:15

"Egy húzódás – bármennyire is fájdalmas – nem igazán alkalmas heroizáló mítosz teremtésére."

Kivéve akkor, ha Bajnai áll mögötte.

dennisthemenace 2013.03.09. 20:56:18

Szijjartot feloltozve mutogatni is gusztustalan. A hanyinger fog el, ha csak meglatom a pofajat.

bretman 2013.03.09. 21:00:41

A Nyugat válogatottja? Bazmeg, ugye az év futsalosának nem választják meg?

beszédírók 2013.03.09. 21:02:06

@ob.szerver: Ha Bajnai lenne a képen, ugyanezt írnánk.

vénkujon 2013.03.09. 21:09:35

peti fullba nyomja a kretént...faszbácsi meg nem gyütt

Bunny Munro 2013.03.09. 21:19:59

@beszédírók: obs.zerver szerintem ezt úgy értette, hogy Bajnai az oka Petike húzódásának is :D

amúgy ez a kép egy kiváló mémalapanyag, kíváncsi vagyok mik fognak kisülni belőle :D

tcom 2013.03.09. 21:23:57

Talán a leghányinger keltőbb politikus. Ha már megszólal látni rajjta, hogy hazudik. De ezen felül a lagarcátlanabb hazugságot, nyugdíjas szavazóvédelmi parasztvakítást is képes eladni.

A múltkor azt olvastam, hogy miatta nem kapott a csapata büntetést. Az MLSZ-nél a seggnyalók tudják, hogy petikének kedvezni kell, mert akkor mérges lesz.

A Nagy Fehér Főnökhöz hasonlóan talán ő az, aki leginkább betegesen ragaszkodik a hatalomhoz, akinek szüksége van a mindennapi hajlongó tömeg, aparatcsik látványára. És ez a legveszélyesebb politikus.

Petike, ne nézz hülyének! Húzz el, amíg nem késő!

odamondó 2013.03.09. 21:40:11

De hol van a kukija?

Szerintem a hátul álló csávó is azt figyeli. "Te Peti, de hol van a pisilőd?"

Miért nem gátak épültek stadionok helyett? 2013.03.09. 21:55:55

Kár....
Mi közpénzbe kerül a március 20-i kormányülés Kémesen a pár száz lakosú ormánsági faluban? Óriási pénzkidobás, de hát kit érdekel, ha úri passzióként erre van kedve a bóvli kormánynak. Este majd a szokás szerinti alpári berúgás Villányban a tiffán lőrétől!
Erre persze megint van pénz? 3 hete csekkolják a falut, vegzálnak mindenkit, mert jön a nagyvezír!
Jöjjön mindenki Kémesre, találkozhattok a nagy magyar valósággal és az átmeneti kormány tagjaival. Talán kérdezni is lehet, ha addig meg nem buknak!

Március 20, gyönyörű ormánsági falu, kirándulás, múzeum látogatás, lovaglás, fideszhalászlé, nemzetiségi találkozó, számháború, téged is vár!
Talán nem lesz itt a fideszes-békemenetes savazós bácsi, vagy?

Littlewood · http://mslittlewood.blogspot.hu/ 2013.03.09. 22:02:05

@odamondó: Igen, sajnos nekem is ez jutott eszembe első látásra a képről. Szegény Péter. Így máris sokkal érthetőbb, miért a politikában éli ki magát.

KrustytheClown 2013.03.09. 22:50:19

Szerintem a homloka nagyobb, mint a fasza meg mint az esze.

Styxx 2013.03.09. 23:28:13

@beszédírók:
Bántó szándék nélkül: szerintem túlértékelitek a diszcipllínátokat, valamint azt is, hogy mit egyeztetnek le előre egy félhobbi sportcsapat FB-oldalának szerkesztői egy fontos közszereplővel. Egyáltalán nem vagyok Szijjártó-fan, de ez a kép kimondottan emberi a maga banalitásával, a szőke hölgynek meg pont nem a bránere felé mutogat, hanem a másik irányba. Ha valami gusztustalan, az inkább mondjuk egy félmezteleenül horgászó Putinról készült macsósító fotó. Kicsit olyan érzésem volt, mint ezelőtt 20 éve amikor Havas Henriket (akkor még komoly újságírónak számított) hallottam azon háborogni, hogy a többszörös bérgyilkos Marinko Magda miért pont egy kezdő újságírógyakornoknak adott exkluzív interjút. Egy fekete-öves bűnözőnek tényleg újságírói szakmai szempontok alapján kellett volna mérlegelnie, hogyk inek nyilatkozik.

zembertelen 2013.03.09. 23:38:22

"nem igazán alkalmas heroizáló mítosz teremtésére"
Hogy lehet annak a fiatalembernek kapcsán a fentieket idézni, aki - mint egy zenegép - csak és kizárólag a főnöke által belehelyezett lemezt képes lejátszani, bármiről is legyen szó. Egy önálló gondolat nélküli lakáj. Rosszabb mint a Senátorasszony, mert az legalább szőke!

dunaparti 2013.03.09. 23:42:25

A tökére tehetett volna egy kalapot Szíjjártó és így mutogatni, hogy ki ő valójában.

scsaba1 2013.03.09. 23:44:00

Szerintem meg remek mém-alapanyag. Ilyen kis "labdát" ilyen magasra feldobni... Ilyen fecskékkel utoljára Alekosz került címlapra.

freddiffi 2013.03.10. 00:36:17

és hol van a szőr ezen a férfin? jesszus...

beszédírók 2013.03.10. 07:09:33

@Styxx: örülök, hogy másképp látod, mert így egyértelműsíthetjük a szakmai álláspontunkat.

1) Ennek az általad " félhobbi sportcsapat"-nak az egyetlen ismert arca az államtitkár, aki ebben a minőségében (csapattag) sokszor nyilatkozott az országos médiának. Szerintünk minden ilyen "médiajelenlét" tudatos. Ez az államtitkár tudatos kommunikátor is egyben. Azonban, ha úgy történt, ahogy Te írod, hogy egy FB szerkesztő nem egyeztetett a megjelenésről a kép főszereplőjével, akkor meg az a baj. A kép alapvetően egy kiszolgáltatott helyzetben lévő férfit mutat be egyátalán nem gusztusos módon. Ha Magyarországon egy államtitkárról - aki lehet hogy néhány hét múlva pl. az új pápával is kezet foghat, tárgyalhat - ilyen kép jelenhet meg jóindulatú módon, akkor igencsak nagy baj van.Mert itt nem egy lesifotós titokban készült fényképének nyilvánosságra kerüléséről van szó.

2) Putyin kapcsán azért nehéz a hozzászólás, mert az orosz kulturális kódok mások, mint a magyar kódok, tehát ami ott lehet produktív, az nálunk kontraproduktív.

3) Mi csak arra akarjuk felhívni a figyelmet, hogy a médiakommunikációt a helyén kell kezelni, mert szakmai álláspontunk szerint, az ilyen média-megjelenés a kép főszereplője számára hátrányos. Sőt a Magyar Kormányra nézve sem előnyös.

funfun 2013.03.10. 08:14:51

Cuki a fecske. Hogyér és hol adják?

átlátó 2013.03.10. 09:20:01

Már a grundfocit is futsalnak hívják... semmi nem olyan, mint régen. Ez a Peti gyerek is milyen magas óvodás.

látjátok feleim szümtükkel 2013.03.10. 09:30:34

@beszédírók: "Ha Magyarországon egy államtitkárról - aki lehet hogy néhány hét múlva pl. az új pápával is kezet foghat, tárgyalhat - ilyen kép jelenhet meg jóindulatú módon, akkor igencsak nagy baj van."

Miért lenne nagy baj? Most kezdődik az igazi vadászszezon, akit lehet kilőnek.

A pápa, meg mindeni más is, majd eldönti kivel akar kezet fogni, ezért fájjon az ő feje ( meg a Szijjártóé).

nevem van 2013.03.10. 10:03:37

@ob.szerver: Látom, félsz Bajnaitól. Egyetértünk, Bajnai esélyes.
@beszédírók: Mondjuk Bajnai aligha publikáltatna ilyen gusztustalan képet. De ha mégis, akkor megérdemelné a cikizést. Ő is.

régebb óta vagyok Subban mint te 2013.03.10. 10:10:56

Petike és vv alkosz egy helyen veszik a fecskét.

ob.szerver 2013.03.10. 10:50:03

@beszédírók:
@nevem van:

"Ha Bajnai lenne a képen, ugyanezt írnánk."

Úgy értem, ha a húzódást Bajnai okozta volna, akkor ez a kimagasló politikus, gazdasági szakember és futballista most mártír lehetne és megalapozódhatna a heroizáló mítosz.

Így most már világos?

beszédírók 2013.03.10. 11:05:22

@ob.szerver: Bunny Munro még tegnap segített a hozzászólásod értelmezésében :-) , de köszi a mostani hozzászólást is. A kommunikáció már csak ilyen, mindig fennáll a félreértelmezhetőség lehetősége...

nevem van 2013.03.10. 13:13:50

@ob.szerver:
Ezt a testi-lelki "megpróbáltatást" ez alkalommal még nem Bajnai, még csak nem is a politika okozta ennek a bőrdíszműves-nevű senkinek. Mindenesetre 2014-ben aligha fogja enyhíteni a kínjait holmi masszázs.

komissarlajos 2013.03.12. 11:22:05

@12 évenkénti választást tervez a fidesz!!: Amikor a Dráván horgásztunk, ott volt a „főhadiszállásunk.“ Kémesen. A kocsmában olajos hajópadló volt, és három láda sörigényünkre a tulaj azt mondta: uraim, három láda sör a falunak két hétre elég. A raktárba csak egy láda van.