Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

SZILY ÉS A KORMÁNY PR

2014. november 08. 15:39 - beszédírók

Sine ira et studio.

Deutsch Tamás Magyarország Kormánya érdekében klasszikus válságkommunikációs technikát használt akkor, amikor Szily Lászlót felkérte tanácsadónak. Vannak olyan válsághelyzetek, amikor egy külső, hiteles, legtöbbször civil szakember nagyban segíthet a válságba került szervezet további imázsvesztésének megakadályozásában. Ez történt – nem több, nem kevesebb.

Az internetadó komoly presztízsveszteséget okozott Magyarország Kormányának, tipikus válsághelyzetbe került a kabinet. Ennek a válságkezelésnek az egyik klasszikus PR-eleme, amikor olyan külső, ikonikus, hiteles, mediatizált személyt vonnak be a jó hírnév visszaállításának kommunikációs folyamatába, aki könnyen megértetheti a vele szimpatizáló jelentős társadalmi rétegekkel, szubkultúrákkal, hogy a kormány komolyan gondolja az internetről szóló konzultációt.

 Abban a pillanatban, hogy Szily László elfogadta a felkérést, a PR-akció sikeressé vált, mert ettől a pillanattól – kommunikációs szempontból – már nem az az érdekes, hogy Szily László mit szeretne ebben az együttműködésben, hanem az, hogy hogyan értelmeződik az együttműködés.

 Deutsch Tamás, a magyar kormány „szókimondó” twitterpolitikusa és Szily László, a magyar internetes újságírás fenegyereke egymásra talált és együtt hívják nyilvános konzultációra a web népét. Szily a témáról írt első bejegyzésében nyilvánvalóvá teszi ezt:

„Én mindent itt a Cinken fogok elmondani Deutschnak, nem lesznek titkos szakértői anyagaim, azt meg mondanom se kell, hogy nem kapok pénzt ezért. Vagyis az "én" ebben az esetben sokkal inkább "mi", ugyanis tényleg számítok arra, hogy nekem csak a linkeket kell majd átküldenem a Cink-olvasók értelmesebbnél értelmesebb tippjeihez.”

A Deutsch Tamás által használt kommunikációs technikának éppen ez a lényege: nyilvános legyen a konzultáció, Szily folyamatosan posztoljon az együttműködésről, bevonja a szubkultúra többi véleményvezérét, mindezt szakmai elhivatottságból, jóindulatból, pénzdíj nélkül.

Ezt a feladatot – vagyis egy szervezetnek a társadalom egészével vagy egy részével való kapcsolatának szervezését – klasszikusan PR-munkatársak vagy ügynökségek szokták végezni, de sokkal hitelesebb, ha valaki olyan csatornázza be a javaslatokat egyben nagy nyilvánosságot is biztosítva, aki érti és használja ennek a kultúrának a nyelvét, szófordulatait, kulturális kódjait és a média működését.

Ez az írás nem azért született, hogy elítélje ezt a kommunikációs technikát, hanem azért, hogy rámutasson, ez a technika hogyan működik a szemünk előtt a gyakorlatban. Ezt a technikát most jól használják a kormány kommunikációs szakemberei (Zoltai Gusztáv esetén más okok miatt ez a technika kevésbé jött be). Harag és részrehajlás nélkül ki kell mondani, hogy az ilyen válságkommunikációs technikák alkalmazásakor nem az a lényeg, hogy mit mond a felkért külsős szakértő, hanem az, hogy megvalósult az együttműködés, így hitelesítve a felkérő szervezet jóindulatát.

Nem vonjuk kétségbe Szily László jó szándékát, egyben minden olyan posztot elítélünk, amely gyűlölködik és személyében sérti Szilyt. Mindemellett látni kell, hogy az internetes újságíró olyan eseménysorozathoz adja a nevét, ami tűzoltás gyanánt fel akarja menteni azt a törvénytervezetet, amit a világ szinte minden pontján elítélnek, ráadásul önmagában is abszurd. Bízunk benne, hogy Szily László tisztában van vele, hogy véleménye az olvasókon kívül nagyon senkit sem fog érdekelni, ez a műfaj és szerepkör ugyanis nem erről szól…

34 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr156878269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

conchita wurst 2014.11.09. 00:02:15

kurva nagy válság volt, lehet hogy a 2. párt már 25%-ra közelítette az elsőt

P.Freddy 2014.11.09. 01:09:24

Kilóra megvett cucc. Deutsch egyszer már kilóra megvett 5 milliárdért jópár tonna ócskavasat, valószínűleg ez a világ legdrágább vasércét is űberelte.

Természetesen büntetlenül, nem úgy mint Simon Gábor, akiről megírta a Magyar Nemzet hogy bűnös, oszt Polt Péter már ugrott is, mint az idomított pióca.

Szánalmas. Akinél a lóvé, annál a hatalom, és gátlástalamul használja - Garancsi, Sánta János, Lázár, Vida - milliárdok korrupcióból, közpénzből, talicskaszámra offshore-ban, Kajmán-szigeteken, Amerikában.

Bár legalább Vidáék, Lázárék korrupciós bankszámláit most zárolták Amerikában, ez egy kicsit más megvilágításba helyezi a dolgokat.

dr. mesterséges színezék 2014.11.09. 01:58:24

"Bízunk benne, hogy Szily László tisztában van vele, hogy véleménye az olvasókon kívül nagyon senkit sem fog érdekelni, "

... és hogy a NER eseményhorizontja egy különös hely. Hogy azon belül mi van, azt sejteni is nehéz, de hogy fény nem jön ki onnan, az látszik.

kistukesz 2014.11.09. 05:28:27

"ORBÁN: AZ EU IS EGY ELHIBÁZOTT UTÓPISZTIKUS KÍSÉRLETTÉ VÁLHAT"

EU: AZ ORBÁN IS EGY ELHIBÁZOTT UTÓPISZTIKUS KÍSÉRLETTÉ VÁLHAT

Krutzifix 2014.11.09. 06:33:40

Akármilyen fenegyerek is Szily, ezzel a szerepvállalással kihúzta maga alól a stokit. Szerintem az olvasókat sem fogja érdekelni, hogy miről konzultál Deutschcsal a libaleves mellett. Wz a dolog pipa - mármint a netadó. Most jöhet a többi...

igazi Ténytár 2014.11.09. 07:04:06

@ Vajh miert jutott az eszembe:

__________

index.hu/belfold/2010/10/20/a_gyurcsany-videoirol_elhiresult_fiatallal_szerzodott_navracsics_miniszteriuma/

Leszerződtették a Gyurcsány-videós netsztárt Navracsicsék
Index
2010.10.20. 11:23
Kapcsolódó cikkek (1)

Kormányközeli médiák folytatják Matolcsy támadását

A Best of Gyurcsány-videóival ismertséget szerzett huszonéves Tomanovics Gergellyel kötött szerződést a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium nyáron a miniszterek és államtitkárok nyilvános szerepléseinek dokumentálására. Tomanovics cége nettó 1,13 milliót keresett a megbízással.

__________

Tolesz 2014.11.09. 07:14:11

Gondolkodjatok már Béláim! Szily találta ki, hogy felkérték tanácsadónak. Attól még, hogy kikérték a véleményét, még nem tanácsadó. Ahogy a rendőrspicli sem mondhatja magáról, hogy rendőr.

igazi Ténytár 2014.11.09. 07:18:09

@P.Freddy: Nem kap pénzt Szily aha...

Csak reklámoztatja az egész netes közönséggel a nem-olvasott weboldalát amire a reklámok ugye a kattintás alapján...

csepke 2014.11.09. 08:15:02

Igen, nekem is egyből ez jött le. Ami még rosszabb hogy azt hittem legalább pénzt kap érte hogy így erodálja a nevét. Azt még valahogy megérteném. De ingyen? Vajon mit vár az egésztől? Úgy fogják eldobni a végén, mint a használt papírzsepit.

lost hope 2014.11.09. 08:19:34

Elöször azt hittem, vicc. Annak jo lett volna, de ezt igy nagyon benezte Szily.

Beállt biodíszletnek egy olyan hatalom melle, ami meg soha, semmiröl, senkivel nem folytatott erdemi egyeztetest. Legjobb esetben nemi szinjatek utan eröböl megcsinaljak azt, amit mar reg eldöntöttek. Rosszabb esetben pofan is sz@rjak az "egyeztetö partnereket".

Hefe 2014.11.09. 08:32:19

van az a penz amiert Judit haja korpasodik...

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.11.09. 08:36:32

Na ja..

Nyilván arról kell írni, az MSZP csicskáknak, hogy Szily-t megvezették.

Holott ez a normális irány. Hogy a mindenkori kormány igazi civileket von be a konzultációba.

Arról írni, hogy az MSZP és Gyurcsány által kivezetett 500-1000 párttagon kívül, a Kossuth téri hecc kampányt már a kutyát se érdekli, nem érdemes.

scsaba1 2014.11.09. 08:39:41

Szilyt ennél okosabbnak gondoltam. Az ember kurva könnyen könnyen összefriderikuszozódik még az ilyen negyedvonalbeli politikusok mellet is mint Tompika.

Úny nézem, hogy Szily lesz az év Vágó István-díjasa.

Gyurcsány egy mocskos közokirathamisító adócsaló ! · http://www.youtube.com/watch?v=Fe_6EavXIwA 2014.11.09. 08:54:01

@scsaba1:

Szerintem rosszul látjátok.

Vajmi kevés esély van arra ugyanis, hogy a Fideszt és a ballib bandát (MSZP, DK, Együtt-PM) egyszerre váltsuk le.

És ha erre nincs esély, akkor a cél az, hogy egyre több civil vélemény kerüljön be a kormányzati szempontok közé.

Az 1 több mint a 0, és ha a számosság jelentősen növekszik, előbb-utóbb élhetőbb lesz a politikai közélet is.

A Vágó féle hasonlat nem állja meg a helyét.
Vágó elkötelezett GYurcsány fan, kb úgy, mint ahogy Vágási Feri Fidesz fan.

Szily civilként szállt be a buliba, úgy hogy közben alapvetően függetlennek mondható (egyformán utálja a Fideszt és MSZP-s kiscsoportokat).

pamut 2014.11.09. 09:12:38

Hát Sziliy ezzel a fideszt támogatja, sőt személyesen Deutschot, akivel még a kicsit is igényesebb fideszesek sem mutatkoznak együtt, mert nagyon gáz, ő a fidesz Győzikéje.

A konzultáció bőven megvolt, ott vonultak a Margit-hídon a konzultálók, tovább az egész ország, a szakma, és mindeki egységesen elutasítja ezt az agyament baromságot. Ez tehát csak a PR-ról szól, a fidesz mint párt pártpolitikai arcmentéséről, ehhez asszisztál Szliy. Ez nem konzultáció, ez a fidesz támogatása.

Csá, Szily, ezt már sose mosod le magadról, kár érted, sok évi kemény munkával felépített hitelességed dobtad el. Még akkor is gáz, és eddigi életed elárulása lenne amit művelsz, ha valami ismeretlen fideszes szakértővel művelnéd ezt a kamu akciót, de hogy Győzikével...

Blogin · http://apologetika.blog.hu 2014.11.09. 09:16:00

@a Ténytár: a Cink nem jelenít meg reklámokat, a pénzt a Gawker donációjából szerzi, hagyományos üzleti modellje ezért nincs.

bonfred 2014.11.09. 09:28:06

Pár éve bementem egy étterembe, ott volt tompika is, valameyik haverjával. Annak alapján, amit a pult mögül hallottam, én a szaros alsógatyám nem bíznám rá, nemhogy szóbaálljak vele. Ha Szily tényleg olyan tökös, akkor elmondta volna, amit itt Pamut is: ott voltak a konzultálók a tüntetésen, velük kellett volna szóbaállni. Mielőtt valamelyik fidesz szimaptizáns feltépi a billentyűzetet, Szily akciója akkor sem tetszene, ha ezt a szocikkal csinálja.

bonfred 2014.11.09. 09:31:19

Ja, elfelejtettem, az írás tetszik, igazad adok a szerzőnek. Sajnos ez sem változtat semmit a szememben Szilyn.

Orbán a magyar nép ópiuma! 2014.11.09. 09:39:01

Szily mindig is egy ócska csicska volt.
Én HírTv-t, EchoTv-t jósoltam neki. Ez sem rossz, tipikusan egy fényes karrier kezdete.

grani 2014.11.09. 09:42:37

Az elemzés ok.
Viszont a végkövetkeztetéssel baj van.
A posztoló abból indul ki, hogy:
1. a FIDESZ a libcsi réteg ellensége. Mondjuk ez igaz és ilyenek sokan vagyunk
2. Szily hithű libcsi és semmilyen kompromisszum, együttműködés a FIDESZ-el számára tiltott és árulással egyenértékű.
3.a FIDESZ a nép és az ország ellensége. Azok, akik egyetértenek velük, vagy csak részlegesen, vagy csak nem támadják hevesen és kompromisszum mentesen, szintén a nép és az ország ellenségei.

Szerintem meg a ballibcsizmust gyökerestől ki kell irtani a köztudatból, képviselőit, izolálni kell és minden ballibcsi együttműködőt meg kell bélyegezni, nyilvánosan.

Szélmalomharcos 2014.11.09. 09:44:07

Mulatságos, amikor egy PR-profi önmeghatározású blog tele van suta megfogalmazásokkal, nem beszélve arról, hogy átlátszóan kisstílű fikázgatás

Aztán a "takehome message" felteszi a koronát:

"tűzoltás gyanánt fel akarja menteni azt a törvénytervezetet, amit a világ szinte minden pontján elítélnek, ráadásul önmagában is abszurd."

Próbálom elképzelni amint a kongói őserdő mélyén a pigmeus törzsgyűlés egyhangúan elítéli, meg a szomszéd őserdőben is, nehogy leírják őket a világtérképről

Szélmalomharcos 2014.11.09. 09:46:14

"Bízunk benne, hogy Szily László tisztában van vele, hogy véleménye az olvasókon kívül nagyon senkit sem fog érdekelni:"

avagy:

"Bízunk benne, hogy a posztoló tisztában van vele, hogy véleménye az olvasókon kívül nagyon senkit sem fog érdekelni:"

igazi Ténytár 2014.11.09. 09:46:25

@Blogin: Akik ugye azért tolnek bele pénzt hogy a kutya se olvassa) weblapokat támogassanak mert nincs jobb dolguk...

Szélmalomharcos 2014.11.09. 09:49:10

@grani:
Mindig is szektásak voltak, de korábban összeterelték eléjük a tömeget, ami most - fájdalom, ilyen a demokrácia - hátat fordított nekik. Nehéz ezt megemészteni

Online Távmunkás · http://onlinetavmunka.blog.hu 2014.11.09. 10:35:36

Én ebben mást látok, méghozzá a tipikus technikát, amit a politológián oktató fideszes tanárok alkalmaztak korábban a baloldali hallgatókkal: felkérték őket fideszes szövegírónak, sajtósnak, kampánytanácsadónak, mert így a Fidesznek dolgoztak és nem az MSZP-SZDSZ-nek.

pamut 2014.11.09. 10:49:24

@grani: Ez a sötét gyűlölet hangja. Ti olyanok vagytok Magyarország testén, mint egy rákos daganat.

dr. mesterséges színezék 2014.11.09. 10:52:33

@Online Távmunkás: "felkérték őket fideszes szövegírónak, sajtósnak, kampánytanácsadónak, mert így a Fidesznek dolgoztak és nem az MSZP-SZDSZ-nek"

Tegyük hozzá, hogy amíg a népszabó szeme attól lesz tele örömkönnyekkel, hogy fideszes hirdetéseket kap, semmi sem lehet szürreális.

grani 2014.11.09. 11:01:19

Sötét vagy nem sötét, nézőpont kérdése. A gyűlöletben igazad van. Elértétek, hogy jobban gyűlölnek bennetek, mint a rasszista Jobbikot.
Hajrá ballibcsik, vannak még olyanok, akik nem gyűlölnek benneteket. Még egy pár dobás, és ők is gyűlölni fognak.

Johnfive 2014.11.09. 13:35:34

@a Ténytár: Nincs reklám a cink.hu-n.

egysmás 2014.11.09. 14:06:57

Kollaboráns.

Van egy olyan kérés, amiről NINCS MIT BESZÉLNI!

Ha valamiről nincs mit beszélni, akkor az azzal kapcsolatos kormánypropagandában NEM VESZÜNK RÉSZT!

Szily ezt elkúrta.

dr. mesterséges színezék 2014.11.09. 14:34:36

@egysmás: "Szily ezt elkúrta."

Tán előbb konzultálnia kellett volna a konzultációról.

igazi Ténytár 2014.11.09. 14:38:50

@Johnfive: erre írtam fentebb hogy azért toljak a pénzt bele egyesek, hogy a kutya se olvassa ugye?!
süti beállítások módosítása