Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

GYÁRFÁS, A KULTURÁLIS KÓD, MEG A MÉTERES KÉKERES 18+!

2016. november 29. 11:01 - beszédírók

A Magyar Úszó Szövetséget (MÚSZ) és elnökét – ha még valaki tartotta is valamire – most már teli szájjal ki lehet nevetni. Inkább azonban el kéne gondolkodni, hogy mi van a háttérben, hiszen egy országot nemzetközi szinten talán ennél jobban nem lehet megalázni, mint ahogy Gyárfás és kommunikációs csapata teszi a tegnapi műfütyi botrány kapcsán. Ez a skandalum több mint kínos, több mint szégyenletes, ez az érthetetlen névadás sokkal messzebbre mutat…

A píárral, kommunikációval nagyon vigyázni kell akkor, ha valaki a nemzetközi szintéren kíván sikeres lenni. Van egy olyan veszély, amellyel mindig számoljunk! Ez pedig nem más, mint a kulturális kód. Ez azt jelenti, hogy az egy kultúrához tartozók bizonyos nyelvi vagy nem nyelvi jeleket alapjelentésükön túl más jelentéssel is felruháznak. Például, ha Magyarországon valaki azt mondja a másiknak: „Szedjed a virgácsaidat!” Akkor ez nem azt jelenti, hogy rászólt a télapót segítő krampuszra tegező módban, hanem azt, hogy „kapkodd a lábaidat”, „menj gyorsabban”, hiszen itt a ’virgács’ szó a lábakat jelenti. Ezt a magyar kultúrához tartozók jelentős része megérti, nem kódolja félre. Minthogy az is természetes nagyon sokak számára, hogy ha meghallja az „Ó, ha rózsabimbó lehetnék” kezdetű dalt, akkor Süsüre gondol.

A fentiek miatt elengedhetetlen, hogy ha egy világverseny legfontosabb kommunikációs jelképét angolra fordítjuk, akkor nemcsak egyszerűen egy fordítógép, hanem az adott nyelvterület kulturális antropológiájával, kommunikációjával és természetesen fordítással foglalkozó szakember segítségét kérjük. Ennek hiányában nem tudjuk kikerülni a szakmai megsemmisülést.

Vizsgáljuk meg a jövőre Magyarországon megrendezendő vizes világbajnokság tegnap bemutatott Water Willy kabalafiguráját a fentiek figyelembevételével. Az egyik legfontosabb, interneten is elérhető angol nyelvű értelmező szótár a ’willy’ betűsorra a következőt dobja fel:

longman2_1.JPG

Itt érhető el a teljes szócikk

Mi áll tehát a MÚSZ újabb botrányának a hátterében? Mi áll tehát a Magyarországot nemzetközileg megalázó elnevezés hátterében? Mi áll tehát a világbajnokságot előkészítő kommunikációs csapat munkájának hátterében? Szeretném hinni, hogy a végtelen butaság, a hozzá nem értés és a primitívség.  A másik lehetőség a tudatos lejáratás lenne, amit nem tételezek fel. Ha ez így megy tovább, akkor felkészülhetünk, hogy a magyar olimpia kabalája a méteres kékeres lesz?

longman_1.JPG

19 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr5312008314

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Khonsu 2016.11.29. 13:26:54

Nem volt ott egy ember sem, aki legalább a google-ben rákeresett volna, mielőtt véglegesítik? :D

2016.11.29. 13:39:21

Abban az országban, ahol bűn a hozzáértés, a dolgozni akarás, a tapasztalat, a szakértelem egy bizonyos szint fölött, ott a fejesek, az ország vezetői mind willy-k.
Valószínűleg nincs olyan szakember egy ilyen fontos projektben, aki észrevette volna, hiszen a rokonok nem azért kapják a fizut, hogy dolgozzanak, hozzáértsenek. Ha valaki észre is vette, túl alacsonyan volt és féltette az állását, ezért csöndben maradt. Akit emiatt elküldenek, az természetesen az lesz, aki értett volna hozzá. Aki marad az rokon, ismerős, barátnő nulla hozzáértéssel.

Pepibubó 2016.11.29. 13:59:38

Folyamatosan hiányérzetem van, amikor a vizes fütyi botrány kapcsán a "végtelen butaság, a hozzá nem értés és a primitívség" és a "miért nem kerestek rá" kritikát látom. Ugyanis Gyárfás meg amit művel, az nem a betegség maga, hanem csupán annak egyik tünete. A fogfájást sem fájdalomcsillapítóval kell gyógyítani.

Amit Gyárfás csinál, az pontosan az, ami egy kommunista felső vezetőhöz illik, aki lenézi, megveti a szakmai tudást. Akinek mindenek felett álló "tudása" abban rejlik, hogy folyamatosan keresi a lojalitás legmélyebb csatornáját a Párthoz és azon keresztül magához a mindenről egy személyben döntő Kedves Vezérhez. Ahhoz, aki ugye szintén lenézi a szakmai tudást, megveti a tudás alapú társadalmat a XXI. században, és csodaszernek gondolja a "munka"-alapú társadalmat, amelyik több ezer éve álló piramisokat is képes volt alkotni.

Mert egy Kedves Vezérnek, és egy általa jóváhagyott országos szövetségi elnöknek NEM LENNE DOLGA, hogy "szakmai" - szerinte szakmainak gondolt - érveket mérlegeljen szűken vett szakmai kérdésekben. Nem dolga, hogy "keressen rá" jelképnek kiszemelt kifejezésekre, rajzokra. Ellenben dolga lenne, hogy tudja, mi tartozik rá! Hogy olyan hátteret, csapatot építsen maga köré, amelyik a legmagasabb szinten - a Kedves Vezér által rendelkezésére bocsátott, szinte korlátlan anyagi feltételhez méltó - szakmai döntéseket hozzon! Na ez az, ami a tekintélyuralmi rendszereknek nem megy. Ebbe bukott bele a szovjet típusú, kádári diktatúra is.

Ahogyan azt A tanú című, kommunista diktatúrát bemutató alapműben láthattuk Pelikán elvtárstól. Ő is a "rendszernek" megfelelő szinten volt kiváló vidámparki igazgató, amikor a Szocialista Szellem Vasútján Bástya elvtárs majdnem infarktust kapott. Pelikán ezt is túlélte, majd magyar narancstermelőnek is megtette a Kedves Vezér, nem kevésbé sikertelenül. Aztán uszodai igazgatónak is milyen jól bevált, egészen addig, amíg nem kért belépőjegyet Bástya elvtárstól. No ez az egy, amire Gyárfás elvtársnak is figyelnie kell: nehogy bástyáéktól belépőjegyet kérjen. A többi tette mind a "helyén" van, a vizes kukival együtt - a mostani felállásban.
Szóval tényleg lenne kinek, minek felállnia!

Bobby Newmark 2016.11.29. 14:09:06

Annak ellenére, hogy eszem ágában nincs mentegetni ezt a neofeudalista köcsög bandát, azért az angol nyelv elég aknamező ilyen szempontból. Ami nem brit angolul jelent faszt, az amerikai angolul. Külön jó a Fanny név, ami brittül pina, amerikaiul segg.
Sőt, ha már itt tartunk, ugye a Dick is elvileg szó szerint "Ricsi"-t jelent, nem "fasz"-t, pedig annál egyértelműbb szó a faszra csak a latin/orvosi "penis".

miért 2016.11.29. 14:10:02

Orbán Willy országában mi mást csinálhatnak az alattvalók?!

Bobby Newmark 2016.11.29. 14:12:54

@Pepibubó: "Hogy olyan hátteret, csapatot építsen maga köré, amelyik a legmagasabb szinten - a Kedves Vezér által rendelkezésére bocsátott, szinte korlátlan anyagi feltételhez méltó - szakmai döntéseket hozzon! "

Szerintem te nem érted teljesen ezt a rendszert. Ez sosem volt cél, hanem éppen fordítva: az a lényeg, hogy olyan "szakmai" gárda álljon össze, ami "függetlenül" és "szakmai alapokon" pontosan azt a döntést hozza meg, amit a Kedves Vezető szeretne. Akkor működik tökéletesen az adott "szakmai" szervezet, ha a Kedves Vezető ízlését már külön kérdés, vagy még rosszabb, fentről leszólás nélkül ismeri.

Ez egyébként nem a kommunizmushoz vagy szocializmushoz kötött, hanem a személyi kultuszhoz.

Bigzee 2016.11.29. 14:27:14

Nem ertem mi itt a gond, ennel talalobb kabalafigura nem is lehetne hisz a Gyarfasz evtizedek ota szoopatja az uszokat. Ha marad elnok, maradjon a Vizipocs is.

Pepibubó 2016.11.29. 14:38:00

@Bobby Newmark: Lehet, hogy még egyértelműbben is fogalmazhattam volna, mert én is értem ezt a "rendszert", ebben nőttem fel (sajnos). Itt persze, hogy nem cél a valódi szakmaiság. Amit én írtam, az egy vágyott - belátom, a jelen "keretek közt" naivan vágyott - változata lenne a beteg rendszernek. Olyan lenne, amelyiknek legalább részterületei a normálishoz közeli módon működnének. Ami természetesen, én is tudom, abszurd vágy.

Bobby Newmark 2016.11.29. 15:02:08

@Pepibubó: Ja, oké, akkor elnézést kérek! :)

Pepibubó 2016.11.29. 15:35:40

@Bobby Newmark: Elnézve :)
Akkor most újra rádobom Water Willy-t a guglira a "képek" opcióval, hogy kicsit feldobjam a délutánomat. Olyan jól mutat Gyafi a megfelelő környezetben :)

Stefan_Schneider 2016.11.29. 15:45:15

Azért a kifejezésért hogy "méteres kékeres" már az oviban is kiröhögnek. Ennyire gáz modorosságnak nincs helye a magyar nyelvben

beszédírók 2016.11.29. 16:03:25

@Stefan_Schneider: akkor nevess egy jót vagy, ha jólesik nevess ki :-)

driopios 2016.11.29. 16:49:57

Most akkor olyan név nincs is, hogy Willy? Mind faszt jelent és mindig? Willy Brandt is Fasz Brandt volt akkor, ezek szerint? Akit Willynek anyakönyveznek a szüleik azok mind végtelenül buták, hozzá nem értők és nem ismerik a Google-t?

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.29. 19:49:04

izzadtságszag

willy lehet hogy szar de nem ezért + angolul kb. minden péniszt jelent

túró RUDIt se eszel mert az is pénisz?

te pénisz

Pista Bácsi 2016.11.29. 20:07:26

Lehet, hogy csak a felelősségteljes szexre akarnak buzdítani :-)

Willy, use a BillyBoy

www.youtube.com/watch?v=0A7-lclHJxk

(Sajna ezeket az angol szleng kifejezéseket nem lehet a diplomamentő nyelvtanfolyamon elsajátítani.)

Pista Bácsi 2016.11.29. 20:18:11

@driopios: Akit Willynek hívnak, az még hagyján.

De aki nem változtatja meg a Schwantz családnevét, az már gáz.

Kevin Schwantz, híres motoros bajnok:

en.wikipedia.org/wiki/Kevin_Schwantz

Schwanzkopf, a közismert csúfnév:

akphoto4.ask.fm/222/933/260/-149996973-1tb6b07-25k3j6qsmmtkbo5/original/avatar.jpg

Parasztlengő az imperialistáknak 2016.11.29. 20:39:32

akármi is a neve a nemzetek sportolói meg lesznek itt baszva általunk a vizes VBn

mink is tudjuk, ők is tudják
süti beállítások módosítása