Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

A MÉRET A LÉNYEG

2010. február 05. 19:06 - beszédírók

Tartalom helyett térnyerés, évértékelő helyett kampánynyitó

 

Orbán Viktor idei évértékelő beszéde elsősorban a mennyiséget állította a középpontba. Akár a beszéd tartalmát, akár a médiaközvetítések számát nézzük, elmondhatjuk, a „minél nagyobb”, a „minél több” – annál jobb! Legfőbb erénye nem a mondanivalója, hanem az a professzionálisan előkészített vágyfokozás, ami megelőzte az eseményt. Ezek után már csak az volt a fontos, hogy halljuk és lássuk magát: „leendő” miniszterelnökünket.

A 2010. évi fideszes országértékelő a magyar retorikatörténet meghatározó eseményévé vált, hiszen olyan komplex módon használta a fel a multimediális teret, amelyre eddig nem volt példa.

Multimediális hatalomátvétel
Az idei év második jelentős szónoki megnyilvánulását, Orbán Viktor évértékelőjét minden eddiginél több médium közvetítette élőben hazánkban. A beszédet a budapesti Millenáris Parkból élő adásban közvetítette 3 televízió (Duna TV, ECHOTV, HÍR TV), 2 rádió (InfoRádió, Lánchíd Rádió), és több jelentős hírportál is online módon tudósított élő mozgóképet adva (pl.: Index, Origo).Mindemellett a Twitter közösségi portálon is azonnal elérhetővé vált a szónoklat, sőt egy alkalmazás segítségével a nézők véleményezhették is az éppen elhangzó mondatokat. Mindezt megelőzve a Facebook közösségi portálon már a beszéd elhangzása előtt fotók mutatták be a pártelnök felkészülését. A felkészülésről tudósító médiahírek és a beszéd beharangozását előkészítő médiafelületek várakozással teli kommunikációs teret teremtettek meg. Mindezek hatására az elektronikus és az online médiumok segítségével, uralva a multimediális teret, azonnal vezető médiaeseménnyé vált Orbán Viktor évértékelő beszéde.

Retorikatörténeti pillanatok
A volt miniszterelnök évértékelő beszédeinek tizenkét évre visszatekintő hagyománya van, így ma már nem számít újdonságnak, hogy az eseményt megelőző hetekben tudatos kommunikációval keltik fel az érdeklődést a szónoklat iránt. Idén egyre markánsabb lett ebből a szempontból az online média használata, kiváltképp hangsúlyt kapott a webkettes alkalmazások közül a Facebook közösségi portál, melyen az érdeklődők megjegyzéseket, javaslatokat tehettek a majdan elhangzó beszéd tartalmával kapcsolatban. (Később a beszédben idézett is Orbán Viktor egy ilyen bejegyzést.) Ugyanakkor – érdekes magyar retorikatörténeti pillanatként – fotók segítségével bepillantást kaphattak a szónok felkészüléséről is. Szintén hazai retorikatörténeti tény, hogy a Twitter közösségi portál élő közvetítését véleményezni lehetett, így pillanatról-pillanatra egyfajta tetszési indexet is láthatott az érdeklődő felhasználó, illetve mindenki, aki az Origo hírportál segítségével követhette végig a szónoklatot.

A televíziós közvetítés(ek) és a vizuális megjelenés
Mindhárom televíziós társaság ugyanazt a képet továbbította, így technikai értelemben szinte nem volt különbség a képi látványban. A közvetítés legtöbbször közeliben, úgynevezett second plánban, mutatta a beszélőt, néha a hallgatóságot közeliben, kis- és nagytotálban adta. A szónok nemzeti színű lobogók előtt, sok-sok, sőt, minden eddiginél több zászló előtt, és egy pulpitus mögött beszélt. (A pulpitust felirattal látták el, sötétkék háttérben fehér betűk jelenítették meg a következő szöveget: „ITT AZ IDŐ! ORSZÁGÉRTÉKELŐ 2010”) Így látványban gyakorlatilag nem sok különbség volt a tavalyi színpadképhez képest. Csak egy kicsit több volt mindenből – de leginkább zászlóból. Az öltözet szintén nem okozott meglepetést, de hogy mégse lehessen összekeverni a tavalyi értékelővel, a tavaly előtti stílust vették elő, fehér ing, bordó nyakkendő.

A nonverbális kommunikáció hiányosságai
Papír, papír és papír… A szónok ugyan sokszor feltekintve, de alapvetően papírból olvasta fel beszédét. Bár törekedett a szemkontaktus megteremtésére, a felolvasás miatt a retorika alapvető eszközét, a valódi odafordulást ezzel mellőzte Orbán Viktor. Így nem tudta maximalizálni mindazt a hatást, melyet elérhetett volna. Gesztusai segítették a beszéd megértését, ugyanakkor erősítették a felolvasásból adódó monotóniát is. Az elnököt felkészítő kommunikációs stábnak legközelebb érdemes lenne megfontolni, hogy Orbán Viktor inkább egy rövidebb beszédet mondjon, így egy felolvasás helyett igazi szónoklattal állhat közönsége elé. A beszédtempó, a hangszín, a hanghordozás a szónok megszokott formáját mutatta, és ez valószínűleg már a jövőben nem is fog változni. De a Fidesz pártelnöke és beszéde ettől hiteles. Az emberek megszokták, sokan megszerették – csiszolni ugyan mindig lehet rajta, de ismerjük el, Orbán Viktor szónoklatai messze meghaladják a magyar átlagot.

Tartalom és stílus
Tartalmi szempontból az elhangzottakat egy kormányzásra készülő erő első számú vezetőjének kampánybeszédeként értelmezhetjük, ezt erősíti a beszéd zárlata is (Készen állok az erős és felelős kormányzásra). Idei évértékelő-kampánynyitó beszéde – ami sokkal inkább az elmúlt kormányzati ciklust értékelte, semmint a 2009. évet – átlagosnak, hétköznapi nyelven jó közepesnek mondható. Mondandója röviden összefoglalható, Mindenből több, jobb és nagyobb kell: nagy célok, millió munkahely, több ápoló és orvos… De ami az első és legfontosabb, a nagy változás. Ehhez példaképnek, követendő idolnak magát Puskás Öcsit állította elénk, és idézte: kis különbség kis változás, nagy különbség nagy változás. Ez az igazán macsós fordulat még inkább ráerősített, hogy mindenben a mértet a lényeg!
A beszédben azonban nem voltak új elemek, nélkülözte a konkrétumokat, és leginkább a visszafogottság védelmére épített. Elmaradhatatlanok voltak a kitérő történetek, népi motívumok, sőt viccek is, ám humoros, egyszer merészebb szóhasználata („pofára osztályoznék”) oldotta az államférfiúi komolyságot, ezzel ugyanakkor mégsem lépett át egy zavaró határt.

Az idei országértékelő legfőbb erénye tehát az, hogy az elhangzó beszéd a multimediális térben eddig nem látott aktivitást ért el. Papírforma – tulajdonképpen szó szerint. Orbán Viktor hozta a tőle megszokott formáját, ugyanakkor nagy retorikai hátránya az eseménynek – és ez általános magyar retorikai probléma is egyben –, hogy „csak” papírból felolvasott szöveget kaphattunk.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr191732380

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Évérték 2010.02.06. 11:59:52

Arra gondoltunk, hogy - bizonyítandó, mi is tudjuk mi történik a világban - írunk egy vitriolost a nagy manitu aktuális évértékelésével kapcsolatban. De mivel nem mondott semmit, nem írunk. Köszönjük a figyelmet.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása