Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

Ferenc pápa nem hatalmaskodik

2013. március 14. 11:41 - beszédírók

Ferenc pápa.jpgAz új pápa, Ferenc, szakított a hagyományokkal és legelső nyilvános megjelenésén nem viselt mocétumot, a stólát pedig csak az áldás időtartalma alatt hagyta magán. Ez azért fontos, mert a Római Katolikus Egyház kommunikációjában mindig is nagy jelentőséggel bírt a nonverbális, azaz nem nyelvi kommunikáció.  Mit üzenhetett ezzel a tudatos gesztussal Őszentsége?

 

Benedek.jpg

A mocétum (mozetta) olyan körgallér, amelyet a reneszánsz korban kezdtek hordani a pápák és a főpapok. Ez a liturgikus ruhadarab – színe és töJános Pál.jpgrténelmi háttere miatt – erőteljes hatalmi jelentéssel bír, amit az új pápa nem kívánt megjeleníteni. Fehér reverendájával az egyszerűséget hangsúlyozta. A stólát is csak akkor viselte Ferenc, amikor áldást osztott. Hangsúlyos volt, ahogy felvette, és ahogy az ünneplő tömeg előtt levette azt. Ez is az egyszerűség és az emberek előtti szolgálatkészség megnyilvánulása, hiszen a stóla a Római Katolikus Egyház szerint a papi hatalom jele (a papok kiszolgáltatják a szentségeket, közvetítők Isten és ember között), annak megjelenítője. Az új pápa azonban egyértelműsítette, hogy csak az áldásadás alatt akarja hangsúlyozni egyházi hatalmát, előtte és utána egyszerű emberként szól a néphez. Így adott újfajta értelmet az „Isten szolgáinak szolgája” meghatározásnak.

Stóla (800x470).jpg

 Ferenc pápa az áldás után leveszi a stólát.

Kép: Vatican Radio / Centro Televisivo Vaticano

A fotók forrásai

II. János Pál:Index.hu

XVI. Benedek: Index.hu

Ferenc: Vatikáni Rádió

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr995134253

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása