Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

BRANDIRTÁS, AVAGY RÉTVÁRI ALKALMATLANSÁGA

2015. február 22. 16:33 - beszédírók

Aki nem érti meg, hogy hazánk egyik legjobb gimnáziuma kemény munkával, csodálatos szellemi teljesítményekkel, megrendítő műveltséggel létrehozott egy önmagán túlmutató, prémium minőségű márkát a magyar közoktatásügy elmúlt több mint fél évszázados időszakában, az kártékony, sőt pártékony, de leginkább alkalmatlan a hivatalára.

sagvari.JPGBrandingelni, vagyis építeni a brandet nem könnyű dolog, főleg akkor, ha egy oktatási intézményről van szó. Szegeden, a Dél-Alföldön, sőt Magyarországon is értékes brand, márka, de még inkább kiváló gimnázium a Ságvári (SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium). Ez a brand a tanulni és nagyon magas szellemi értékeket elérni kívánó diákok, a kutatók, a tudósok, a nem mindennapi tanárok, a fontos közéleti szereplők brandje. Ha a nevét elveszik, megszűnik a brand is. 

Mi lenne az aszúval, ha megfosztanánk Tokajtól, mi lenne Mátyás király könyvtárának kódexeivel, ha nem használhatnák többé a korvina szót és mi lenne azzal a szegedi gyakorló gimnáziummal, ha nem neveznénk többet Ságvárinak? Semmi? Éppen hogy a lényeg veszne el, a megkülönböztető jegy, ami túlmutat a „terméken”, valami pozitív értéktöbbletet nyújt és erős hírnevet biztosít.

Rétvári államtitkár és a Jobbik képviselője most Szeged, a régió, de ne felejtsük el, az ország patinájának egy részét akarja megsemmisíteni. Ez bizony kártékony. Ez a cselekedet alkalmatlanná teszi az államtitkárt arra, hogy egyáltalán közoktatási kérdésekben felszólaljon vagy döntsön.

Eszembe jut egy közel hatvan éves történet. Szeged szomszédvárában, Hódmezővásárhelyen a református egyház által fenntartott Bethlen Gábor Gimnáziumot az akkori hatalom át szerette volna nevezni, a szocialista hazához hűen valamilyen jobb csengésű kommunista nevére. Az igazgató megtudva ezt – féltve a gimnázium jó hírnevét és brandjét – gyorsan az akkori név elé írattatta a bejárat fölé: ÁLL. (állami) Vagyis: ÁLL. Bethlen Gábor Gimnázium. Így a létező szocializmus alatt folytatódhatott a több mint kétszáz éves hagyomány. Szóval van még remény!

Van egy álmom: kibontakozik egy olyan szolidaritási akció, ahol párthovatartozásra tekintet nélkül tudósok, kutatók, orvosok, jogászok, államtitkárok, ságvárisok és nem ságváris öregdiákok, mondjuk a szegedi Radnóti, Deák Gimnáziumok képviselőivel együtt megakadályozzák hazánk első közoktatási brandirtását.

A címer forrása: SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium hivatalos weblapja

29 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr707202099

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Bafana 2015.02.23. 11:40:38

Sós Lajosról mért nincs semmi elnevezve? Ő is rendőrgyilkos volt.

Rémbódess 2015.02.23. 11:54:14

@Bafana: Látom, levetted a lényeget... : )

Bafana 2015.02.23. 12:13:45

Szégyen, hogy a "rendszerváltás" után egyáltalán szó van erről. Rendszerváltás :)))

meiname (törölt) 2015.02.23. 12:28:59

A zsidóknak biztos fáj. A magyaroknak nem. A zsidó terrorista az szabadságharcos, a nem zsidó szabadságharcos az meg terrorista.
Mi a f@szért kell burkoltan tüntetni?
Mondják ki, hogy minket zsidókat ez bánt, mi meg kimondjuk, hogy leszarjuk.
Francba a polkorrektségbe már.

hidroponi 2015.02.23. 12:54:07

@Bafana: wittner marcsa meg el mint marci hevesen..pedig o is fegyverrel kuzdott rendorok ellen!!

beszédírók 2015.02.23. 13:14:20

@meiname: Tudod, az a baj az eszmefuttatásodban - többek között -, hogy Ságvári magyar is volt. A szegedi gimnázium átnevezésének vitája nem erről szól. És nagyon örülnék, ha a saját nevedben beszélnél és nem a magyarok nevében.

Sir Galahad 2015.02.23. 13:20:33

Nem értek egyet a szerzővel. Rengeteg iskola, intézmény kapott a rendszerváltás után új nevet és nem emlékszem, hogy ezek közül bármelyik is összeomlott volna a cégércserétől. Ha egy gimnázium színvonalas, az fog maradni más névvel is. Itt inkább az a probléma, hogy a Ságvári átkeresztelése negyedszázada elmaradt. Ha akkor megtörténik, azóta mindenki megszokta volna az új nevét.

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 13:26:49

Huhhh, még szerencse, hogy nem Rákosi, netán Mengele gimnázium volt a neve a brandépítés közben, különben maradhatnának ezek a nevek is.
Megpróbálom lassan elmondani, hátha sikerül felfogni. Teljesen mindegy, hogy a lobbik, a kétfarkú kutyapárt, vagy akárki kezdeményezi, egy normális jogállamban nincs helye olyan közintézményeknek, amik egy elnyomó rendszert bevezetni kívánó, és ezért harcoló személyről vannak elnevezve. Édes mindegy, hogy az illető személy jobboldali, vagy baloldali. Ha za iskola képtelen egy névváltozás után továbbvinni a brandet, akkor ő nem épített semmit, hanem a múlt sikereiből él, mert a névről arra asszociálnak. Egy sikeres intézmény komolyabb probléma nélkül le tud vezényelni egy megnevezés változást.

Bafana 2015.02.23. 13:30:24

k@beszédírók: Mondok jobbat: egy valódi rendszerváltás után jönnek a Károlyi Mihály iskolák, utcák is!

talgaby 2015.02.23. 13:59:41

Azért kíváncsi lennék, ez a sok fórumhuszár nagyokos közül hány szegedi van… vagy minimum dél-alföldi.

beszédírók 2015.02.23. 14:01:42

@Muad\\\'Dib: Csak finoman kérdezem meg. Hogyan lehetséges ma Magyarországon, hogy Budapesten a Fiumei úti sírkertben felújítanak egy olyan síremléket, amelyre a következő szöveg van írva: "1956 októberi ellenforradalom harcaiban hősi halált halt szovjet harcosok dicső emlékének megőrzésére" Természetesen erről a magyar kormány is - hogy is mondjam csak - tudott... Nem kívánok politizálni, de az érved nagggggggggyon relatív.
index.hu/belfold/2015/02/16/tele_van_terfigyelokkel_a_megujult_szovjet_parcella/

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 14:04:01

@beszédírók:
Miért lenne az érvem relatív? Amit írtál azt ne tőlem kérdezd meg, hanem a "csodás" kormányunktól...

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 14:05:45

@talgaby:
Miért, annak mi köze a kérdéshez? Ha Mucsaröcsögén lesz Hitler sugárút, meg Pol Pot sétány, akkor az lesz a kérdés, vajon miért nem csak a mucsaröcsögei polgárok mondanak véleményt a dologról? Komolyan?

Mészáros Laci 2015.02.23. 14:38:19

Namost ha Shönherz kollégium maradhatott, Ságvári sem akkora gond.
Esetleg (mint szegényebb falvakban az utcákat) átnevezhetik SÁGVÁR-ra. Vagy 32-esekre.

Mészáros Laci 2015.02.23. 14:40:02

Schönherz, természetesen.

Brandirtásnak azér nem kéne nevezni, tele van már a hócipőm azzal, hogy csak bináris jelzők vannak, minden csak katasztrófa lehet meg döbbenet.

talgaby 2015.02.23. 14:40:15

Az, hogy ha fogalmad sincs arról, hogy mit jelent Szegeden egy Ságvári, akkor nem illene osztani az észt róla.
Pláne, hogy a blogszféra most eléggé tele van helyiek beszámolóival arról, hogy miért teszünk magasan arra, hogy egy random jobbikos elkezdett pampogni miatta, mert a jelek szerint amúgy gazdaságilag, szoviálisan és minden más szempontból is annyira minden jól megy az országban, hogy az ellenzék legfőbb gondja egy gimnázium neve lett.

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 14:47:48

@talgaby:
Les*arom Ságvári mit jelent Szegeden. De IGENIS az én gondom (is), ha a hazám - aminek állampolgára vagyok - egy elnyomó diktatúrát szorgalmazó - és ezért harcoló - emberről nevez el közintézményeket.

talgaby 2015.02.23. 14:50:51

…amivel meglepően jól együtt tudtál élni évtizedekig, amíg fel nem hívták rá a figyelmet kis hazánk jelenlegi egyik legkiemelkedőbb gondjaként?
Peeeeeeeeeeeeeersze.
A pártaktivista radarom eléggé kileng, szóval azt hiszem, én kiszállok most ebből. *kalapot emel*

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 14:53:14

@talgaby:
Pártaktivista az édes jó...! Én les*arom magasról a lobbikot, fityeszt, meg a többi hulladékot, de attól még lehet véleményem a dologról. Igen, együtt tudok vele élni, de, ha előjön a téma, bármely okból is, akkor elmondom a véleményemet. Mert erről szól a demokrácia. Még, ha neked ez nem is tetszik.

Muad\\\'Dib 2015.02.23. 14:54:49

@talgaby:
Egyébként együtt lehet élni a fityesz korrupcióival is, mégis véleményt mondanak róla az emberek, ha mondjuk az átlátszó borítja a bilit. Persze gondolom neked az is gond, mert eddig elvoltak vele...

Kodomo 2015.02.23. 15:12:14

Egy csomó giminek megváltozott a neve.
Érdekes, hogy a miskolci Földes Ferenc Gimi névváltoztatása is ellenállásba ütközik. Talán mert az is a megye egyik legjobb gimije (régebben _a_ legjobb.)

kvadrillio 2015.02.23. 15:41:28

Ketrecbe zárt kurdokkal parádéznak a dzsihadistrák +VIDEÓ
Új propagandavideót tett közzé az Iszlám Állam

MH – 2015.02.23. 11:46

Huszonegy, ketrecbe zárt foglyot hurcoltak végig terepjárókon az észak-iraki Kirkuk tartomány egyik településének utcáin az Iszlám Állam (IÁ) fegyveresei - látható a szélsőséges iszlamista szervezet által hétfőn közzétett újabb propagandavideóban.

lead ketrecA kilencperces felvételen - amelynek egy részletét a Daily Mail című brit lap feltette weboldalára - látható, amint a narancsszínű kezeslábasba öltöztetett és egyenként ketrecbe zárt foglyokat végigviszik a Kirkuk városától mintegy 50 kilométerre nyugatra lévő Havíja település utcáin az éljenző tömeg között, majd később, a ketreceket lerakodva közszemlére teszik őket egy téren.

A videón feliratként futó életrajzi adatok alapján a foglyok többségükben pesmergák, az észak-iraki kurd fegyveres erő katonái, de a CNN amerikai hírtelevízió szerint legalább egyiküket az iraki hadsereg tisztjeként mutatták be.

"Vagy ketrecbe vagy a föld alá kerültök"

Egy férfi az IÁ logójával díszített mikrofonnal "meginterjúvolta" a foglyokat, akik elismerik, hogy a pesmergákhoz tartoznak. A megkérdezett katonák arra kérték kurd bajtársaikat, hogy adják fel a harcot az IÁ ellen. A felvételen az IÁ egyik tagja is felszólította a kurd harcosokat, hogy hagyjanak fel harcukkal. "Különben sorsotok hasonló lesz, és vagy ketrecbe vagy a föld alá kerültök" - mondja.

Ezután a katonákat kitessékelik a ketrecekből, majd sorban egymás mellett térde kényszerítik őket. A kamera egy idősebb férfi arcára közelít, mielőtt a képernyő vészjóslóan elsötétül. A foglyok későbbi sorsáról nincsenek információk, de a videóban nem esik bántódásuk.
A hírt közlő CNN nem tudta megerősíteni a videó valódiságát. A felvételt csak 18 éven felüli olvasóinknak ajánljuk.

Szombaton élve égettek el iraki foglyokat

Szombaton a nyugat-iraki, szunnita többségű Anbár tartományból 43 embernek az élve elégetéséről számolt be egy iraki biztonsági forrás. Akkor az Iszlám Állam tagjai az általuk elrabolt rendőröket és kormánypárti milicistákat ugyanígy ketrecekbe zárták, majd élve elégették őket a Ramáditól 85 kilométerre északnyugatra fekvő al-Bagdadi városban. Négy nappal korábban, ugyancsak al-Bagdadi városban 45 embert, szintén rendőröket és milicistákat égettek el elevenen.
Az újabb felvételeket néhány nappal azután tették közzé, hogy Washingtonban csütörtökön egy magas rangú amerikai katonai tisztségviselő bejelentette, tucatnyi iraki dandár - 20-25 ezer katona - áprilisban vagy májusban támadást indít, hogy visszafoglalja a terrorszervezettől Irak második legnagyobb városát, Moszult.
Magyar Menedék Könyvesház

Turóc megye kialakulása (új kiadás) - Mályusz Elemér
Jeruzsálem - Simon Sebag Montefiore
Revolution - Michael Neill
Kutyakozmetika otthon - Jorge Bendersky
Képpé formált háború
Forró pocak diéta és Nagy stresszmentesítőkönyv együtt kedvezőbben

partnereink: partner partner partner partner
ingatlan ROBOT.hu

e
EZEK AZOK, AKIK KIMARADTAK AZ EVOLÚCIÓBÓL ? BARBÁROK ÉS EMBEREVŐK ?????
NEM SIKERÜLT NEKIK LEJÖNNI A FÁRÓL ????

A VADAKAT LELÖVIK UGYE ??????????

kvadrillio 2015.02.23. 15:42:43

@Kodomo: JAHHH...SZTEM LEGYEN LUDAS MATYI A NEVE !!! :o)

kvadrillio 2015.02.23. 15:43:39

most a NÉVCSERÉK KORSZAKÁT ÉLJÜK ! AKIK MOST CSERÉLGETNEK, KÉSŐBB MAJD ŐKET CSERÉLGETIK !!! :o)

kvadrillio 2015.02.23. 15:48:21

@kvadrillio: EZT HÍJJÁK TÖRTÉNELMI POLITIKAI CSERE-BERE JÁTÉKNAK ! :)

A NÉP MEG CSAK KAPKOGGYAJA FEJÍÍÍT, HOGY MOST MELLIK IDEG..GOLÓGIÁNAK HAJBÓKOLJON !
MÉG JÓ, HOGY A TÖRTÉNELEM MINDIG VÁLTOZIK, EZÉRT NEM SZERETTEM SOHA TANULNI A SOK
TÖRZSFŐ, FEUDA...LISTA..., ....KIS-PISTA...STB...KORMÁNYTAGOK NEVEIT ! :o)))
ELŐBB-UTÓBB...MINDIG KIIRTJÁK EGYMÁST ! ...HA-HA-HAAAA....

kvadrillio 2015.02.23. 15:54:31

@kvadrillio: JAHHH.A LUDAS MATYI...SENEM ANTI-SEMITA, SE-NEM KOMENISTA, SE-.NEM ZSIDÓ-ISTA.......

...de ha jól megkaparjuk, még kiderülhet valami mélységesen ocsmány dolog róla is.....

mer a NÉP eccerű gyermeke vótt ! :)..mezítláb járt....MINT A MOSTANIAK ! :o)

whatisayistrue 2015.02.23. 21:38:52

@meiname: te miről beszélsz? Jól értem, h lezsidóztad az iskolába járókat? Válogasd meg a szavaidat, és olvasd el az életrajzot. 1-es.

whatisayistrue 2015.02.23. 21:41:31

@Muad\\\'Dib: Egész értelmes.. :) Amúgy nem értek egyet veled, ellentmondásban áll az életrajzzal, amit mondasz, pedig látszik, h intelligensen nézed.

whatisayistrue 2015.02.23. 21:55:10

@Muad\\\'Dib: amit később mondasz.. ,,Les*arom Ságvári mit jelent Szegeden.''
Ne haragudj, mi Szegeden nem. És ebbe nekünk van beleszólási jogunk, nem vmi random embernek valahol.. nem személyeskedésből mondom, viszont biztos vagyok benne, hogy nem a két csendőr vmelyik leszármazottja vagy. Mert akkor protestálhatsz, ellenben tisztában kell lenned azzal, h Ságvári szervező munkája nem kifejezetten maradt hosszúéletű, hiszen lelőtték.
süti beállítások módosítása