Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

A MUTOGATÓS BÁCSI ESETE A SÚGÓGÉPPEL

2010. február 21. 19:15 - beszédírók

Mesterházy Attila beszéde az MSZP kampánynyitó eseményén felemásra sikeredetett. Verbális és nonverbális kommunikációja a kifejezetten fontos retorikai pillanatokban nem volt szinkronban egymással, ami jelentősen csökkentette a szónok hitelességét.

 

 

Súgógép, te drága
Mesterházy Attila miniszterelnök-jelölt budapesti kampánynyitó beszédét teljes egészében csak online lehetett végigkövetni. Ennek ellenére a kampánystáb kitett magáért: a közvetítés, a televíziós felvétel képi világa jól megkomponált volt, a többkamerás felvétel adottságait jól kihasználták. Nem mondható el mindez a rendezvény nyitó képsorairól, a Best of Mesterházy-ról. Ilyen fiatalon ilyen unalmasnak lenni… - legalábbis a képsorok szerint, nem túl imponáló sem a főszereplőre, sem a filmkészítőkre nézve.
A rendezvény idejére a SYMA csarnok pirosba öltözött és arénává változott. Így ültették le ugyanis a közönséget. Azonban ennek a teremberendezésnek köszönhetően a leglelkesebb tábor, a fő táblaemelők gyakorlatilag egész idő alatt Mesterházy hátsójával kellett, hogy beérjék. Még úgy is, hogy a szónok beszédét két helyszínen mondta el. A pulpitus mögött főleg a párt választási programjának szárazabb, számszerűsített adatait sorolta, míg a szónoki emelvény előtt lazább, a hétköznapi beszédhez közelebb álló stílusban inkább eszmei üzeneteket fogalmazott meg.
 

A pulpituson elmondottakra jellemző volt, hogy a szónok inkább kötelező elemként „ledarálta” ezen részeket, több helyen rosszul hangsúlyozott, az előadott szövegnek nem volt gondolatritmusa, csak „olvasásritmusa”, melynek legfőbb magyarázata, hogy ezen részeket súgógépről adat elő Mesterházy Attila. A felolvasás látványban sem volt utolsó, hiszen Mesterházy folyamatosan jobbra-balra rángatta a fejét, középre sohasem nézett – kétoldalt voltak elhelyezve ugyanis az egyébként profi súgógépek. Ez a technikai megoldás alapvetően pozitív, ha a szónok jól elsajátítja a használatát. Ez azonban még nem mondható el az MSZP miniszterelnök-jelöltjéről.

A mutogatós bácsi
Mesterházy Attila nonverbális kommunikációjára jellemző volt a kinyújtott mutatóujj rendszeres használata. Nem mutogatunk. Nem rázzuk a kezünket – főleg nem kinyújtott mutatóujjal. Ezt a gesztust – alapvetően fenyegető hatása miatt – csak ritkán javasolt használni a retorikában, hiszen éppen erős kommunikatív súlya miatt könnyen félreérthetővé válik. Ezt a hibát követte el a szónok is, hiszen akkor is ezt a gesztust használta, amikor a következőket mondta: „Olyan politikusokra van szükségünk, akik a nemzetet szolgálni akarják és nem uralkodni rajta.” Itt a szöveget elmondó szónok egy fenyegető, akarnok, egyáltalán nem szerény, szolgálni kívánó politikus képét kommunikálta gesztusrendszerével, s így egy jelentős retorikai pillanatban diszharmónia alakult ki.

Coming out és szocreál tévéfilmfőcím
Nem lehet a beszédben nem észrevenni azt a retorikai technikát, amit már Szetey Gábor személyügyi államtitkár is alkalmazott coming out-ja alkalmával. Mesterházy Attila is megnyílik és ugyanezzel a technikával elmondja magáról, hogy magyar, baloldali és hazáját szenvedélyesen szerető politikus. Azonban míg Szetey Gábor előadásában érezhető volt a mély emocionális kényszer, majd a kimondást követő megkönnyebbülés, addig Mesterházy Attilla szavai nem töltődtek meg érzelmekkel, így nem is volt hiteles.
Ezzel a hitelességi problémával küszködött a beszéd zárlata is. Hiszen az addig kicsit távolságtartó, magázódó hangnem egyszerre megváltozott és a szónok minden előzmény nélkül elkezdett kiabálni. De ki volt erre felkészülve? Előjáték nélkül a szónoklatban sincs extázis! Különösen nem akkor, ha zárómondatnak egy szocreál ifjúsági tévéjáték főcímét idézzük: „Utánam srácok!”

Mesterházy Attila nagy előnye, hogy jól artikulálva, érthetően tud megszólalni és viszonylag hosszabb kötött szöveget is el tud mondani papír nélkül, ugyanakkor azon szövegrészeknél, ahol súgógépet használ, még látszik a gyakorlat hiánya. Nonverbális kommunikációja többször cserbenhagyta, és a beszéd zárlata, a lelkesítő érzelmi, mozgósítani akarás, hiteltelenül artikulálódott.
 

A beszéd itt megtekinthető: mszp.hu/belfold/bovebben/uj-jelolt-uj-program

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr931778865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

arvisura · turoczi.blog.hu 2010.02.22. 19:47:49

Igen válogatott közönség előtt, egy Mick Jaggernek is elegendő kifutón nagyon merev térddel forgott. Rá volt szervezve minden. A vörös szín mellett elég gyászos feketeség is uralta a termet. A beszéd tartalma teljesen hiteltelenné vált azáltal, hogy az eltelt 8 évről egy konkrétum nem szólt. Gyurcsány igen közömbös, unott arccal nézte az üres közhelyek durrogtatását.
A végzett munkával kellett volna szembe nézni és nem újabb légvárat rajzolni. Jogi, erkölcsi felelősség súlya, a kicsúszó hatalom átélése is ott volt a szónokban. A táblatartók gépezeténél zavaróbb volt a Rákosi Mátyás korára emlékeztető tapsolgatás. Nem volt internacionálé, nem volt húzzunk bele. Egy kesztyűbáb produkcióját láttuk.
süti beállítások módosítása