Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

Válságkommunikáció Schmitt Pál módra

2012. január 12. 10:27 - beszédírók

A köztársasági elnök és hivatala a legnagyobb válságát éli ezekben az órákban. Az elnököt a HVG.hu plágium vádjával illeti, s mindezt igen erőteljes bizonyítékokkal támasztja alá. A vád nem kisebb, minthogy az 1992-ben készült doktori disszertáció többsége egy bolgár sportkutató és -diplomata, Nikolaj Georgiev francia nyelvű munkájának többnyire szó szerinti fordítása és átvétele. Az alábbiakban ezen válsághelyzet eddigi kommunikációs kezelését vizsgáljuk.

 

A vád súlya

Amennyiben igaz a HVG.hu vádja – erre vonatkozóan igen meggyőző dokumentumokat mutatott be a médium –, akkor olyan helyzetben van  Magyarország elnöke, mely az elnöki és személyes tekintélyének a végét jelenti. Egy doktori disszertáció plágiuma egyrészt szellemi lopás, másrészt a doktori cím illetéktelen használata. Ez önmagában megsemmisítő erejű az elkövető személyére nézve. A Köztársasági Elnöki Hivatalt pedig ennek a morális és jogi tarthatatlansága lehetetleníti el. Gondoljunk csak bele, hogy Magyarországon a köztársasági elnök nevezi ki egyetemi tanárrá az egyetemi oktatókat, a plágiumvád bebizonyosodása után Schmitt Pál mennyire vehető komolyan közjogi értelemben, arról nem is beszélve, hogy a nemzetközi porondon milyen reputációt tud ezek után kölcsönözni hazánknak?

 

Megtett kommunikációs lépések

Az MTI híre szerint >>A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a leghatározottabban visszautasítja, hogy a hvg.hu portál plágium elkövetésével gyanúsította meg az államfőt. A KEH az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményében felidézi, hogy Schmitt Pál köztársasági elnök 1992-ben készített Az újkori olimpiai játékok programjának elemzése címmel egyetemi doktori értekezést.

Mint írják, "a hiánypótló munkát" történészprofesszorok bírálták, akik summa cum laude minősítéssel értékelték. "Annak eldöntése, hogy az értekezés tartalmi és alaki szempontból megfelelő-e, az ő hatáskörük volt" - tették hozzá, megjegyezve, hogy "a dolgozat minősítése önmagáért beszél".
Kitérnek arra is, hogy Schmitt Pál, aki a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak (NOB) 1983 óta tagja, az értékezése forrásaként is megjelölt Nikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte. Kutatásaik során több résztéma megtárgyalása során együttműködtek. "A két munka legfontosabb alapforrásai a NOB ülések jegyzőkönyvei, valamint a NOB Végrehajtó Bizottságának jegyzőkönyvei, illetve a vizsgált olimpiák záródokumentumai" - olvasható a KEH kommünikéjében.
Úgy fogalmaznak: "A fentiek alapján a Köztársasági Elnöki Hivatal a cikkben megjelent plágium gyanúját a leghatározottabban visszautasítja."<< (MTI, 2012. január 11., szerda 20:15)

A Köztársasági Elnöki Hivatal által kiadott közlemény nem található meg Magyarország Köztársasági Elnöke hivatalos weblap „közlemények, levelek” menüpont alatt (azóta ezt pótolták), sem máshol. Így tehát az MTI által kiadott szövegre támaszkodhatunk. A szöveg alapján a vádat a hivatal nem cáfolta, csak a leghatározottabban visszautasította. Ez a két fogalom nem ugyanaz.

 Nézzük a hivatal érveit.

 Azért nem plágium, mert:

1) hiánypótló munka;

2) történészprofesszorok bírálták;

3) a forrásként megjelölt Nikolaj Georgiev neves sporttörténészt személyesen, jól ismerte;

4) Együttműködtek több résztéma megtárgyalása során;

5) A két munka legfontosabb alapforrásai a NOB ülések jegyzőkönyvei, valamint a NOB Végrehajtó Bizottságának jegyzőkönyvei, illetve a vizsgált olimpiák záródokumentumai.

 

Mindezek legfeljebb azt támaszthatnák alá, hogy Nikolaj Georgiev és Schmitt Pál társszerzők. Azonban sem Schmitt Pál, sem Nikolaj Georgiev nem tüntette fel a másikat társszerzőként. Mivel Nikolaj Georgiev műve hamarabb jelent meg, és eddigi ismereteink szerint sikeres szerzői jogi lépést Schmitt Pál nem tett annak érdekében, hogy elismerjék társszerzőnek, ezért a Hivatal védekezése – finoman szólva is – igen megkérdőjelezhető.

 (Ezen írás megjelenése után a hvg.hu interjút közölt Georgiev lányával, aki tagadta  Schmitt Pál társszerzőségét.)

A megoldás

A fentiek figyelembevételével a köztársasági elnök és hivatala a legnagyobb válságát éli ezekben az órákban. Mi lehet a teendő kommunikációs szempontból? A válságkommunikáció egyik alapvetése, hogy: ne hazudj! A válság kirobbanását előidéző eseményt el kell ismerni és a kármentésre kell koncentrálni.

Amennyiben bebizonyosodik a vád (persze a Hivatal szakemberei már most tudják a pontos igazságot), akkor az elnök személye menthetetlen. Ugyanakkor a Köztársasági Elnök intézménye még menthető. Mindent meg kell tenni a Hivatal szakembereinek – a nemzet reputációja érdekében -, hogy nagyon kicsit sérüljön csak az elnöki intézmény és a hivatal. Ennek egyetlen módja van. Rá kell venni Schmitt Pált, hogy mondjon le.

96 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr343539240

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: A Microsoft vette a lapot 2012.01.13. 20:12:56

A Microsoft bejelentette, hogy a jövő heti frissítésében a copy - paste funkció a Scmitt + C és Schmitt + V billentyűkkel elérhető a windows operációs rendszereken.

Trackback: Itt az új Elnöki Érem! 2012.01.13. 15:20:37

Néhány apróbb elemében módosul a Köztársasági Elnök Érdemérme, tudta meg a Vincent pénzverdei forrásokból.

Trackback: Békemenet kiegyenesített kaszákkal? 2012.01.12. 13:21:27

A békemenetről három dolog jut az eszembe, az első kettő sajnos lényegesen erősebben, mint a harmadik. Az első az, amikor valakik a tankokkal állnak szembe, a másik az, amikor felvirágozott tankok mellett masíroznak a mosolygó emberek, miközben hatalma...

Trackback: Summa cum laude 2012.01.12. 13:01:13

Alkotmányjogi jogesetmegoldás nem csak jogászoknak.Közjogi kreativitásunkat nagyban fejlesztette a közjogi jogesetek kitalálása. Ezt a példát segítség nélkül nem találtuk volna ki.A köztársasági elnökről egy online médiaszolgáltató olyan cikket tesz kö...

Trackback: Schmitt Pál plágium! 2012.01.12. 12:49:24

MTV Híradó jelenti: „Plágiumbotrány! Vélhetően időutazó lehetett a bolgár Nyikolaj Georgijev, aki nyolcvanas évek elején lemásolta Schmitt Pál 1992-ben írt doktori disszertációját.”

Trackback: Meghalnál a Fideszért? 2012.01.12. 12:38:59

Elmennél ma egy kormánypárti tüntetésre? Bezúznál kirakatokat? Gyújtogatnál? Ölni képes lennél Viktorért? Mennyire vagy fanatizálható?Felvonultál május elsején az átkosban? Ne legyenek illúzióink. Kormány mellett tüntetni diktatúrákban szoktak. Most, 2...

Trackback: Rogán Antal életrajza 2012.01.12. 12:38:37

Rogán egyéves pénzügyi ügyintézői gyakorlattal megy tárgyalni az IMF-hez. Tényleg az a jó az országnak, ha nem három felkészült gazdasági szakembert, hanem egy jogászt és két pártkatonát küld a Fidesz az oroszlánbarlangba? "Kihagyják Matolcsyt az...

Trackback: Matolcsy György életrajza 2012.01.12. 12:38:11

Hogyan irányíthatja egy nemzet gazdaságát az, akinek egyetlen nap munkatapasztalata sincs a versenyszférában? Nemzetgazdasági miniszterünk soha nem dolgozott vállalkozásban, ám figyelemre méltó időt töltött igazgatással, elnökléssel, kurátorkodással és...

Trackback: Orbán Viktor életrajza 2012.01.12. 12:36:42

Alkalmas-e az ország vezetésére Orbán, akinek mindössze egy éves szociológus gyakornoki szakmai gyakorlata van a megélhetési politizálás mellett? Mihez ért az ELTE-n huszonnégy éve szerzett jogi diplomájával? Nézzük meg Europass sablonba feltöltött él...

Trackback: Védi Schmitt doktoriját az egyik bíráló 2012.01.12. 12:29:01

Fontos alkotásnak és jó dolgozatnak tartja Schmitt Pál államfő doktori disszertációjára Kertész István ókortörténész, aki az írás egyik bírálója volt.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

liliom 2012.01.12. 10:41:09

A KEH csapata nem először tesz tanúbizonyságot hozzá nem értéséről. Sajnos többször láthattuk, hogy nem ismerik a televíziós elnöki köszöntő műfaját, és ezek szerint a válságkommunikációhoz sem értenek... Könyörgöm, ez egy szakma lenne!

MasterBlaster 2012.01.12. 12:28:50

Nem hiszem, hogy ennyire bénák lennének. Egyszerűen kell a hely valaki másnak (na, kinek?) Pali bácsi pedig nem akart lemondani, túl kényelmes ott fent a Sándor-Palotában.
Így előkerült Pintér Sanya páncélszekrényéből a megfelelő papír, futár a HVG-hez és kész. Nyilván nem egy újságíró talált rá véletlenül a bolgár eredetire, az gondolom nyilvánvaló.

Morpeusz 2012.01.12. 12:30:50

Remek hír megint ez a plágiumról szóló,"egy nagyszerű ország nagyszerű vezetői" sorozatunkat látják és hallgatják.

és ez megy 22 éve....

Ebrime 2012.01.12. 12:41:17

A KEH védekezése vicces. De adok nekik játszásiból igazat. Akkor is még kétely van. A doktori feltétele az önálló kutatási munka. Szóval, mi volt Scmitt Pál önálló kutatói munkája, és új eredményei?

bigthereal 2012.01.12. 12:45:30

@Morpeusz: "és ez megy 22 éve...."

nem, ez megy 68 éve...

68 éve nincs igazán felelős, elhivatott, becsületes, feddhetetlen, hazafias vezetője Magyarországnak.

egyébként, ha igaz a plágium, és nagyon igaznak tűnik, akkor schmittnek egyértelmű bukta!

ThufirHawat 2012.01.12. 12:46:26

@MasterBlaster: Pont így látom én is. Kell a szék, hát Viktor megnyomta a katapult gombot. Sajnálom ezt a buta, naív embert, akinek mérhetetlen becsvágyát már ennyien kihasználták, de mégis szórakoztató lesz látni, ahogyan repül.
Másrészről viszont roppan félelmetes, hogy ilyen eszközöket használnak a Hazánkban.

ökörpöröly 2012.01.12. 12:49:08

@MasterBlaster: Shit-Snitt-Skicc Pál azt csinálja, amit mondanak neki. Egész élettörténete abból állt, hogy mindig, mindenkinek nyalt, soha nem mondott ellent. Nem életszerű, hogy pont most menne szembe a regnáló hatalommal. Ráadásul azt hiszem, az extra vastag pofabőre ellenére már neki is kényelmetlen a helyzete. Eddigi életében jogtalanul és érdem nélkül, silány szellemi és jellembeli képességei ellenére egy sikeres karriert futott be. A jelenlegi pozíciója viszont vesszőfutás számára, bármennyire is gátlástalan, érzéketlen, jellemtelen. Persze a hivatali ideje letöltése utáni juttatások -100 milliós ingyenes villa, különleges ellátások, kiemelt juttatások- is vonzhatják, de ezt a Fidesz elintézte volna neki 2 évnyi regnálás után is.
Itt valószínűleg az Orsós-Olstein-rezsim elleni újabb, teljesen jogos támadásról van szó, melyet az ellenzék, illetve a mögöttük álló média indított.
Szerintem lehetséges a lemondása, ha megvizsgálja a Magyar Akkreditációs Bizottság a fércművét, és visszavonja tőle a tudományos fokozatát. A kormány megint iszonyatos támadásnak tenné ki magát, illetve a teljes tudományos értelmiséget, ha erőszakkal próbálná elnyomni a vizsgálatokat. A jelenlegi nemzetközi helyzetben nem lenne helyes lépés.
A kormány pozíciója folyamatosan romlik mind itthon, mind külföldön. Nekik az ez ügy úgy kellett, mint púp a hátukra.

titkosgyilkos 2012.01.12. 12:49:55

"A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) a leghatározottabban visszautasítja, hogy a hvg.hu portál plágium elkövetésével gyanúsította"

A gyanúsításon mit kellene visszautasítani? Az tény.
Hogy a plágium maga tény-e, azon nyilván meg lehetne vitatkozni, mint az egykétkulcsos szja-n, bár ilyen helyzetben nem biztos, hogy arroganciával érdemes válaszolni.

igazi hős 2012.01.12. 12:54:59

@MasterBlaster: Szó szerint ezt gondoltam és is: Viktor a válságból előremenekül, persze ehhez elő kellett venni Pali bácsi aktáját és a kész forgatókönyvet. 3 hónapon belül kiderül, hogy mekkorát tévedtünk.

Reckl_Amál · http://recklamal.blog.hu 2012.01.12. 13:02:08

@titkosgyilkos:
Nyilván hasonló félanalfabétákkal vette körbe magát Schmitt, mint amilyen ő maga is.

A védekezés egyébként meglehetősen tekintélyelvű. Arról szól, hogy nem illik egy ilyen magas rangú embernél ilyesmiket firtatni. Hát, a professzorok (okos emberek) is ötöst adtak rá. Schmitt a szerzővel is jóban volt, vagyis egy szinten áll a haverral, ha nem is ő írta pont ezt, hát bármikor írhatna ilyet. Mert bennfentes, hiszen forrásért a saját szekrényébe kellett benyúlnia. Mindent tud a témáról. Jóformán nem is fontos, ki írta le ezeket a gondolatokat először. Hiszen együtt dolgoztak.

Hogy aztán ez a törvényeknek nem felel meg, nem számít. Hogy igazságtalan azokkal a doktorokkal szemben, akik történetesen vették a fáradságot, és megírták, szintén nem baj. Bizonyos embereknek - pl. egy snájdig olimpia bajnoknak - elnézzük.

Nem tudom, tényleg arról van-e szó, hogy Orbán készíti elő a helyét. Vagy ez puszta figyelemelterelés az Unió bekeményítéséről. Esetleg a HVG remek akciója, amivel ennek az öntelt, üres fejű, gerinctelen baromnak alaposan alávágtak.

Csatlakozom ahhoz, aki azt mondta, hogy félelmetes, ha ezek a hatalom módszerei. De legalább ilyen félelmetes, ha egy ilyen pitiáner csaló államfője lehet a hazámnak.

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2012.01.12. 13:13:17

@bigthereal:
Mifasz, Horthy még az volt? Inkább Smitpáll, doktorként vagy anélkül.

almatermelő 2012.01.12. 13:14:58

Az ellenzék számára egyszerűbb dolog egy könnyen támadható elnököt kritizálni....Tehát a saját oldal dobta fel.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.12. 13:16:04

bovli orszag, bovli kormany, bovli KE, bovli doktori disszertacio ....

ökörpöröly 2012.01.12. 13:17:33

@Reckl_Amál: Az egész hozzáállás jellemző az Orsós-Olstein-rezsimre. Az ország elsősorban azért tart itt, mert Orsós-Olstein kizárólag zsarolható, hűbéres beállítottságú, szolgai módon gondolkozó, megvehető emberekkel hajlandó együttműködni, ugyanis ezek szerinte kevésbé veszélyesek a pozíciójára.
Ott tartunk, mint a Rákosi-rezsimben, amikor péksegédek, szabóinasok alkották a politikai és gazdasági elitet. Az ország pusztulása és lerohadása, Európából való kitaszítottsága ennek a következménye.

É2I 2012.01.12. 13:18:10

Mostmár értem miért szigorították meg a plagizálást akár börtönnel való büntethetőséggel is. Vészforgatókönyv Viktor menekülési útvonalára. Ez a hülye Schmitt meg vigyorogva írt alá neki minden kiszart törvényt.
Ez a nyereményed Palika: egy gyomros.

Dr.Dr. VUVUZELLANÉNI okleveles tengerimalac hentes 2012.01.12. 13:21:53

@almatermelő: smmi ertelme nem lenne.
Ha el akartak volna kuldeni, azt megtehettek volna pofavesztes nelkul is. Eddig is prancsra tett mindent.
Eleg baja a fidesznek, hogy orbanon, es a mengele-matolcsin rohog a vilag, nem hianyzott nekik hogy a hazi alairojukbol ekkaora hulyet csinaljanak.
Csak ugy tudom elkepzelni, hogy attol az oldalrol jott a kiszivarogtatas, hogy el akartak "engedni a kezet", amire a sertodott skicpali esetleg lepett valami olyat, vagy kilatasba helyezett valamifele megszelloztetest, ami nem tetszett orbaneknak. Amilyen idiota, siman lehet, hogy annyira beleelte magat a szerepebe, hogy azt hitte, nem lehet eltavolitani.

ThufirHawat 2012.01.12. 13:23:42

@É2I: Nem, a nyereménye (ideális esetben) egy kis seggbekuki lesz a börtönben, azon törvény alapján, amit ő maga írt alá. Istenem, hát nem gyönyörű az élet?

öregmogyi 2012.01.12. 13:24:36

és mitől "hiánypótló" munka egy már meglévő könyvből idézni?

engem gyíkká változtatott 2012.01.12. 13:25:57

"Egy doktori disszertáció plágiuma egyrészt szellemi lopás, másrészt a doktori cím illetéktelen használata. Ez önmagában megsemmisítő erejű az elkövető személyére nézve. A Köztársasági Elnöki Hivatalt pedig ennek a morális és jogi tarthatatlansága lehetetleníti el. "

Hát ezzel vitatkoznék.

A mai magyar keresztény-konzervatív erkölcs szerint egyrészt nem elítélendő a lopás, csalás, ha azt egy magát keresztény-konzervatívnak valló követi el. (Ahogy a besúgó vagy sima mszmp-s múlt sem az pl.)

Jogilag sem tarthatatlan, mivel a jogi körülményeket az egy délután alatt átírható jogszabályok, illetve a párt irányítású bíróságok, ügyészség és egyetem alkotja.

Szerintem SEMMILYEN következménye nem lesz ennek.

És szerintem nem is kell lemondania, ő a személyével pontosan azt képviseli, amit kell, és úgy, ahogy kell.

dr kíváncsivagyok 2012.01.12. 13:27:37

Bóvli kormány - bóvli kormányfő !

dr kíváncsivagyok 2012.01.12. 13:30:59

Hiánypótló munka ??? Egy fordító párezerért lefordította volna,...ha valakinek hiányzott !

pástétom 2012.01.12. 13:31:49

Orbánnak kell a menedék, és az az államelnöki szék lehet.

kormányzó 2012.01.12. 13:35:00

Meg Nem erősített források szerint (Matild néni kocsmája)Egy őszhalyú vénemeber forma ál a Sanyi- palota ablakában,és szeméből krokodil-könnyeket potyogtatva ordibálja:VEZÉREM! TE TETTED EZT!!

Meg Nem nevezett informátorunk (csapos) tudni véli,a Kormány az eset kapcsán,újabb hitelkérelemmel fordul az IMF-EU bankunkhoz.

ökörpöröly 2012.01.12. 13:36:23

Az is lehetséges, hogy Shit-Skicc-Snitt Pál helyet Simicska sofőrjét teszik be a helyére, aki inszeminátor képesítés mellett rendelkezik A, B, C, D, E kategóriás jogosítvánnyal is. Egy olyan országban, ahol a válság kellős közepén Simicska-csicska 1976-ban Végeztem Egy Tanfolyamot Lászlóné gazdasági csúcsminiszter lehet, ott minden megtörténhet.
Ez egy halálraítélt ország.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2012.01.12. 13:38:59

Most tényleg az a legnagyobb probléma, hogy Messerschmitt nem tud összebarkácslani egy doktorit? Hát persze, hogy nem! Le fog mondani? Hát persze, hogy nem? De legalább addig sem Ork bán és Matocsly ámokfutásával van elfoglalva a nagyérdemű!

Bohócország!

Before · http://azbeszt.blog.hu 2012.01.12. 13:40:11

Amellett, hogy egyetértek a post lényegi tartalmával, megjegyzem, hogy a ki mit cáfol, illetve utasít vissza, ez csak játék a szavakkal. Visszautasítja, cáfolja, kikéri magának, mind ugyanazt jelenti: "milyen libát?"

pástétom 2012.01.12. 13:41:28

A szombati kormánytámogató tüntetésen már szükség lesz a Pali melletti kiállásra is.

Undortodox 2012.01.12. 13:42:53

Kicsit off-topic, de most érkeztem magyarhirlap.hu-ról és ezt muszáj kiírnom magamból:
Van az a perverz szokásom, hogy a Népszavától a kuruc.infoig mindent, de tényleg mindent elolvasok. Az így szerzett ismeretanyagot utána áttolom a belső szűrőimen és kiszarom a magam igazát. Ebben az emésztési folyamatban a kommenteket is elolvasgatom. Na mármost a magyarhirlap.hu kommentjei között (igaz, hogy csak úgy egy tucatnyi ember) olyan szintű sötétséget véltem felfedezni, mint talán még sehol. Ez az egykor egész színvonalas újság, most a kádári romantikában élő, ám a komcsikat zsigerből gyűlölő, nemezsapkás turbómagyarok gyűjtőhelye lett. Egyenesen követelik az Unióból való kilépést, liberálbolsevik összeesküvésról beszélnek és sajnos elég sokan vannak.
Komolyan, értem én, hogy az egész világ ellenünk van, ezért volt Mohács, Trianon, 56 meg fasz tudja mi még. Ez az ország kurvára megérdemli a sorsát, mert ostoba lakói semmiből sem tanulnak és 100x is ugyanabba a szarkupacba lépnek bele. Tömegek tapsikolnak keresztény Viktor szocialista retorikájának és közben észre sem veszik, hogy mekkora balos ez a kurva kormány. Nem akarok hangulatkeltő hasonlattal élni, de Hitler is ekkora népszerűségnek örvendett egészen a keleti fronton elszenvedett sorsfordító csapásokig. Tényleg 16%-nyi ember még mindig mosollyal harap a fosba? Hihetlen, de tényleg...

kormányzó 2012.01.12. 13:43:46

@ökörpöröly:
A Sofőrök nevében, KIKÉREM magamnak ezt agyalázatos feltételezést!

A mi gerincünk legfeljebb meszes,de semmiképp sem hiányos!

Gabbesz 2012.01.12. 13:48:13

@engem gyíkká változtatott: Nem értünk egyet. Ha marad, akkor kb. olyan támadási felületet az ellenzéki pártoknak, mint Gyurcsány öszödi beszéde. Elég csak két dologra rámutatni: normális országban lemond minden tisztségről az a politikus, akik ilyen csaláson kaptak (ld. Németo.), másrészt Sch. P.-t személyesen Orbán Viktor nevezte ki, tehát az ő felelőssége az is, ha marad.
Ha marad az elnök úr, akkor ezt a két dolgot kell folyamatosan ismételgetni.

ökörpöröly 2012.01.12. 13:49:36

@kormányzó: Nem a sofőrkart kritizáltam. Távol álljon tőlem, hogy bármely munkakör becsületes dolgozóit összekeverjem a Fidesz-maffia csicskáival! :)

MasterBlaster 2012.01.12. 13:49:44

Viktornak néhány napon belül döntenie kell. Államcsőd vagy totális hátraarc. Az államcsőd nem opció, mivel a mögötte álló gazdasági holdudvar soha nem engedné, hogy elapadjon az Uniós pénz, ami most számolatlanul ömlik hozzájuk, a hátraarc pedig számára képtelenség. Maradt egy menekülőút, de ott ül Pali bácsi, de már nem sokáig.

Emiksz 2012.01.12. 13:50:20

Jajj de tudtam, hogy ez lesz. Lemondatják, és újabb öt évre betolnak egy hasonló gerincet, mostantól újra öt évre. Így a következő kormányt nem csak 1 de három évig 5zopatja a Fidesz.

beszédírók 2012.01.12. 13:51:54

@Before: sajnos a magyar közbeszédben valóban ugyanazzal a jelentéstartalommal használják ezeket a szavakat, pedig fontos lenne a különbségtétel, mert:
cáfol= hitelt érdemlően bizonyítja az állítás valótlanságát.

Sokszor a "tagadni" ige értelmében használják a "cáfolni" igét, ami nagyon pontatlan.

Emiksz 2012.01.12. 13:52:34

Amúgy, ha a HVG téved, azonnal be kell perelni. Ha ez nem történik meg a héten, akkor nyomaték ide, leghatározottabbság oda, a Sándor palotában lényegében elismerik a svindlit.

2012.01.12. 13:54:47

a KEH közlemény számomra megerősítette, hogy valóban illetéktelenül másolta át a dolgozat nagy részét. Ahogy a blogbejegyzés is jól rámutat, nem mutat fel érdemi védekezést, nem cáfolta a hvg állításait, helyette maszatol, irreleváns dolgokat ír,tények helyett tekintélyekre hivatozik.
Mentő körülmények felsorolásának is rossz a szöveg, ha ugyanis megtörtént az illetéktelen forrásfelhasználás, ezek csak súlyosbítják a helyzetet:
- bírálat során "szaktekintélyeket" vezett vele félre
- olyan munkáját használta fel a saját céljaira, aki a személyes ismerőse volt, akivel együtt dolgozott....
na tegyük fel tényleg közösen dolgozták a "mű" eredetijén, ültek együtt a NOB könyvtárában, egyik diktált, másik felSKICCelte franciául, stb (innen már kezd scifi lenni) - na de jó barátja segítségét képes még sem említeni a műben? És bolgár barátjától is sehol egy köszönetnyilvánítás? Na de már ott ibukik a dolog, hogy NEM csapatmunkáról hanem SAJÁT kutatásra van szükség egy ilyen tudományos fokozat elnyeréséhez.
Egyébként meg várom a fejleményeket, meddig képesek elmeni, mert még ha tényleg csupa koholmány lenne az egész, hatásában akkor is hatalmas károkat okozhat a fidesznek, aki mindig is pragmatikusan viszonult a népszerűséghez: innentől nekik is sak 1 kolonc. Ez az ő bajuk, itt azonban nem csak az "álamfő" tekintélyéről mér ez a két szó egymás melllett mindent elmond...) van itt szó, hanem az egész magyar tudományos élet hitelességéről...

2012.01.12. 13:59:20

(bocs az elírásokért, nem a TF-re jártam, csak túl gyorsan gépeltem...)

osgood 2012.01.12. 14:01:04

"az elnök személye menthetetlen. Ugyanakkor a Köztársasági Elnök intézménye még menthető. Mindent meg kell tenni a Hivatal szakembereinek – a nemzet reputációja érdekében -, hogy nagyon kicsit sérüljön csak az elnöki intézmény és a hivatal."

Az intézmény már vagy két éve közröhej, ahogy a személy is. Mi változott a lebukással? .... Semmi? Na kérem, így kell lebukni.

@öregmogyi: az értekezésnek - ha minden igaz - volt két opponense. Ezt a kérdést nekik kellene feltenni, ők adták írásba. Szeretném őket is végignézni, míg megmagyarázzák.

magyar ember teli szájjal 2012.01.12. 14:10:07

"mely az elnöki és személyes tekintélyének a végét jelenti" :) Jó kis elemzés, idáig olvastam.

ökörpöröly 2012.01.12. 14:10:58

@wowww: A Magyar Akkreditációs Bizottság elnöke jelezte, hogy ki kell vizsgálni az adott esetet. A magyar tudományos életet, illetve a tudományos fokozatokat mérhetetlenül ellehetetlenítené, ha az Orsós-Olstein-rezsim erőszakkal beavatkozna a felülvizsgálatba. Ilyen komoly szakmai fórum viszont nem engedheti meg magának, hogy a teljes nemzetközi tudományos elit előtt leégjen.
A jelenlegi helyzetben teljesen nyilvánvaló, hogy nemzetközi sajtó -a tudományos is- nagyon komoly nyomást fog gyakorolni a hazai tudományos, gazdasági és politikai életre, ha a diktatúra megpróbálja megakadályozni a vizsgálatot.
Én nem osztom azok véleményét, akik azt mondják, hogy ezt az esetet el lehet hallgatni, el lehet tusolni, mintha mi sem történt volna. A Fidesznek le kell mondatnia a bábját. Orsós-Olsteinnek és a Simicska-Nyerges-Pintér-maffiának mostanában úgyis kurtítania kell a vitorlát, azaz nincs szükség már a Nemzet Golyóstollára, aki mindent aláír. Sokkal jobban járnának, ha egy tekintélyes karriert befutott, Európának eladható, de mégis zsarolható, kézben tartható közismert személyt tennének a helyére, már amennyiben nem Orsós-Olstein szándékozna beülni az államfői székbe.

engem gyíkká változtatott 2012.01.12. 14:12:29

Ebben az ügyben szerintem a legfontosabb kérdés az maradt csak, hogy ki tud róla, és kik nem.

Mennyire lehet sikeres ennek a csalásnak a pártmédia általi elhallgatása?

Mennyire terjednek a hírek a pártmédián kívül?

Lehet, hogy ez egy jó kontrasztanyag lesz ennek felmérésére.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2012.01.12. 14:13:54

"olyan helyzetben van Magyarország elnöke, mely az elnöki és személyes tekintélyének a végét jelenti"

Hogy minek a végét?

twollah / bRoKEn hOPe, sUppLeX · http://freewaresoftwarenews.blogspot.com/ 2012.01.12. 14:14:47

Ebbol nehez lesz ugy kiverekednie magat Schmitt Palnak, hogy ne legyen saros utana.

2012.01.12. 14:24:29

Hehe!

Magyarul a doktorija ugrik, vagy ugorhatna.
Emiatt az egész munkássága is ugrik, ill. a doktori miatt megléphető munkássága ugrik.
Ezért a Közt. Elnöki cím is ugrik, és teljesen jogtalanná váli, visszamenőlegesen is.
Innentől kezdve viszont jogtalanul írt alá törvényeket és az alkotmányt, ami már nem alkotmány, hanem valamilyen bázistörvény. :)
Tehát minden, amire a hejesírásbajnok rányomta a kézjegyét, az mostantól nem él.

Tardigrada. 2012.01.12. 14:33:49

és most visszavonják paja bácsi állami kitüntetéseit is mint érdemtelenét?

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2012.01.12. 14:34:37

@Fedor: olyan helyzetben van Magyarország elnöke, mely az elnöki és személyes tekintélyének a végét jelenti"
..könyörgöm, tekintélye hol volt ennek az embernek? Magyarországon nem, az biztos!

Teszt.Elek 2012.01.12. 14:37:41

Komolyan ekkora hír ez?

Tényleg ez veri ki a biztosítékot, ha valaki skicc palira gondol?

Szerintem nagyobb gond is van a csávóval annál, hogy nem volt képes egy doktorit saját kútfőből összehozni.

Kezdjük mondjuk rögtön azzal, hogy a mai napig nem képes önálló gondolatokra, helyette azt mondja és teszi, amit utasításba kap a főnökétől.

Buta megélhetési ex-kommunista. Vajh nála miért nem baj az, hogy MSZMP pártfunkci volt?

emem 2012.01.12. 14:38:36

"olyan helyzetben van Magyarország elnöke, mely az elnöki és személyes tekintélyének a végét jelenti"

Miért, ennek a pasasnak eddig volt elnöki és személyes tekintélye? Engem ez a hír egyáltalán nem rázott meg: körülbelül ennyit is vártam az álamfőtől. Ha történetesen maga írta volna a doktoriját, az is csak annyit jelentett volna, hogy a követelményeknek hála a hülyék is le bírnak doktorálni. Ami szintén köztudott. A két lehetőség között csak gerincben van különbség, de az elnök úr életútját tekintve nem hiszem, hogy bárkinek olyan illúziói lettek volna, hogy ő gerinces ember. Mi másért is választotta volna a Fidesz magyarországsági elnöknek, mint hogy bízhatott a gerinctelenségében.

osgood 2012.01.12. 14:39:46

@beszédírók: Igen, tegnap este utánakerestem... épp egy Kertész-kaliberű arc feltűnése miatt volnék rohadtul kíváncsi arra, hogy mi a mondanivalójuk az ügyben. Már csak azért is, mert tudomásom szerint ilyen formai ... hm... hibák miatt manapság már diplomatervet is visszadobnak. Oké, meg rohadtul frusztrált és irigy vagyok, mert engem meg ált. isk. negyedikbe nem engedtek volna tovább egy álamfő-álomás produkció után, belőle meg tessék nézni, mi lett.

Teszt.Elek 2012.01.12. 14:45:29

jah igen.. emlékezzünk vissza skicc pali megválasztásának idejére:

videa.hu/videok/hirek-politika/mas-lesz-mint-solyom-laszlo-fidesz-orban-viktor-8CnYdjOprude97ti

Úgy reklámozták az elvtársak, hogy ő "emberközeli" köztársasági elnöke lesz az országnak, aki minden bizonnyal hamar népszerűvé válik majd. kacc.

kinney 2012.01.12. 14:45:46

én egy kicsit máshogy látom ezt:

1. személy szerint nagyon elítélem, és szánalmasnak tartom, ha valaki összeollózza az államvizsga dolgozatát, doktorira ez fokozottan érvényes; szerintem az szerezzen doktori fokozatot, akit tényleg érdekel az adott téma, és annak komolyan a szakértője kíván lenni. schmittnél persze nyilván nem ez volt a helyzet, hanem az akkor tisztségeihez jól mutatott egy doktori fokozat.

2. másik oldalról schmitt sohasem volt a sporttörténet, sportelmélet kutatója, oktatója stb., így részéről egy ilyen témájú fokozat tényleg csak a "papír" miatt kellhetett; valószínűleg sem akkor, sem azóta senki nem vette túl komolyan, megkockáztatom, hogy kevesen tudták, hogy egyáltalán van neki.

3. munkáját nem befolyásolta, különböző szakmai beosztásaihoz (pl. NOB alelnök) valószínűleg nem is volt feltétel.

4. ezek alapján nem gondolom, hogy a közvélemény nagyobbik részének egyáltalán az ingerküszöbét elérné ez a probléma.

5. a KEH közleménye válságkommunikációs oldalról (ami ennek a blognak a témája volt) szerintem tökéletesen rendben van, az adott helyzetben - az ő oldalukról nézve - nem hiszem, hogy ennél jobban lehetett volna reagálni, hiszen ez a közlemény
- nem tagadja közvetlenül a vádakat,
- a visszautasítással mégis elhatárolódik tőle, azaz a felületes olvasó mégis tagadásnak értheti,
- ad egy valamiféle magyarázatot, amely alátámasztja schmitt szakmai kompetenciáját (közös kutatás, közös forrásanyag stb.),
- a felelősséget finoman áttolja a bírálókra (magyarázzák meg ők, hogy miért fogadták el, ha nem volt jó), és legfőkképpen

- a meglepően gyors kommünikével időt nyertek arra (egy pár napig elég ez is), hogy kitaláljanak egy mélyebb magyarázatot / kommunikációs stratégiát -- ez az idő pont elég lesz arra, hogy kiderüljön, hogy érdemes-e folytatni, vagy néhány napon belül elhal az egész.

szóval nem gondolom, hogy szakmailag ilyen gyorsan ennél jobban lehetett volna kezelni az ügyet.

most direkt csak a válságkommunikációs oldalnál maradtam, nem mentem bele az ügy morális és politikai vetületébe, mert a kommunikáció volt a blog témája.

beszédírók 2012.01.12. 14:54:53

@kinney: Azt hiszem, ha a mai média-megjelenéseket tartalmi-minőségi és mennyiségi szempontból elemeznénk, akkor nem támasztaná alá az állításpontodat. Itt nagyon fontos az időfaktor. Bármilyen 'magyarázat' amit kitalálnak csak ront a helyzeten. Minél tovább húzzák annál több negatív média-megjelenést fognak elkönyvelni. Nem hiszem, hogy ez lenne a cél. Vagy akinek ez a célja, az nem jó kommunikátor. Azonban a legfontosabb, hogy a nemzet egységét megjelenítő intézmény reputációja nyaldossa alulról a béka valagát. Ezt nagyon nem kéne engedni, ha csak van egy csöpp felelősséérzete és szakmai tudása a "csapatnak".

osgood 2012.01.12. 14:59:06

@kinney: "5. a KEH közleménye válságkommunikációs oldalról (ami ennek a blognak a témája volt) szerintem tökéletesen rendben van"

Szerintem meg nem lehet olyan felületesen olvasni, hogy a fekália tologatásánál többnek tűnjön a dolog. A tökéletes kommunikáció az lett volna, ha előhúznak egy korabeli, hiteles dokumentumot, amely arról szól, hogy N. G. bulgáriai illetőségű férfiember hozzájárul ahhoz, hogy egy bizonyos S. P. ilyen meg olyan című doktori értekezéséhez közös kutatásaik (publikációik??) eredményeit felhasználja, keltaláíráspecsét. Ennek hiányában pedig nincs tökéletes kommunikáció, csak szánalmas háthabeveszik-makogás.

osgood 2012.01.12. 15:01:10

@beszédírók: "@kinney: álláspontodat"

MONDOM: áláspontodat. Tanuljátok már meg!

kinney 2012.01.12. 15:05:17

@beszédírók: @osgood:

persze, nyilván az lett volna a jó, ha rögtön adnak egy tökéletesen hihető cáfolatot és magyarázatot, de - sajnos szerintem is - ilyen nem létezik.

azaz ebben a helyzetben, amikor a "semmivel lehet csak védekezni" a kiadott közlemény jól megállja a helyét.
ti mit mondtatok volna az ő helyükben, ami nem lett volna még szánalmasabb?

osgood 2012.01.12. 15:10:22

@kinney: Csak amit a boszorkány a klasszikusban (ha már felbukkant: "engem gyíkká változtatott") Francba, lebuktam.
Minek ezt ragozni? Mit lehet ezzel elkerülni? Szerintem itt egy hibát tetéznek egy másik ugyanolyannal.

liliom 2012.01.12. 15:11:22

A "csapat" színvonala - szigorúan kommunikációs szempontból - pont olyan, mint az elnök teljesítménye. Nem volt meglepően gyors kommüniké - pl. azóta cáfoltak már bármit is? Vagy ezzel el van intézve minden???
A felelősséget nem lehet áttolni senkire, gondolom beadni már csak maga adta be élete fő művét Pál.
Magyarázatot meg végképp nem ad semmire.
De aki valaha csinált már válságkommunikációt, az az első és legfontosabb alapelvről sohasem feledkezik meg: nem lehet újból hazudni. A lényeg elhallgatása pedig ugyancsak az.
És szintén ide tartozik, hogy tényleg nem kellene mindenkit hülyének nézni: "a felületes olvasó mégis tagadásnak értheti". Ebben az országban nem csak Schmittpalik élnek!!!

kinney 2012.01.12. 15:13:47

@osgood:
igen, de ez az ő helyzetében már politikai döntés.

ezért írtam korábban, hogy azzal nem akartam foglalkozni, csak a meglévő helyzetben a kommunikációs lehetőségekkel.

kinney 2012.01.12. 15:15:32

@beszédírók:

"@kinney: álláspontodat"

?? ezt nem értem.

Cylon Brother Cavil · http://koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu 2012.01.12. 15:18:31

@kinney: @beszédírók: ha jól értelmezem, a post lényege nem az, hogy smitpalinak hogyan kelett volna védekeznie és mikket kellet volna összehadoválnia, maszatolnia és idöt nyernie, hanem arol:

a kösztársasági elnöki HIVATAL szempontyából és az INTÉZMÉNY szempontjából jobb lett volna, ha nem hazudnak.

magasrol le van szarrva smitpali, ebben a hejzetben qrvárra nem az ö érdekei fontosak, hanem az, hogy ezel magát a KÖZTÁRSASÁGI ELNÖKI intézményt járattyák le.

Éppen ezért a postíró jól látja a lényeget. Szerintem

(a hejesírás már az uj szabájok szerint elenörzött)

beszédírók 2012.01.12. 15:18:41

@kinney: A helyzet roppant nehéz és kínos. magyarországon általában a válságkommunikációt úgy "szokták" művelni, hogy mondanak valamit a sajtónak (persze nem az igazságot), aztán majd jól összedugják a fejünket, hogy valami igazán kreatív hazugságot találjanak ki. ( lásd pl. vörösiszap). A válságkommunikáció lényege, 1.) nem hazudunk, 2 folyamatosan releváns információkkal látjuk el a médiát, 3) így átvéve a kommunikációs kezdeményezés szerepét 4) a kármentés érdekében. Sajnos itt a helyzet rosszabb. Mert ha igaz a vád, akkor a válságkommunikáció szabályai szerint el kell ismerni.
Ezért én biztos nem adtam volna ki közleményt. Egész délután és este folyamatos háttéregyeztetéseket tartottam volna, majd másnapra összehívok egy nyilvános sajtótájékoztatót, ahol lemond az elnök. Első hallásra abszurdnak tetszik, de biztos, hogy ezzel a lépéssel mindenki, még az elnök is a hazáját szolgálta volna. Így azonban egy szánalmas, és ha lehet ezt mondani teljes erkölcsi megsemmisülés lesz az eredmény

fagzal 2012.01.12. 15:19:40

Lemondani?? Ebben az országban senki sem mond le önként semmiről!

beszédírók 2012.01.12. 15:23:19

@kinney: de ami még fontosabb, hogy teljesen lejáratódik a magyar államiság, melyet a köztársasági elnök intézménye fog össze a legmagasabb fokon. Lehet, hogy erőteljes az állítás, de a magyar polgárokat járatják le végsősoron.

dr. Tonyk 2012.01.12. 15:26:06

Ami most jön, a tanítónéni úgy hívta a suliban: Helycserés támadás.
A Fidesz gerillázott egyet. Kiadta az infót, Pali belebukik, Viktor meg megy a helyére. Így az IMF elől is megmenekül, és pár évig még szopathatja a kormányváltókat (ha lesz ilyen). Ha nem akkor a Zembereket.

idelle · http://egymondatban.blog.hu/ 2012.01.12. 15:27:56

"Ennek egyetlen módja van. Rá kell venni Schmitt Pált, hogy mondjon le."

te melyik mátrixban élsz?

Szabad Gábor 2012.01.12. 15:29:19

Egy fő méltóság nélkül

porcsin2012. január 12. 09:08

Debrecen egyetemének centenáriumára várják Schmitt Pált. Ki fog jönni?

www.vagy.hu/tartalom/cikk/1433_egy_fo_meltosag_nelkul

beszédírók 2012.01.12. 15:30:21

@idelle: egy lehetséges világban :-)

beszédírók 2012.01.12. 15:33:39

@Szabad Gábor: Mindezek után egyetemisták közé menni. Felér egy kommunikációs halálugrással.

Liberias szkeptikus 2012.01.12. 15:33:57

@bigthereal: nem ertek veled egyet
1. horthy szerintem nem volt "elelős, elhivatott, becsületes, feddhetetlen, hazafias vezető"
2. volt ott szabadon valasztott kormany 45-47 kozott, a minosegukrol nem tudok mit mondani
3. es ott volt Nagy Imre 56ban, szerintem ra igaz, hogy "felelős, elhivatott, becsületes, feddhetetlen, hazafias vezető", ezt legkesobb halalval kierdemelte....

szorszalhasogatasnak tunhet, de akkor is, a 68 ev az nem 68

Cylon Brother Cavil · http://koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu 2012.01.12. 15:37:12

Ahol@idelle: @beszédírók: vagy legalábbis szeretnénk élni egy normálisabb világban.
Mondjuk ahol a "köz-tisztviselő" (direkt így írva, az értelmezhetőség kedvéért) valóban a köz-ért dolgozik.
Ahol a lopás nem kreatív hasznszerzésnek minősül (bármilyen értelemben), hanem lopásnak.

osgood 2012.01.12. 15:38:16

@kinney: Értem én, de szerintem vannak olyan dolgok, amik tűzoltás keretei között sem vállalhatók. Kárt nem mérsékelnek, időt nem nyernek, célszemélyt nem tisztáznak, állítást nem cáfolnak (csak visszautasítanak, ami röhej). Csak felállnak egy magasabb trágyadombra, azzal, hogy mellédumálnak.
Tényszerűen kellett volna. Schmitt Pál ma este kicsit sápadt, ingerült, de azt ígérte, hogy péntek délig meghozza (meghozatja) az ügyben a _politikai_ döntést (gazdáival). Pont. Péntek délben sajtótájékoztató arról, hogy SP mekkora kaliber és miért kell maradnia.

beszédírók 2012.01.12. 15:46:29

@Cylon Brother Cavil: nem akarok nyelvészkedni, csak érdekességképpen:

A magyar miniszter szavunk a 'ministro' latin igéből származik, aminek a jelentése (ételt, italt) felhord, kiszolgál, ellát, szolgáltat, nyújt, előteremt. (Györkössy Alajos latin-magyar szótár, Budapest, 1978, hatodik kiadás)

Cylon Brother Cavil · http://koszonjuk-miniszterelnok-ur.blog.hu 2012.01.12. 15:53:53

@beszédírók: ja, tudom. Jó messze állnak tőle. Mármint az eredeti jelentéstől.

osgood 2012.01.12. 15:55:05

@beszédírók: ...ami egyébként bizalmi állás, de talán nem haladná meg Schmitt Pál képességeit. Kötcsén már főzte a lecsót a gazdinak :)

beszédírók 2012.01.12. 16:01:52

bréking: Kizárt, hogy édesapám társszerzőként dolgozott volna Schmitt Pállal úgy, hogy nem tünteti fel a nevét a munkáiban - hvg.hu/itthon/20120112_malina_georgiev_schmitt_pal

kinney 2012.01.12. 16:16:05

@beszédírók:

ezt én értem, és egy teoretikus világban (és kommunikációelméletben) tökéletesen így lenne helyénvaló.

de a való életben ez sajna nem így működik. még egy vállalatvezetőt sem lehet rávenni, hogy a krízis első napján lemondjon, nemhogy egy államfőt. nemcsak nálunk, lásd német államelnök wolf vagy monika-gate clinton esetét. mindketten ugyanígy maszatoltak, és clinton meg is úszta, wolf is erősen kérdéses (gyurcsány-gyerekről nem is beszélve, aki 2,5 évig húzta a lemondást). de a british petrol sem sietett a beismeréssel a múltkori mexikói-öböl szennyezésekor, ha jól emlékszem elég sokáig a platform üzemeltetőjére tolták a felelősséget. az ellenpélda persze a német védelmi miniszter, de ott is kérdés, hogy a lemondás az ő ötlete volt-e vagy a kancelláré.

krízist úgy kell menedzselni kommunikációs oldalról, hogy felméred a kárt, és elmondod a főnöködnek a különböző válságmenedzselési scenáriókat és kommunikációs következményeket, majd ...ő dönt, sajna. és az elején a vezetők ritkán döntenek a lemondás mellett, ezért a komm. stábnak az elején még úgy kell ügyeskednie (amikor általában még nekik sincs meg az összes szükséges infójuk, mert egy hibázó vezető még nekik is szégyelli bevallani az igazat, így legtöbbször még feléjük is torzítva jutnak el az információk), hogy a felelősségvállalással ne okozzanak visszafordíthatatlna hátrányt a főnöküknek. ez a gyakorlatban egyfajta lavírozás, amikor ügyeskednek a hitelesség (látszata) és az eltussolás között. aztán ahogy fokozódik az ügy, úgy finomítják vagy változtatják a kommunikációs stratégiát is.

FZN 2012.01.12. 16:25:32

Már a diplomamunkája is eltűnt. :(

beszédírók 2012.01.12. 16:30:16

@kinney: Nem akarlak kiábrándítani, de egy válságkommunikációs helyzetben általában egy stáb, egy testület dönt. Éppen azért, mert a helyzet szélsőséges, az egyszemélyi döntés sokkal kockázatosabb. Azok a példák, melyeket írtál éppen azt erősítk, hogy rossz volt a válságkommunikációjuk. Clinton azóta finoman szólva is csak "ovális", a BP elég nagy veszteségeket szenvedett el éppen a rossz válságkommunikáció miatt is, a német védelmi miniszter is addig halogatta dolgot, hogy nem vehető komolyan a német politikai életben egy ideig biztos. Gyurcsány Ferenc késői lemondása pedig a legnagyobb csapás volt a baloldalra nézve. Azt hiszem ezek a megtörtént esetek azt bizonyítják, hogy nem így kellett volna menedzselni a válságot náluk.

liliom 2012.01.12. 16:31:47

@kinney: Nyilván egészen más egy privát cégvezetőnek komm. tanácsot adni, mint egy államfőnek. Hülyeségeket leírni, azaz ilyen ... módon maszatolni azonban egyik esetben sem szabad. De te magad mondtad ki: "hogy felméred a kárt, és elmondod a főnöködnek a különböző válságmenedzselési scenáriókat és kommunikációs következményeket". Ezt jelen esetben vajon megtették?
És ő dönt... Hát, na ez pont nem igaz. Kevés olyan vállalat van, ahol egy személy dönthet minenről... Ez nem teória, nem kommunikációelmélet, hanem az élet.

Na mi újság, Wágner úr? (törölt) 2012.01.12. 17:06:57

@beszédírók:
Egyrészt nincs teljesen igazad. Hazudni kétségtelenül nem szabad, de ha igaz a vád, akkor kussolni is lehet. Nem 20 percig, egy picit tovább. Addig meg lehet válságstábot tartani, és előkészíteni, amit kell.

Másrészt itt nem erről van szó. Smitpál álamfő ki van készítve, ennyi, köszöntük, csókolom. Itt nincs miről válságstábot tartani, legfeljebb hivogatni lehet Viktort, hátha felveszi, és aszongya: "bocs, Paja, de előre szóltam, hogy csak két éved van".

Itt legfeljebb arról lehet tanácskozni, hogyan mondjuk meg Viktornak, hogy "akkor legyetek kedvesek, intézzétek a kommunikációt, én meg csomagolok az asszonnyal."

Stock 2012.01.12. 17:54:27

hogyha smmit páll hamis okmányokkal bitorolta a közt elnöki széket, akkor ő biza illegitim......... TEHÁT MINDEN ELFOGADOTT TÖRVÉNY, AMIT ALÁÍRÁSÁVAL HITELESÍTETT ÉRVÉNYÉT VESZTI!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

civil polip 2012.01.12. 20:17:01

Először én is azt hittem, Orbánnak kell sürgősen a hely, de már nem így látom. Egyrészt azért, mert amúgy is egyetlen intéssel elküldi Scmittet akármikor a picsába, de ha esetleg ezt az "elegánsabb" módszert választott volna, akkor az idomított jobboldali sajtó azonnal rászáll az ügyre, hogy olajozottan és terv szerint menjen a dolog. Ezzel szemben a jobboldali sajtó agyonhallgatja a plágiumbotrányt.
Inkább arról lehet szó, hogy most szedték elő egy olyan fiókból, ahol ennél kellemetlenebb dolgok is lapulhatnak. Hogy miért éppen most, fogalmam sincs, de az nyilván tudja, akinek a figyelmeztetés szól.
süti beállítások módosítása