Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

A SZÉPSÉG ÉS A SZÖRNYETEG

2016. január 06. 14:59 - beszédírók

Most tépi pontosan

Hosszú Katinka hatásos sajtótájékoztatója és megtervezett PR-kommunikációja megsemmisíti Gyárfás mutyizós és alázós stílusú médiajelenlétét. A világklasszis sportolónő következetes és hiteles nyilatkozatai, valamint a profin megtervezett médiaszereplései megmutatják, hogy van élet a "kapsz 12 millió forintot és kussolj" mentalitáson túl is.

2016_01_06_katinka_tep.jpg

KÉP: index.hu videó

Gyárfás Tamás nagy bajban van. A médiafelületeken egyértelmű üzenet jött át: Hosszú Katinka nem korrumpálható. A Magyar Úszó Szövetség elnökének nem lehet már azzal a technikával sem megnyernie a kommunikációs csatát, hogy először felmagasztalja („Katinka állócsillag, mi földi halandók vagyunk.”), majd a földbe döngöli a világklasszis úszónőt („Attól még nagyobbá válik, ha nem érzékelteti velünk, hogy ő állócsillag”.) Természetesen a felmagasztalás retorikai eszközét is arra használta, hogy még mélyebbre taszítsa következő mondatával Katinkát. Nem segít viszont már az sem, hogy bevonja Cseh Lászlót és Kiss szövetségi kapitányt egy kis bajtársi tűzbe.

Hosszú Katinka és stábja, és minden bizonnyal férje, Shane Tusup – aki edzője, menedzsere és egyben az amerikai PR-kommunikációt készség szintjén alkalmazó szakember – számára egyértelmű, hogy csak hitelességgel, szakmai érvekkel, valamint látványos és jól időzített médiakommunikációval törheti át a mutyizós, földbedöngölős, macsó sportvezetés elhárítási rendszerét.

PR-kommunikációs tény, hogy egy sajtótájékoztató általában unalmas, a legtöbb újságíró utálja, mert a beszélő fejek monotonitása valóban a téli álmot alvó medvét hozza elő néhány perc alatt mindenkiből. Azonban, ha a sajtórendezvényt már előzetesen jól előkészítették, vagyis olyan médiaesemények történtek, amelyre reakció lehet a sajtótájékoztató, akkor sok médiumot és újságírót érdekelhet a téma. Ebben az esetben Katinka decemberi megszólalása, majd Gyárfás, Cseh László, Kiss László viszontválaszai pont az előkészítés feladatát látták el. Természetesen a profizmus csúcsa az, amikor egy nonverbális kommunikációs elemmel (szerződés összetépése) vizuálisan is megerősítik a beszélő álláspontját. Ez azért szükséges, mert ez a gesztus sokkal jobban bevésődik az emberek, a médiafogyasztók emlékezetébe, mint ezernyi szó.

Hosszú Katinka kommunikációs álláspontja és üzenete egyszerű: ne engem fizessetek (le), hanem a hátteret biztosítsátok, vagyis tegyétek a dolgotokat. Ez az üzenet nagyon jól átjön a médiafelületeken és eléggé könnyen érthető, főleg akkor, ha egy olyan társadalomban élünk, ahol a korrupció mindenki által ismert mindennapos valóság.

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr358245914

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dr. mesterséges színezék 2016.01.06. 15:22:42

Valószínűleg férfi létemre az utolsók között teljesítenék az országban egy sporttörténeti vetélkedőn, bármelyik kort is firtatnák a kérdések, ezért nem túlzás azt mondanom, hogy bennem nem a feltétlen szurkolót, hanem az utca emberét találta meg a történet decemberi első és másfeledik*, és most második felvonása. Mint ilyen, aszondom, a posztoló jól látja: Katinka megfőzött az e tájon csak nyomokban fellelhető (irány)tartásával.

*Hogy a "szerződéstervezetek" tényleg "másfél hete előkészületben" voltak, és a sportbürokrácia pont karácsonykor gondolt azzal foglalkozni, addig pedig a meglepetés kedvéért nagyobb hírzárlatot sikerült elérniük, mint bármely kormánynak bármely ügyben", csak a sportolónő pont megelőzte a jó hírt... hacsak úgy nem...

liliom 2016.01.06. 20:38:34

Ez csak Magyarországon meglepő, hogy valaki ki mer állni az igazával... Végre! És mindezt profin teszi.
Hajrá Katinka!

valaki2011 2016.01.07. 11:10:23

@liliom: Talán van valami kötelessége a hazája és az őt támogató hazai szövetséggel is. Ha saját szóvivőt tud fizetni, akkor miért a szövetség által fizetett gyúró kiséri végig a világon. Erre már nem telik a saját szakács mellett. Vagy a szakácsot és a saját szóvivőt is a szövetség fizeti.
Jó lenne, ha végre a saját gondolatait mondaná el és nem a férje mondanivalóját olvasná fel tükör fordításban.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.com/ 2016.01.07. 11:53:57

Emlékszünk még arra, amikor az úszószövetség felkérte Demjén Rózsit EB-induló írására, majd később "elfelejtették" kifizetni? Na, ennyit ér egy Gyárfás-féle ígéret...
Hajrá Katinka! :)

Wrex 2016.01.07. 13:26:30

Azok a "következetes és hiteles nyilatkozatok" tele vannak önellentmondással és konkrétumokat nélkülöző általános lózungokkal. Emellé jön még az a teátrális tépkedés, ahol ráadásul ő is beismeri, hogy "úgy érzem, hogy az eredményeimmel már kiérdemeltem a támogatást, és nem kéne azt további követelésekhez kapcsolni. Ezért nem írom alá a szerződést.", vagyis az nem tetszett neki hogy ha már önként nem, akkor legalább a pénzért cserébe legyen a magyar vébé egyik reklámarca. Amit egyébként más, kevésbé pöffeszkedő de szintén világszintű élsportolók amúgy ingyen és önként vállaltak.

"csak hitelességgel, szakmai érvekkel, valamint látványos és jól időzített médiakommunikációval"
Ezekből kizárólag az utolsó valósult meg.

"Hosszú Katinka kommunikációs álláspontja és üzenete egyszerű:"
Valóban: csináljátok amit én akarok, különben az amerikás píárbullshiteken nevelkedett pasim által írt, szappanoperákat idéző pörformanszaimmal szénné szívatlak titeket. Ja, és miközben párbeszédért hisztizek, elhajtom a vérbe azt aki épp párbeszélni jött.

a nagy hohoohooo 2016.01.07. 16:24:50

Ennek a Gyárfás "elvtársnak" igen sokat köszönhet ez a sportág ..nem a szívem csücske,nagyot fordult...ööö...helyezkedett...naaaa...besorolt hatalom mellé -valamék jó osszátok szét-ő a "Napkeltés"idők óta ..de sajnos ez vitathatatlan.
Gyárfás "elvtársnak" végre tudomásul kellene venni, hogy 60 évet öregedett, és nem a Rákosi korban él, - igaz pártunk és kormányuk mindent elkövet, hogy ott érezzük magunkat, és a kiszolgálójuk, a jól megfizetett propagátor /agipropt titkár/ ezt a lángot melegen tartják, így Ő is -. Az embereknek vannak elvei, amit nem lehet felhasználni pártpolitikai célokra.
Tisztelt Gyárfás Tamás!
Remélem az nem kerülte el a figyelmét, hogy Katinka a 12 millió sorsáról annyit mondott, hogy neki nincs rá szüksége. Nem a bankszámláját akarja gyarapítani, hanem ezt az összeget is fordítsák az egyetemes magyar úszósport fejlődésére.
Túlzó kérés volna, hogy a szövetség végezze a munkáját?
Pontosan mi is túlzó? Mi is "követelt" Katinka? Én végighallgattam az interjút. Kért egy rekreációs helyiséget, ehelyett kulcsot kapott Kiss szobájához, ahol átöltözhet. Kért egy mozgáselemző szoftvert (nemcsak magának), és kapott egy videokamerát. És mit mondott, hogy letett már annyit az asztalra, hogy a teljesítményét támogassák, és ezt ne kössék a népszerűsítő kampánnyal. Hogy ne legyen feltétel, hogy ne akarják lekötelezni. Hogy mindenkinek járjon, aki elért valamit ne csak neki, stikában (mint a kulcs).
"Nagyon sajnálom, hogy ez így alakult. Katinka csodálatos a vízben, és minden gyerek őt akarja követni, de nagyon rossz az az üzenet, hogy el akar különülni attól a közösségtől, amelyhez hitünk szerint tartoznia kell, amelyhez tartozik" Hacsak nem attól a beszari bagázstól, aki egy pissz nélkül tűri, amit....
Addig míg egy sportoló nem sikeres addig nagy ívben tojnak rá de ha jönnek az eredmények akkor egyből a"Mimagyarunk" a "Misportolónk!
És álljon ki csápolni biodíszletként a nemzetmegvezető mellé az emelvényre!?
Undorító!Igaza van az úszónőnek!A szövetségnek ingyen társadalmi munkában kellene tevékenykednie megnézném hány jelentkező lenne!
Gyárfás Tamás és a regnáló hatalom egyszerűen nem érti Hosszú Katinkát.
Nem ugyanazt a nyelvet beszélik.
"Ha valami hibát látunk, akkor meg kell súgni a másik fülébe, nem kiállni a nyilvánosság elé. Ez lenne a fiatalok felé az üzenet?"
Már elnézést, de pont ez a jó példa. Ideje lenne, ha végre megtanulna minden fiatal kiállni magáért (az idősebb generációról már lemondhatunk).
Akkor fordítsuk át egy kicsit: a hibát találó, ugyebár = az ellenzékkel, a hibázó = a kormánnyal.
"Kedves ellenzék, kedves kritikusaink! Nem szép dolog kiállni a nyilvánosság elé, nem szép dolog ribilliót csinálni. MARADJATOK SZÉPEN CSÖNDBEN!"
Meg ahogy azt a Gyárfás Tamás, Mészöly Kálmán, Csepreghy 'közalkalmazott-félemlítő' Nándor stb., stb. félék elképzelik!
Pusztuljon a NER!
A mai hatalom ahhoz szokott, hogy pénzzel bárki száját be lehet fogni, mi több, az őszintén, hangosan beszélőknek egyetlen igényük van, hogy megtömjék a zsebüket.
Katinkának világos elképzelése van arról, mit szeretne: a magyar úszósportot segíteni, előrevinni. Nem kér a zsebébe semmit, elvei vannak, konkrét elképzelései és egyenes gerince. Nos, ez ismeretlen fogalom mifelénk.
Ez itt nem nemzet ,biztosan, csak alávaló alattvalók.
süti beállítások módosítása