Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

TANÁR ÚR, KÉREM!

2010. február 08. 12:32 - beszédírók

Gazdaságpolitikai tanári performansz évértékelő helyett

Bokros Lajos évértékelőjében bár megcsillantotta kiváló didaktikai tehetségét, egyben lemondott a szónoklat műfajáról, így beszéde leginkább egy gazdaságpolitikai tanári előadás volt, mintsem politikai beszéd.

 

 

Csapnivaló videófelvétel – zilált vizuális környezet
Bokros Lajos évértékelőjét egyetlen televízió sem közvetítette, így az MDF honlapján lehet teljes terjedelmében megtekinteni a felvételt. Pénzhiány vagy szakértők hiánya? A végeredmény szempontjából gyakorlatilag mindegy: az egy kamerás rögzítés ma már a „home video” erényeivel tud csak vetekedni még akkor is, ha az operatőr mindent elkövetett annak érdekében, hogy korrekt módon rögzítse a történteket. A szónok olyan mozgáskoreográfiát diktált előadása elmondásakor, hogy megfelelő minőségben csak több kamera tudta volna bemutatni ezt az előadói eseménysort.
Mindezt csak tetézte a megvilágítás. Nemcsak hogy mozgóképes felvételre volt alkalmatlan, de sokszor egyáltalán nem lehetett látni semmit. Így rendszeresen előfordult az is, hogy a szónok arca sötétben volt, sőt a rosszul elhelyezett lámpák miatt negatív módon emelték ki Bokros Lajos mondatait. Különös pikantériát akkor adott ez a technikai felkészületlenség, amikor az „Ördögi körök alakultak ki a magyar gazdaságban” mondat közben a megvilágítás miatt maga a szónok is ördögi arcot „öltött”. Persze a helyszín sem segítette a technikai szakemberek munkáját, sőt. Kék és zöld. Együtt. Nem megy. Bármennyire is szeretnék, hogy ez a két szín összepasszoljon, nem fog. Pedig sokan próbálkoznak, próbálkoztak már vele, például különböző városi televíziók, csatornák is előszeretettel használják logójuk színéül ezt a színkombinációt, de jó eredmény még sohasem született belőle. Értjük mi a logikát benne, nagy MDF-SZDSZ összeolvadás, de ami nem megy, nem kell erőltetni – természetesen a színek tekintetében. MDF-zöld drapéria, amin eluralkodik az SZDSZ-kék háttér, azon pedig MDF-es üzenetek olvashatók SZDSZ-es betűkkel. Teljes tudathasadás! És akkor még nem beszéltünk a két oldalon lelkesen figyelő „diákokról” (egy tanárember mellé más nem is illik), egyik oldalon a lányok, másik oldalon a fiúk csapatáról. Trendi liberális konzervatívok. Nekik sem lehet könnyű… Belül érződik a konzervatív értékrend, nyakig begombolt blúz fekete szalagos masnival, a másik oldalon szépen vasalt ing. Kifelé mégis lazák és trendik. Mégiscsak nagyon csábító az egyéniség megmutatkozása, szabadság, kötetlenség – a szivárvány minden színével együtt.  És ha mindez még nem lenne elég, a kékzöld háttérből piros óriástulipánok nőnek ki! Szóval maradjunk annyiban, hogy a szónok háttere, színpadképe nem segítette a befogadást, sőt inkább diszharmóniát sugárzott.

Tanári performansz szónoklat helyett
Az előadásból mindenki számára egyértelművé válhatott, hogy Bokros Lajos hiteles tanáregyéniség, aki kiváló és szemléletes órákat tud tartani, hisz ezen eseményen is pompásan alkalmazta a frontális osztálymunka legfontosabb elemeit. Tanáros modorban olvasott fel, továbbá érdekes szemléltető eszközöket, mint például egy csörgőórát is alkalmazott a figyelem felkeltése érdekében. Maga a beszéd hossza is megfelelt egy tanóra időintervallumának. A hosszú monológot Bokros néha humorral ellensúlyozta, hogy megtörje a figyelem lankadását.
Ez a tanáros előadásmód azonban retorikai szempontból az esemény legnagyobb hátránya is volt. Hiszen az MDF miniszterelnök-jelöltjének egy politikai beszédet kellett volna tartania tanári előadás helyett. Bokros Lajosnak minden eszköze meglenne rá, hogy hatásos beszédet mondjon, hiszen „papír” nélkül tud hosszan és figyelemfelkeltő módon beszélni, nagyon jól alkalmazza gesztusrendszerét, mimikáját, hangszínét, hangerejét, beszédtempóját, egyszóval a nonverbális kommunikáció elemeit.
 

 

Ez az esemény negatív példája annak, hogy egy nagyszerű kommunikátor, jelesül Bokros Lajos, a nem megfelelő kommunikációs háttértámogatás miatt, hogyan kerülhetett abba a helyzetbe, hogy politikai beszéd helyett gazdaságpolitikai tanórát tartott.
 

A beszéd itt megtekinthető: eloadas.mdf.hu

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr281738943

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása