Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

Hogyismondjamcsak - 8.rész

2011. május 13. 09:03 - beszédírók

Szóval vitáz(z)unk!

 
Ha érettségi nincs is, Országos Vitaverseny legalább már van! A kommunikációs oktatás, a vizuális és a verbális egyaránt, sajnos még meglehetősen gyerekcipőben jár a hazai középiskolákban, de mintha most valami elindulni látszana…
 
A XXI. századi embert körülveszi a média, képtelenség kizárni az életünkből, hacsak valaki nem remete. Mondhatnánk úgy is, mediatizált világban élünk. Ezért is olyan érthetetlen, hogy az oktatás során miért fordítanak rá oly kevés figyelmet. De ezt már többször boncolgattuk, és mindig ugyanoda lyukadtunk ki, hogy igenis oktatni kellene azt, hogyan olvassunk újságot, hogyan értelmezzük a híreket, mivel vezethetnek félre, stb. Ezt tudjuk.
A média mellett azonban ott van a klasszikus kommunikáció, a beszéd is, mint oktatandó és fejlesztendő készség. Az érettségizők nagy része továbbtanul, várhatóan olyan munkakört fog betölteni, ahol szükség lesz, sőt minimálisan elvárható lenne a pontos beszéd, a jó fellépés és meggyőző előadásmód. Vagy, hogy tudjunk egymással vitázni (nem tévesztendő össze a veszekedéssel), érvelni, meggyőzni a másikat valamiről. Mert egy valódi vita, ha az valóban értelmesen zajlik, rengeteget vihet előre egy ügyön. Sőt meg merem kockáztatni, hogy egy-egy vita során születnek a legjobb ötletek, gondolatok, eredmények. Ezt pedig tanulni és tanítani kellene, ugyanis a tehetség csak egy kis része ennek a műfajnak. Néhány lelkes, mondhatni önkéntes pedagógus fakultációját leszámítva a retorika ma Magyarországon, a gimnáziumi oktatásban egyáltalán nincs jelen. És nem volt jelen a XX. században sem. A szomorú eredmény pedig látható, érezhető, tapasztalható. A sarki kisboltban, a piacon, a tanári katedrán, az üzletkötőnél, a televízióban és a parlamentben is.
 
A remény azonban végre felcsillant, és itthon is megrendeztek egy valódi disputaversenyt a 14-18 éves korosztály számára, a Szóval?! Országos Vitaversenyt”.
 
A „Szóval?! Országos Vitaverseny” döntője több hónapos vetélkedést követően április 29-30-án volt Budapesten a Millenáris Parkban. A disputában háromfős csapatok vettek részt, akik előre meghatározott játékszabályok szerint vitáztak egy adott témáról: az egyik csapat a vitatéma mellett, míg a másik ellene kellett, hogy érveljen. Tehát nem indulatból, hanem érvekkel és speciális technikákkal. Külön köszönet ezért az Európai Bizottságnak, hogy megadták a lehetőséget és az anyagi támogatást a verseny megrendezéséhez, és külön köszönet a DIA-nak (Demokratikus Ifjúságért Alapítvány), hogy megragadta az alkalmat, és megszervezte az eseményt. Bízunk benne, hogy a verseny egyben hagyománnyá és egy népszerű „játékká” válik, melyben jelentős szerepet játszhat a Magyar Televízió is, ami egy közel egy órás összefoglaló műsorban számol be a versenyről és a műfajról magáról. Aki látott már hasonló vitaversenyt, azért, aki pedig nem, azért, de feltétlenül kapcsoljon május 14-én, szombaton 13:30-kor, azaz fél kettőkor az M1 csatornára
Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr342900057

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása