Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

TANULJUNK KUTYÁUL

2013. február 14. 14:56 - beszédírók

Kommunikációval a kutyatámadások ellen

A hírekben általában két kontextusban szerepelnek a kutyák, vagy cukiságként, mint az ember legjobb és leghűségesebb barátja, vagy pedig egy szomorú apropó kapcsán, hogy megtámadtak valakit. Pedig ezen, a negatív híreken és egyúttal a kutyaharapások visszaszorításán könnyen lehetne változtatni, méghozzá megfelelő kommunikációval.

kutya-gyerek tréning1_1.jpgRégóta valljuk, hogy a kommunikációnak, legyen az verbális vagy nonverbális, sokkal nagyobb szerepe van életünkben, mint azt sokan gondolják. Pedig számos siker, eredmény múlhat a jó kommunikáción a munkánk során éppúgy, mint a magánéletben. Most egy újabb példával szeretnénk alátámasztani, hogy a kommunikáció módja mennyire fontos a mindennapokban.

Magyarországon évente 5000 veszélyes kutyaharapást regisztrálnak, és az áldozatok közül több százan válnak fogyatékkal élővé vagy szenvednek 8 napon túl gyógyuló sérüléseket. Sajnos minden évre jut legalább 2 halálos áldozat is. A sérültek 60%-a gyermek. Pedig a kutyatámadások megelőzhetőek, csak egy kicsit meg kellene ismernünk a kutyák nyelvezetét, kommunikációját, vagyis meg kellene tanulnunk kutyául és velük az ő nyelvükön „beszélni".

Ez egyáltalán nem olyan bonyolult, mint elsőre tűnhet, ráadásul saját, hazai fejlesztésű módszer is létezik az elsajátítására.    kutya-gyerek tréning3 (1024x683).jpg                                      

Mivel a kutyatámadások elszenvedői legtöbbször gyermekek, a módszer elsősorban rájuk épül, de éppúgy alkalmazható időseknél vagy bármely korosztálynál, legfeljebb az életből merített példák, az oktatás nyelvezete lesz más. Ahol pedig mindez megtanulható, az a kutya-gyerek kommunikációs tréning. A Magyarországon egyedülállóan hatékony kutya-gyerek tréninget a Kutya-Barátok Sport Egyesülete szervezi. A módszert Halász Árpád állatkoordinátor, az egyesület elnöke és a Gödöllői Kutyasport Központ vezetője fejlesztette ki immár 10 évvel ezelőtt kimondottan a kutyatámadások megakadályozása és kivédése érdekében. A szakemberek hivatástudatból járják az országot, óvodákban, iskolákban, idősek otthonában mutatják meg a trükköket és viselkedésmintákat, hogy minél kevesebb legyen az értelmetlen balesetek száma.

Az elmúlt öt évben már közel húszezer gyermek sajátította el a tréning nyújtotta gyakorlati ismereteket, így a módszer hatékonysága, eredményessége is egyértelműen bebizonyosodott. Azokon a településeken, ahová rendszeresen visszajárnak a Gödöllői Kutyasport Központ (GKSK) oktatói megismételni a programot, a statisztikai adatok alapján 60-70%-kal csökkent a gyerekeket érintő kutyás balesetek száma.

A statisztikai adatok magukért beszélnek, különösen annak fényében, hogy itt emberéletekről van szó. Az interaktív oktatás pedig nemcsak hasznos, életen át tartó tudást nyújt, hanem rendkívül szórakoztató is. A siker nyilván több összetevőnek köszönhető, az oktatók felkészültsége, tapasztalata és előadásmódja mellett maguknak a foglalkozásokon résztvevő kutyáknak is. És természetesen a kutya-ember, ember-kutya és ember-ember közötti tökéletes és harmonikus kommunikációnak.

FOTÓ: GKSK

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr195080401

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása