Beszédírók

kommunikáció - retorika - pr

HAZUGSÁG, MANIPULÁCIÓ – EZ A VALÓ VILÁG

2013. november 28. 13:37 - beszédírók

Majka, Árpa Attila és Molnár Anikó hármasa már 11 évvel ezelőtt is „megrengette” a kereskedelmi televíziózást. Most beismerő vallomást tettek a fiúk, Anikó pedig álszent módon értetlenkedik. A lényeg, hogy a Való Világ kreatív főkolomposa és két szereplője a műsor álságos manipulációiról beszél. Mindez azért fontos, mert sokaknak nyithatja fel a szemét. Mindemellett éppen az elkövetők „tárgyi bizonyítékai” hitelesítik ezzel a műsorral kapcsolatos régebbi blogbejegyzéseinket (itt és itt olvashatók) is.

A lényeg, hogy nem a nézők akarata tükröződik a ki- és beszavazó show-k alatt, hiszen manipulálják azokat.  Erre utal Majka legújabb könyvének Blikk által idézett részlete, valamint a ValóVilág című RTL Klubban sugárzott műsor volt producerének, Árpa Attilának erre adott válasza, azaz beismerő vallomása, amely a Story Online-ban jelent meg:

 „Nem titok, hogy manipulálják a szavazásokat" - reagált Árpa Majka szavaira. 

"Erre számtalan apró eszköz áll rendelkezésre, nem mindegy, hogy a játékost milyen ruhába öltöztetik, hányszor mutatják a képernyőn, milyen a kisfilmje, milyen kérdéseket tesznek fel neki. Annak idején láttam Anikóban, hogy bulvár szempontból nagyon jól eladható és csinálja majd a műsort. Persze amit azóta tesz, arra nincsenek is szavak. Már megbántam, hogy hagytam, hogy a képernyőre kerüljön" - mondta Árpa, aki már teljesen lezárta a valóságshows korszakot és a StoryOnline-tól tudta meg, hogy egyáltalán elindul a ValóVilág 6.

Mindez csak azért érdekes, mert egy műsorkészítő soha nem vallaná be, hogy átveri - bocsánat - manipulálja a nézőket, persze 11 év távlatából... elévül még a büntetőjogi felelősség is. Elgondolkodtató, hogy ha a szavazás manipulált, akkor az emelt díjas sms-szavazatokból beérkezett összeg minek minősül. De ez már a jogászok asztala. A mi vállalt feladatunk pedig nem más, mint szakmai alapon, médiaelemzéseinkben felhívni  a figyelmet - többek között - a televíziókban megjelenő manipulációra.

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://beszedirok.blog.hu/api/trackback/id/tr675665485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

vomit 2013.12.11. 11:10:05

fyi
Subliminal Manipulation
subliminalmanipulation.blogspot.com

Key To Subliminal Messaging Is To Keep It Negative, Study Shows
www.sciencedaily.com/releases/2009/09/090928095343.htm
süti beállítások módosítása